30/09/2021 01/10/2021 Με τη Χάρη και τη βοήθεια του Θεού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 με την τέλεση Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, η έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών «Μητροπολίτης Διονύσιος Μπαιρακτάρης». Ο Σεβασμιώτατος Χίου απευθύνοντας πατρική διδαχή στους Καθηγητές...
30 Σεπτεμβρίου, 2021 - 20:51
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2021 - 1:48

Αγιασμός έναρξης μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην Χίο

Διαδώστε:
Αγιασμός έναρξης μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην Χίο

Με τη Χάρη και τη βοήθεια του Θεού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 με την τέλεση Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, η έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών «Μητροπολίτης Διονύσιος Μπαιρακτάρης».

Ο Σεβασμιώτατος Χίου απευθύνοντας πατρική διδαχή στους Καθηγητές και Σπουδαστές της Σχολής μίλησε περί της ιστορικής εξέλιξης της Μουσικής στη λατρεία της Εκκλησίας, της καθιερώσεως, αργότερα, της τάξης των Ιεροψαλτών, ως και του πως «δεί ψάλλειν εν τη Εκκλησία», με ιδιαίτερη αναφορά στον ΟΕ΄ Κανόνα της εν Τρούλλω Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου και προέτρεψε τους Ιεροψάλτες και τους σπουδαστές, πέραν της με ζήλο σπουδής της εκκλησιαστικής μουσικής, να έχουν σύμφωνη με την τάξη της Εκκλησίας μας, ως κατωτέρων κληρικών, προσωπική ζωή.

 

 

Στην συνέχεια, ο Διευθυντής της Σχολής κ. Δημήτριος Ζαννίκος, Άρχων Μαίστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο για την τέλεση του αγιασμού ως και την αγάπη και το ενδιαφέρον του για την Σχολή, τους διδάσκοντας και διδασκομένους της Σχολής και εκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να επιδώσει στους σπουδαστές των προηγουμένων ετών τους τίτλους προόδου των, ως και ένα (αρ. 1) Αποφοιτήριο με ΑΡΙΣΤΑ στο μαθητή κ. Σταμάτιο Στείρο του Σταύρου.

 

 

Μετά την απονομή των Ενδεικτικών και του Αποφοιτηρίου ανακοινώθηκε το εβδομαδιαίο Πρόγραμμα διδασκαλίας, το οποίο και ακολουθεί.

Κατά το Ιεραποστολικόν έτος 2021 -2022 στην Σχολή θα διδάξουν:

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. ΜΑΡΚΟΣ το μάθημα “Εισαγωγή εις την Υμνολογίαν και Ερμηνεία Υμνογραφικών Κειμένων”, με αναπληρωτήν τον κ. Βασίλειον Βοξάκην, Θεολόγο Καθηγητή.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Παντελεήμων Βώλος, το μάθημα του Τυπικού.

Ο Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερος κ. Μιχαήλ Ζευγιός, τα μαθήματα «Λειτουργική» και «Ιστορία της Βυζαντινής Εκκλ/κης Μουσικής».

Οι: κ. Δημήτριος Ζαννίκος, Διπλωματούχος του Εθνικού ‘Ωδείου Αθηνών και Δεξιός Ιεροψάλτης του Ι. Ναού Αγίου Ιακώβου πόλεως Χίου, κ. Δημήτριος Δημητρακόπουλος, Δεξιός Ιεροψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Χίου και κ. Σταύρος Στείρος, Διπλωματούχος του Εθνικού ‘Ωδείου Αθηνών και Δεξιός Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου, θα διδάξουν το μάθημα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

«Δοξασμένο το όνομα του υπό των Αγγέλων αινουμένου Τριαδικού Θεού και μακαρία η ανάπαυση της ψυχής του ιδρυτού της Σχολής μακαριστού Μητροπολίτου Χίου Διονυσίου Μπαιρακτάρη για την πνευματική αυτή ευκαιρία που δίδεται στους ευσεβείς εφιεμένους να σπουδάσουν την ιερή τέχνη του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Αγίου Μηνά του Καλικελάδου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην σχετική ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη Χίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων