30/06/2020 30/06/2020 Με λαμπρότητα εορτάστηκαν χθες Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020, οι Άγιοι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος στο μετόχι της Ι.Μονής Πανορμίτου στην Τευτλούσα (Σεσκλί), όπου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου κ. Χρυσόστομος.  Η πρωτοχριστιανική παράδοση της Σύμης διασώζει το πέρασμα από εκεί του Ουρανοβάμονος Αποστόλου Παύλου, πιθανότατα κατά την Γ΄ Αποστολική του περιοδεία, μεταξύ των...
30 Ιουνίου, 2020 - 15:29
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2020 - 14:55

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην ακριτική Τευτλούσα

Διαδώστε:
Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην ακριτική Τευτλούσα

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν χθες Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020, οι Άγιοι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος στο μετόχι της Ι.Μονής Πανορμίτου στην Τευτλούσα (Σεσκλί), όπου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου κ. Χρυσόστομος. 

Η πρωτοχριστιανική παράδοση της Σύμης διασώζει το πέρασμα από εκεί του Ουρανοβάμονος Αποστόλου Παύλου, πιθανότατα κατά την Γ΄ Αποστολική του περιοδεία, μεταξύ των ετών 53-56 μ. Χ.

Τότε, λέγεται ότι ο Απόστολος Παύλος ταξιδεύοντας με το πλοιάριο από την Κω προς την Ρόδο, αναγκάστηκε λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής να αποβιβασθεί προς στιγμήν επάνω στο νησάκι του Σεσκλιού. Ως τόσον γραπτή μαρτυρία του γεγονότος δεν διασώζεται, αλλά όπως σημειώνει ο ευαγγελιστής Λουκάς συγγράφοντας το Βιβλίο των «Πράξεων», ο Παύλος όντως διέρχεται από τα γειτονικά νησιά του νοτίου Αιγαίου, με πορεία η οποία περνά δίπλα ακριβώς από την Τεύτλουσα: «Ως δε εγένετο αναχθήναι ημάς αποσπασθέντας απ’ αυτών, ευθυδρομήσαντες ήλθομεν εις την Κω, τη δε εξής εις την Ρόδον, κακείθεν εις Πάταρα». (Πραξ 21,1).

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης Σύμης και Καστολορίζου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον χώρο του Βήματος του Αποστόλου Παύλου, έξωθεν του μικρού ομωνύμου Ναού, με συλλειτουργούς του τον Πανοσ. Καθηγούμενο της κυριάρχου Ι. Μονής Πανορμίτου Αρχιμανδρίτη του Οικουμ. Θρόνου π. Αντώνιο Πατρό και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.

 

Συμμετείχαν οι πλείστοι των Εφόρων και των εργαζομένων της Ι. Μονής Πανορμίτου, ο Άρχων Δικαιοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, καθώς και ο υιός του κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου, Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως και της Ι. Μονής, αμφότεροι Δικηγόροι Ρόδου. Έσπευσαν, επίσης, αρκετοί φιλάγιοι προσκυνητές, τους οποίους από νωρίς το πρωί μετέφερε αφιλοκερδώς το πλοιάριο «Ποσειδών» του Συμαίου πλοιοκτήτου κ. Ιωάννου Γιαννίκου, τόσον από τον λιμένα του Πανορμίτη, όσον και από αυτόν της Σύμης. Δυναμική επίσης παρουσία ήταν εκείνη της Στρατιωτικής διμοιρίας, οι καταδρομείς της οποίας εκκλησιάστηκαν και εν τέλει με ευλάβεια πλαισίωσαν την λιτανεία της ι. Εικόνος των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσεφέρθησαν σ’ όλους τους εκκλησιασθέντες πιστούς τα πατροπαράδοτα κεράσματα και εν συνεχεία η Μονή παρέθεσε εόρτιο γεύμα σ’ όλους τους πανηγυριστές, στο οποίο παρεκάθισε και ευλόγησε, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος κάτω απ’ τα σκιερά δέντρα της παραλίας, ώστε το κλίμα της πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, να επισφραγισθεί και με την υλική τράπεζα της αγάπης, μια ακόμα ευλογημένη εκκλησιαστική ευκαιρία διαπροσωπικής επικοινωνίας και επαφής των ανθρώπων.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων