09/11/2020 09/11/2020 «Με άλγος και οδύνη πολλή η τοπική Εκκλησία της Σύμης γιόρτασε, υπό τους περιορισμούς των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων, την εύσημο και πανηγυρική ημέρα της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Ασωμάτων και Ουρανίων Ταγμάτων», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. «Υπό τις ζοφερές αυτές συνθήκες γιόρτασε χθες και η Ιερά Μονή του...
09 Νοεμβρίου, 2020 - 10:14
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2020 - 9:48

Η υπό ιδιαίτερες συνθήκες πανήγυρη του Πανορμίτη (8/11/2020)

Διαδώστε:
Η υπό ιδιαίτερες συνθήκες πανήγυρη του Πανορμίτη (8/11/2020)

«Με άλγος και οδύνη πολλή η τοπική Εκκλησία της Σύμης γιόρτασε, υπό τους περιορισμούς των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων, την εύσημο και πανηγυρική ημέρα της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Ασωμάτων και Ουρανίων Ταγμάτων», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. «Υπό τις ζοφερές αυτές συνθήκες γιόρτασε χθες και η Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη την Πανήγυρή της, και για πρώτη φορά από της ιδρύσεώς της, άνευ της παρουσίας και συμμετοχής των Χριστιανών, οι οποίοι τέτοιες ημέρες, άλλοτε, κατέκλυζαν κατά χιλιάδες τους χώρους της∙ από τις δεκάδες τοξοστοιχίες και τα υπόστεγα της εσωτερικής αυλής, τους εξώστες, το χαλικόστρωτο προαύλιο, μα προπαντός το Καθολικό του Ταξιάρχου, για να βρεθούν ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος Του, να αποτίσουν τον σεβασμό και την αγάπη τους εις Αυτόν και να προσκυνήσουν την Χάρη Του, λαμβάνοντας πνευματική δύναμη και θάρρος, ασφάλεια και προστασία».

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 7η Νοεμβρίου και ώρα 18:00, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Καθηγούμενο π. Αντώνιο Πατρό τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό και τον ι. Κλήρο, παρουσία του Δημάρχου Σύμης κ. Ελευθερίου Παπακαλοδούκα. Μετά την Λιτή έγινε η ευλόγηση των Άρτων και προ της απολύσεως ο Σεβ. Ποιμενάρχης εκ του περισσεύματος της αγαπώσης καρδίας του ευχήθηκε εορτίως με πατρικούς και επιστηρικτικούς λόγους στον νοερώς και μόνον δια της προσευχής ευρισκόμενον ενταύθα δοκιμαζόμενον Λαό του Θεού, επικαλούμενος προς αυτόν την Χάρη και την προστασία του Αρχαγγέλου.

Την Κυριακή 8η Νοεμβρίου και ώρα 07:00 έλαβε χώρα η έναρξη του Όρθρου και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος. Εφέτος, κατά τα ισχύοντα δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία της Ι. Εικόνος πέριξ της Ι. Μονής, ούτε παρετέθη εορταστική τράπεζα. Μετά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος μετά του Καθηγουμένου, συνοδευόμενοι υπό του Δημάρχου Σύμης κ. Ελευθερίου Παπακαλοδούκα και του Αντιδημάρχου κ. Νικήτα Γρύλλη, οι οποίοι παρέστησαν και στην Θ. Λειτουργία, μετέβησαν στο Ηρώο του Εθνομάρτυρος Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Χρυσάνθου Μαρουλάκη και των δύο άλλων Ηρώων Φλώρου Ζουγανέλη και Μιχαήλ Λάμπρου, των εκτελεσθέντων υπό των Ιταλών το 1944, όπου ανεπέφθη Δέησις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

«Κλείνουμε τη «διαφορετική» αυτή αναφορά μας», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως, «στην εφετεινή Πανήγυρη του Ταξιάρχου μας, με την παράθεση εμπνευσμένης κατακλείδας εκκλησιαστικού συντάκτη (η αναφορά γίνεται για το άρθρο της Πέπης Οικονομάκη στην ιστοσελίδα μας www.ope.gr με τίτλο «Βουβός» ο Πανορμίτης για πρώτη φορά στα χρονικά), σύμφωνα με την οποία, «Ο Πανορμίτης θα μας φωτίσει φέτος «βουβά». «Βουβά» θα παρηγορήσει και θα απλώσει τις φτερούγες Του να προστατεύσει όλες τις ανοιχτές καρδιές που προσεύχονται. Και «βουβά» θα κάνει για άλλη μια φορά τα «ήχηρά» Του θαύματα»!».

Κατωτέρω παρατίθενται φωτογραφικό λεύκωμα και πλάνα από τους άδειους χώρους της Ι. Μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων