13/11/2020 13/11/2020 Εορτή και πανήγυρις για την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών η 13η Νοεμβρίου, αφού την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος. Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αν και κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία πιστών με Πανηγυρική Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία που τελέσθηκε...
13 Νοεμβρίου, 2020 - 22:45
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2020 - 22:55

“Νομίζετε πως χαιρόμαστε να τελούμε τις ακολουθίες σε άδειους ναούς;”

Διαδώστε:
“Νομίζετε πως χαιρόμαστε να τελούμε τις ακολουθίες σε άδειους ναούς;”

Εορτή και πανήγυρις για την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών η 13η Νοεμβρίου, αφού την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αν και κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία πιστών με Πανηγυρική Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία που τελέσθηκε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρο και στην συνέχεια τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Αλεξίου Κανίνα και του Ιεροκήρυκος Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Αχιλλίου Τσούτσουρα. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.

Την ώρα του « Κοινωνικού» κατά το Θείο Κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος στο σύντομο κήρυγμά του ομίλησε για τον Ιερό Χρυσόστομο και ευχήθηκε καταλλήλως εκ μέρους όλων στον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο. Πριν το τέλος της Ιεράς Αγρυπνίας ο Σεπτός Ποιμενάρχης ομίλησε, λέγοντας, μεταξύ άλλων:

“Είναι ανήκουστα όσα ορισμένοι ισχυρίζονται εις βάρος της Εκκλησίας αυτόν τον καιρό. Να γνωρίζετε όλοι ότι ο μόνος που πραγματικά ενδιαφέρεται για σας είναι η Εκκλησία. Το κέρδος της Εκκλησίας είστε εσείς! Το κέρδος της Εκκλησίας είναι η σωτηρία των ψυχών μας! Αλλά για να πετύχουμε τη σωτηρία δεν θα πρέπει να δρούμε αυτοβούλως. Δεν πρέπει να κάνουμε το «εγώ» μας να χαίρεται συνεχώς, δεν πρέπει συνεχώς να αυξάνουμε τον εγωισμό μας. Ας ταπεινωθούμε και μια φορά εμπρός στις αποφάσεις της Εκκλησίας, αυτή η ταπείνωση έχει σκοπό την προκοπή και την ωφέλειά μας. Μόνο το πνευματικό όφελος του ποιμνίου μας ζητάμε και τίποτε άλλο. Η αγάπη της Εκκλησίας μας είναι παραπάνω από δεδομένη για όλους. Νομίζετε πως χαιρόμαστε να τελούμε τις ακολουθίες σε άδειους ναούς; Μα η χαρά η δική μας είναι τα πρόσωπά σας. Εμείς στερούμαστε την κοινωνία των προσώπων, των δικών σας αγαπημένων προσώπων! Προς τούτο, προσευχόμαστε στον Κύριο, τον μεγάλο δωρεοδότη της ζωής μας, να μας λυτρώσει από την ασθένεια αυτή και να μας βοηθήσει να δυναμώσουμε πνευματικά”.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ:

«Κάτω από δύσκολες φέτος συνθήκες εορτάζουμε την μνήμη του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Η εκκλησία μας σήμερα τιμά την μνήμη ενός επισκόπου, ενός ποιμενάρχου. Ο Θεός με ηλέησε να λάβω όχι μόνο το όνομα ενός αγίου ποιμενάρχου, αλλά να καταστώ κι εγώ ο ελάχιστος, ποιμενάρχης των πιστών της αγιοτόκου επαρχίας αυτής. Το πρότυπο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου έγινε ακόμα πιο εμφαντικό και εναργές στη ζωή μου πριν 5 χρόνια, οπότε το χέρι του Θεού με κατέστησε επίσκοπο και μητροπολίτη της Ιεράς μας Μητροπόλεως εις διαδοχήν του Γέροντός μας μητροπολίτου Αλεξίου.

Πώς μπορώ να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Αλέξιο; Ποια λόγια μπορούν να περιγράψουν την ευγνωμοσύνη την οποία αισθάνομαι αυτή τη στιγμή και κάθε μέρα από τότε που ήρθα εδώ στα Τρίκαλα; Ο γιος όσα ευχαριστώ κι αν πει στον πατέρα είναι λίγα. Το χρέος προς τους ευεργέτες μας δεν μπορούμε να το ξεπληρώσουμε ό,τι κι αν πούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Μόνο να τους τιμούμε και να τους αγαπούμε μπορούμε. Κι εγώ σήμερα, από αυτή τη θέση, ως ο διάδοχός του, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γέροντα Μητροπολίτη Αλέξιο, για την εμπιστοσύνη και την τιμή και την πατρική αγάπη που έδειξε στο πρόσωπό μου. Ο Κύριος να του χαρίζει πολλά έτη και αγαθά στη ζωή και στη γεμάτη από αγάπη καρδιά του.

Μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια έχω την μεγάλη ευλογία να ζω ανάμεσά σας, ανάμεσα στα λουλούδια της ζωής μου, ανάμεσα στην ανάπαυση της κούρασής μου, ανάμεσα στην αναψυχή της καρδιάς μου, ανάμεσα στην χαρά για τις λύπες μου. Όλος ο κλήρος και ο λαός της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών είστε για εμένα το καλύτερο δώρο της διακονίας μου μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό κάθε μέρα προσεύχομαι στον Θεό για όλους σας, να έχετε προκοπή και πρόοδο στη ζωή σας.

Προσευχόμαστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία της ζωής μας, μια λοιμική πανδημία η οποία μαστίζει την ανθρωπότητα ολόκληρη και τον τόπο μας. Πρέπει να δούμε την δοκιμασία αυτή ως μια ακόμα ευκαιρία την οποία μας δίνει ο Θεός για μετάνοια, δηλαδή για αλλαγή του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς μας. Οι δοκιμασίες και οι δυσκολίες του βίου είναι ευκαιρία για πνευματική ανάταση και όχι για μεμψιμοιρία. Ο χριστιανός, ο πραγματικός χριστιανός, έχει λεβεντιά μπροστά στον πόνο και δεν γκρινιάζει, δεν δειλιάζει. Δοξολογεί τον Θεό, προσεύχεται και ταπεινώνεται στο θέλημα του Κυρίου με πνεύμα υπακοής στα κελεύσματα και τις κατευθύνσεις της Εκκλησίας μας.

Είναι ανήκουστα όσα ορισμένοι ισχυρίζονται εις βάρος της Εκκλησίας αυτόν τον καιρό. Να γνωρίζετε όλοι ότι ο μόνος που πραγματικά ενδιαφέρεται για σας είναι η Εκκλησία. Το κέρδος της Εκκλησίας είστε εσείς! Το κέρδος της Εκκλησίας είναι η σωτηρία των ψυχών μας! Αλλά για να πετύχουμε τη σωτηρία δεν θα πρέπει να δρούμε αυτοβούλως. Δεν πρέπει να κάνουμε το «εγώ» μας να χαίρεται συνεχώς, δεν πρέπει συνεχώς να αυξάνουμε τον εγωισμό μας. Ας ταπεινωθούμε και μια φορά εμπρός στις αποφάσεις της Εκκλησίας, αυτή η ταπείνωση έχει σκοπό την προκοπή και την ωφέλειά μας. Μόνο το πνευματικό όφελος του ποιμνίου μας ζητάμε και τίποτε άλλο. Η αγάπη της Εκκλησίας μας είναι παραπάνω από δεδομένη για όλους. Νομίζετε πως χαιρόμαστε να τελούμε τις ακολουθίες σε άδειους ναούς; Μα η χαρά η δική μας είναι τα πρόσωπά σας. Εμείς στερούμαστε την κοινωνία των προσώπων, των δικών σας αγαπημένων προσώπων! Προς τούτο, προσευχόμαστε στον Κύριο, τον μεγάλο δωρεοδότη της ζωής μας, να μας λυτρώσει από την ασθένεια αυτή και να μας βοηθήσει να δυναμώσουμε πνευματικά.

Ταπείνωση και μετάνοια στη ζωή μας είναι τα ζητούμενα. Ως ο πατέρας και ποιμενάρχης σας, σας νοιάζομαι και σας ζητώ να καλλιεργήσετε αυτές τις δύο αρετές. Μέσα από την ταπείνωση και την μετάνοια θα μπορέσουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με καλύτερο τρόπο την πανδημία, τηρώντας παράλληλα όλα όσα οι ειδικοί μας συστήνουν και η Εκκλησία μας προτρέπει να κάνουμε. Το αγαθό της ζωής είναι δώρο από τον Θεό και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ώστε «να βρεθούμε ξανά όταν όλα θα έχουν περάσει» για να χαρούμε όλοι μαζί την Θεία Κοινωνία και την κοινωνία των προσώπων μας εν Χριστώ.

Σήμερα, κοινωνός αυτής της χαράς είναι ο όμορος αδελφός μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος τον οποίο καρδιακά ευχαριστώ για την παρουσία του ανάμεσά μας και για την έκπληξη την οποία μας επεφύλαξε ερχόμενος εδώ. Ευχαριστώ πατρικά τον Πρωτοσύγκελλό μας Αρχιμ. Αλέξιο ο οποίος ως ευγνώμων υιός διακονεί ακαταπαύστως τον Γέροντά μας Μητροπολίτη Αλέξιο και όλη την μητρόπολη, μη φειδόμενος κόπου και χρόνου, δείχνοντας έτσι πώς πρέπει να τιμούμε όσους μας ευεργέτησαν. Ευχαριστώ τον Ιεροκήρυκά μας Αρχιμ. Αχίλλειο για τον λόγο του και για τα όσα εποικοδομητικά μας είπε. Τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό μας π. Λάμπρο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, πορευόμαστε μαζί από την Θεσσαλονίκη και τώρα διακονούμε με πιστότητα τον λαό του Θεού εδώ στα Τρίκαλα. Ευχαριστώ όλους τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως και όλους τους συνεργάτες μας, τις μοναστικές αδελφότητες και όσους διακονούν με αγαθή προαίρεση το έργο της τοπικής μας Εκκλησίας. Μνημονεύω ευχαριστιακά πάσης αρχής και εξουσίας του τόπου για τη συνεργασία μας στην διακονία του ευλογημένου αυτού λαού. Ευχαριστώ το τοπικό κανάλι TV10 και τον διευθυντή του κ. Χρήστο Πίσσα με τους συνεργάτες του για την αναμετάδοση της λατρευτικής μας συνάξεως απόψε και την αναμετάδοση της Θείας Λειτουργίας κάθε Κυριακή. Δημοσίως εκφράζω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας για τη δωρεάν αναμετάδοση της αποψινής Ακολουθίας. Οι αναμεταδόσεις των Ακολουθιών μας είναι η ανακούφιση και η παρηγοριά των πιστών μας τις πρωτόγνωρες ημέρες τις οποίες όλοι μας ζούμε.

Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς, το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών για την υιική σας αγάπη. Είστε όλοι σας μέσα στην καρδιά μου και την προσευχή μου. Όσοι μας ακούτε από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Άγιος Οικουμένιος» 102 FM, όσοι μας βλέπετε τηλεοπτικά μέσω του TV10 ή διαδικτυακά, σας ευχαριστώ θερμά γιατί απόψε ενώσαμε τις προσευχές μας. Δεν μπορέσαμε όλοι να συμμετάσχουμε στο κοινό Ποτήριο της ζωής, όπως προείπα είναι μια δοκιμασία, ένας άθλος αν θέλετε. Αλλά πρέπει να φανούμε γενναίοι αθλητές στον αγώνα της ζωής, όπως και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Το σώμα του γνωρίζετε ότι ήταν καχεκτικό, η υγεία του ασθενική, η φωνή του ισχνή, τα βάσανα και η εξορία του ανείπωτα, αλλά για τον Κύριό μας είναι άγιος, είναι φίλος Χριστού και πρεσβεύει για όλους μας στο Ουράνιο Θυσιαστήριο ενώπιον του Τριαδικού Θεού, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αυτό να θυμάστε πάντοτε, όσα κύματα κι αν μας χτυπάνε στη ζωή, όσες φουρτούνες κι αν συναντούμε στο ταξίδι, όσα ναυάγια κι αν προξενήσει ο πειρασμός, ένα είναι βέβαιο, το λιμάνι το υπήνεμο της Εκκλησίας του Χριστού πάντα θα μας περιμένει ανοιχτό και έτοιμο να μας υποδεχτεί. Εκεί να θέσουμε την πυξίδα και τον οδοδείκτη, στη σωτηρία που λέγεται Χριστός και Εκκλησία. Όλοι μαζί προσευχόμαστε και λέμε: Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν!!!!!!»

 

 

ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων