30/05/2021 30/05/2021 Το διήμερο Σάββατο 29η και 30η Μαΐου 2021, στο πλαίσιο μιας ακόμη ποιμαντικής του επισκέψεως κατά την τρέχουσα Αναστάσιμη περίοδο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Νήσο Χάλκη, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό, Ηγούμενο της Ι. Μονής Πανορμίτου και τον Ιεροδιάκονο π. Σεραφείμ Βιολάκη, καθώς και τον Ιεροψάλτη κ. Παναγιώτη...
30 Μαΐου, 2021 - 14:25
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2021 - 14:37

Κυριακή της Σαμαρείτιδος στην ακριτική Χάλκη

Διαδώστε:
Κυριακή της Σαμαρείτιδος στην ακριτική Χάλκη

Το διήμερο Σάββατο 29η και 30η Μαΐου 2021, στο πλαίσιο μιας ακόμη ποιμαντικής του επισκέψεως κατά την τρέχουσα Αναστάσιμη περίοδο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Νήσο Χάλκη, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό, Ηγούμενο της Ι. Μονής Πανορμίτου και τον Ιεροδιάκονο π. Σεραφείμ Βιολάκη, καθώς και τον Ιεροψάλτη κ. Παναγιώτη Μανουσάκη.

Ο Σεβασμιώτατος μετά της συνοδείας του επισκέφθηκε την Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Αλάργα, όπου επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις και προσκύνησε την εφέστια θαυματουργή Εικόνα του Τιμίου Προδρόμου.

Το εσπέρας του Σαββάτου 29ης Μαίου ο Μητροπολίτης χοροστάτησε του Εσπερινού, στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου, συμπαραστατούμενος από τους ως άνω κληρικούς, ψάλλοντος τα εόρτια άσματα του κ. Μανουσάκη και ομοίως το πρωί της 30ης Μαίου, Κυριακής της Σαμαρείτιδος ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την Θ. Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος, ομίλησε επικαίρως για το ευαγγελικό ανάγνωσμα, αναφερόμενος στην συνάντηση του Χριστού με την Σαμαρείτισα γυναίκα, την οποία συνάντησε κουρασμένος καθώς ήταν από την οδοιπορία, δίπλα στο πηγάδι του Ιακώβ, ερχομένη για να αντλήσει ύδωρ. Με αφορμή το αίτημα του Κυρίου να Του προσφέρει να πιεί, εκτυλίσσεται μεταξύ τους ένας καταπληκτικός θεολογικότατος διάλογος.

Η γυναίκα με ταπείνωση, δέχεται και δεν στενοχωρείται από τον έλεγχο του Κυρίου στην προσωπική της ζωή, διότι αμέσως κατανοεί ότι είναι προφήτης και του ζητά αλήθειες και εξηγήσεις σε υψηλά θεολογικά ζητήματα. Θέτει στον Χριστό την πέτρα του σκανδάλου ανάμεσα σε Ιουδαίους και Σαμαρείτες, σχετικά με την λατρεία του Θεού. Ίσως οι συμπολίτες της να μην την είχαν ούτε άξια ούτε ικανή να σκέφτεται και να προβληματίζεται. Γι’ αυτούς ίσως να ήταν απλώς μία τυχάρπαστη. Εκείνη όμως επέμεινε να ρωτάει. Περιμένει την αλήθεια και είναι διαρκώς ανοικτή και έτοιμη να την υποδεχτεί. Την εικόνα της ψυχής αυτής της γυναίκας ίσως να επιδιώκει να δώσει ο Χριστός με τον υπέροχο τρόπο που ακολουθεί: «Ιδού, σας λέω, σηκώστε πάνω τα μάτια σας και παρατηρήστε τα χωράφια: λευκά είναι, έτοιμα για θερισμό ήδη».

Έτσι για πρώτη φορά ο Χριστός αποκαλύπτει απερίφραστα την Θεότητά Του και μάλιστα όχι σε κάποιον Ιουδαίο, αλλά στην αλλοεθνή Σαμαρείτιδα. Και τούτο επειδή ο Θεός δεν εξετάζει την καταγωγή η το φύλο η την κοινωνική κατάσταση του ανθρώπου, αλλά αποκαλύπτεται σε εκείνους που είναι έτοιμοι να Τον δεχτούν στη ζωή τους και σε όσους Τον επιζητούν με ταπείνωση και πνεύμα συντετριμμένο.

Η Σαμαρείτισα γυναίκα μετά από την συνομιλία της με τον Χριστό, πίστεψε σ’ Αυτόν και κάλεσε τους συμπολίτες της να τρέξουν να Τον συναντήσουν. Εκείνος έμεινε δύο ημέρες στη Συχάρ και τους μετέδωσε τον λόγο και την ευλογία Του. Η Σαμαρείτισσα από την ημέρα που πίστεψε στο Χριστό άλλαξε ζωή. Από αμαρτωλή γυναίκα έγινε Φωτεινή. Από σκοτάδι έγινε φως, από σκοτεινή έγινε φωτεινή. Βαπτίστηκε από τους Αποστόλους την ημέρα της Πεντηκοστής και ονομάστηκε Φωτεινή. Μαζί της βαπτίστηκαν και οι δύο γιοί της, καθώς και οι πέντε αδελφές της. Με την συνοδεία και την συνεργεία τους κήρυξε τον λόγο του Χριστού στη Συρία, στη Φοινίκη, στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο, στην Καρχηδόνα και τελικά στη Ρώμη.

Η μεγάλη της αυτή αποστολική δράση είναι ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία μας την ονομάζει Ισαπόστολο. Την ονομάζει Αγία και μεγαλομάρτυρα, γιατί μετά από ατελείωτα και φρικτά μαρτύρια που υπέστη, κατά την διάρκεια των οποίων έλαβαν χώρα πολλά θαύματα, η Αγία Φωτεινή φυλακίστηκε και μέσα στην φυλακή παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο, για να απολαύσει τους μισθούς των κόπων της και να ξεδιψάσει αιώνια με την θέα του Θεανδρικού εκείνου Προσώπου που «εν πνεύματι και αληθεία» και εν ταπεινώσει συνάντησε και ελάτρευσε παρά το φρέαρ του Ιακώβ εκείνο το μοναδικό απομεσήμερο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων