13/09/2021 13/09/2021 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, ευρίσκεται στο Καστελλόριζο επί τριήμερο, με αφορμή την 78η επέτειο απελευθέρωσης του ακριτικού νησιού.  Το πρωί της Δευτέρας, πριν την πανηγυρική δοξολογία, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου Σχολικού έτους στο Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο Καστελλορίζου (Σαντράπειος Ἀστική Σχολή), ευχηθείς τα δέοντα τόσο στους...
13 Σεπτεμβρίου, 2021 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2021 - 17:37

Η 78η επέτειος απελευθέρωσης του Καστελλορίζου

Διαδώστε:
Η 78η επέτειος απελευθέρωσης του Καστελλορίζου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, ευρίσκεται στο Καστελλόριζο επί τριήμερο, με αφορμή την 78η επέτειο απελευθέρωσης του ακριτικού νησιού. 

Το πρωί της Δευτέρας, πριν την πανηγυρική δοξολογία, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου Σχολικού έτους στο Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο Καστελλορίζου (Σαντράπειος Ἀστική Σχολή), ευχηθείς τα δέοντα τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς.

Εν συνεχεία, ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία επί τη 78η επετείω της απελευθερώσεως της Νήσου στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου, κατά την οποία η Διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκείου κ. Μπέτυ Μούζακ εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Παρέστησαν ομοίως οι προαναφερόμενες τοπικές Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές και Πολιτικές Αρχές, καθώς και οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Βασίλειος Υψηλάντης, Ιωάννης Παππάς, Τσαμπίκα Ιατρίδη κ.α.

Μάλιστα, στο νησί παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, παρακολούθησε το πρωί την Ακολουθία του Αγιασμού στα σχολεία της νήσου και στη συνέχεια την Πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Ακολούθως μετέβη στο Ηρώο και κατέθεσε στέφανο, ενώ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μεγίστης κ. Γεώργιο Σαμψάκο, εκπροσώπους τοπικών φορέων και κατοίκους του νησιού.

Έπειτα, μετέβησαν άπαντες στο Μνημείο Πεσόντων, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, ενώ η σεμνή τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.  

Αργότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβιβάστηκε στην Πυραυλάκατο (ΤΠΚ) «ΡΟΥΣΣΕΝ», που περιπολεί στην περιοχή και συνομίλησε με τα μέλη του πληρώματος. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Δυνάμεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου ενημερώθηκε σχετικώς με την αποστολή και το έργο της. Εκεί τους υποδέχθηκαν οι Φρουροί της Νήσου με εντυπωσιακή παρουσία σε εξοπλισμό και ιματισμό!

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της επισκέψεώς του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε τα εξής:

«Με αισθήματα χαράς, αλλά και περισσότερο τιμής, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Μεγίστη να εορτάσουμε την Επέτειο Απελευθέρωσης του νησιού κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αίσθηση είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε μία εσχατιά της Ελλάδας, αλλά ακριβώς στο σημείο απ’ όπου αρχίζει η Ελλάδα και ο νησιωτικός χώρος της, ακριβώς όπως ο Έβρος είναι το σημείο όπου αρχίζει η Ελλάδα και ο χερσαίος χώρος της.

Πραγματικά είναι σπουδαίο για μας και τιμή μας να ερχόμαστε σε επαφή με αυτό τον τόπο, τους Ακρίτες του κι ένα σημείο στο οποίο «η καρδιά της Ελλάδας χτυπά πολύ δυνατά». Για εμένα προσωπικά υπάρχει η αίσθηση ότι δεν περιποιώ τιμή στο Καστελόριζο διότι παραβρισκόμαστε εδώ η Πολιτική και η Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επ’ ευκαιρία της Επετείου, αλλά η τιμή είναι δική μας να παραβρισκόμαστε σήμερα στο Καστελόριζο. Χρόνια πολλά!» .

 

Στο Καστελλόριζο βρέθηκε και η Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ., Μίκα Ιατρίδη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μεγίστης για την 78η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

«Απέναντι σε κάθε είδους πρόκληση, το μήνυμα που στέλνουμε οι Δωδεκανήσιοι είναι σαφές και ξεκάθαρο. Τα σύνορα της Ελλάδας είμαστε εμείς, οι μόνιμοι κάτοικοι του Καστελλόριζου και όλου του Αιγαίου, που ζούμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο!», δήλωσε η κα Ιατρίδη.

Αγιασμός στην Ε.Ν.Π.Ε.Ν

Χθες, το απόγευμα, Κυριακής 12ης Σεπτεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος, συμπαραστατούμενος από τον π. Γεώργιο Μαλτέζο, Αρχιερατικό Επίτροπο Μεγίστης, καθώς και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, παρέστη στα εγκαίνια Ενώσεως Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων στο Δημοτικό Κτίριο Ιστιοπλοικού Ομίλου Καστελλορίζου, όπου τέλεσε και τον Αγιασμό. Το κτίριο αυτό, που στεγάζει στο Καστελλόριζο την νεοσύστατη Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων, παραχώρησε στην Ε.Ν.Π.Ε.Ν ο Δήμος Καστελλορίζου.

Αναφέρεται δε, ότι το Καστελλόριζο επελέγη ως έδρα των γραφείων της Ενώσεως για εθνικούς λόγους, αλλά και για το γεγονός ότι οι προσπάθειες της Ενώσεως γίνονται όχι μόνο για τα μεγάλα και γνωστά ανά την υφήλιο ελληνικά τουριστικά νησιά, αλλά κυρίως για τα μικρά ακριτικά νησιά όπου η αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού και των θαλάσσιων μεταφορών αποτελεί γι’ αυτά βαθιά οικονομική ανάσα και λύση επιβίωσης και συνέχισης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην σεμνή τελετή παρέστησαν οι τοπικές Αρχές με τον Δήμαρχο Μεγίστης κ. Γεώργιο Σαμψάκο και τον Δήμαρχο Σύμης κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, οι οποίοι από κοινού έκοψαν την κορδέλα, ο τέως Υπουργός Ναυτιλίας κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο κ. Αντώνιος Γιαννικουρής Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου, η Αντιπρύτανις του Ε.Μ.Π. κ. Τώνια Μοροπούλου, μέλη της Ενώσεως Ναυτικών Πρακτόρων κ.α.

Φωτογραφίες: Μητρόπολη Σύμης, veteranos.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων