26/10/2020 26/10/2020 Το διήμερο 25η και 26η τρ. μ. Οκτωβρίου 2020 εορτάστηκε στη Σύμη, η ιερά μνήμη ενός εκ των πλέον ενδοξοτέρων Αγίων της Ορθόδοξου του Χριστού Εκκλησίας, του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου. Η πατρογονική ευσέβεια των Συμαίων από αιώνων επέδειξε μεγάλη ευλάβεια στον δημοφιλή αυτόν Άγιο και θεμελίωσε προς τιμήν του τέσσερις Ναούς στο νησί, έναν...
26 Οκτωβρίου, 2020 - 18:25
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2020 - 18:00

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Δημητρίου στη Σύμη

Διαδώστε:
Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Δημητρίου στη Σύμη

Το διήμερο 25η και 26η τρ. μ. Οκτωβρίου 2020 εορτάστηκε στη Σύμη, η ιερά μνήμη ενός εκ των πλέον ενδοξοτέρων Αγίων της Ορθόδοξου του Χριστού Εκκλησίας, του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου. Η πατρογονική ευσέβεια των Συμαίων από αιώνων επέδειξε μεγάλη ευλάβεια στον δημοφιλή αυτόν Άγιο και θεμελίωσε προς τιμήν του τέσσερις Ναούς στο νησί, έναν ενοριακό και τρία εξωκκλήσια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, κατά το πρόγραμμά του, την Κυριακή το εσπέρας χοροστάτησε του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού αλληλοδιαδόχως, ώρα 17:00 στο Εξωκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου «Κάτω Μεριάς» και στο Εξωκκλήσιον Αγίου Δημητρίου «Λάκκου» Σύμης, ώρα 18:30, πλαισιούμενος εκ των Εφημερίων της Νήσου και με την συμμετοχή δεκάδων πιστών, οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο σε αμφότερα τα ιερά του Σεβάσματα και να ανάψουν το κεράκι της προσευχής τους.

Το πρωί της Δευτέρας κυριωνύμου ημέρας της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ναό του Αγίου, με συλλειτουργούς του τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο π. Στέφανο Μακρή και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Ο Ποιμενάρχης μίλησε σ’ όλες τις προαναφερόμενες ακολουθίες επικαίρως για τον εορταζόμενο Άγιο και παρότρυνε τους πιστούς να μιμούνται τηρουμένων των αναλογιών την ζωή του, αφορμώμενος από την Χρυσοστομική ρήση, «Τιμή γαρ μάρτυρος͵ μίμησις μάρτυρος».

Δραττόμενοι της ευλογημένης αυτής ευκαιρίας, μεταφέρουμε την ορθόδοξο διδασκαλία, βάσει της οποίας, Άγιος είναι ο «άνθρωπος του Θεού», ο «φίλος του Θεού», αυτός, που με την τέλεια αγάπη προς τον Θεό σήκωσε τον σταυρό του και ακολούθησε μιμούμενος τον Χριστό και αξιώθηκε από τον Θεό να αγιαστεί και να θεωθεί και ως προς την ψυχή και ως προς το σώμα, δοξαζόμενος με το χάρισμα της θαυματουργίας και παρρησίας να πρεσβεύει υπέρ ημών.

Η τιμή των αγίων αρχίζει με την Υπεραγία Θεοτόκο και τους μάρτυρες, που μιμήθηκαν τον Αρχιμάρτυρα Χριστό. Αυτοί εγκαινίασαν τον χορό των αγίων που παρέμεινε ανοιχτός μέχρι σήμερα, έτοιμος να υποδεχτεί τους εν Χριστώ ζώντες που δίνουν μαρτυρία Χριστού εν παντί καιρώ και τόπω. Διά της τιμής των αγίων δοξάζεται και υμνείται ο Θεός που τους στεφάνωσε. Οι εορτές των αγίων «θεσπίσματα της χάριτος του αγίου Πνεύματος», εντάσσονται στη Λατρεία του Θεού και δι’ αυτών οι τιμώντες τους αγίους μετέχουν μετά των αγίων και αγγέλων στην ουράνια πανήγυρη, για να υμνείται και δοξολογείται ο μόνος και αληθινός Θεός. Διά της τιμής των αγίων οι Χριστιανοί διεγείρουν τον ζήλο τους για τις αρετές και τα κατορθώματα των αγίων και εξασκούν την μίμησή τους, καθώς και αυτοί υπήρξαν μιμητές του Χριστού.

Οι άγιοι τιμούνται ως τέλειοι μιμητές και φίλοι του Θεού, για τον ενάρετό τους βίο, στον οποίο οι Χριστιανοί βλέπουν την ασφαλέστατη οδό που οδηγεί στον παράδεισο. Η τιμή τους εκ μέρους των Χριστιανών είναι μία αυτονόητη απάντηση ευγνωμοσύνης στις ευεργεσίες τους προς αυτούς, για τη συνεχή τους προσευχή και μεσιτεία προς τον Θεό, για την προστασία και τις ευλογίες τους, που παρέχουν στον κόσμο.

Οι άγιοι τιμώνται ως οι ζώντες μάρτυρες του Χριστού, στους οποίους έχει διασωθεί το κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν, και που διά της θεώσεώς τους μεταφέρθηκαν διά θανάτου εις την ζωή. Η αφθαρσία των ιερών Λειψάνων, η θεία χάρη και η θαυματουργική τους δύναμη, ως προεικόνιση της αναστάσεως, επιβεβαιώνουν την θέωση του ανθρώπου, και την εν Χριστώ αιώνια ζωή του. Πνευματοφόρα και Χριστοφόρα δοχεία και όργανα του Θεού, τα ιερά Λείψανα παρουσιάζονται ως ευλογημένα δώρα μετάδοσης της θείας χάρης Του προς τον κόσμο και αναμφισβήτητη απόδειξη συνάντησης του άκτιστου με το κτιστό.

Στην τιμή των αγίων, με τις διάφορες εορτές στη μνήμη τους, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Λατρείας του Θεού, πρέπει να δούμε την τιμή προς Αυτό το Σώμα του Χριστού, δηλαδή την Εκκλησία, υπέρ της οποίας ο Κύριος έχυσε το Πανάγιο Αίμα Του, “ίνα καταστήση την Εκκλησία ένδοξον μη έχουσα σπίλον ή ρυτίδα ή τι των τοιούτων αλλ’ ίνα η αγία και άμωμος». (Εφεσ. ε΄, 27).

Κατωτέρω παρατίθενται φωτογραφικά στιγμιότυπα εκ των προαναφερομένων Ι. Ακολουθιών και της Θ. Λειτουργίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων