18/04/2021 18/04/2021 Στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Μακαρίου την 17ην Απριλίου 2021, στο Ιερόν Προσκύνημά του στον Βροντάδο. Ο φετινός εορτασμός εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το 1821, δεδομένου ότι ο Άγιος Μακάριος ως γενάρχης του φιλοκαλικού κινήματος των κολλυβάδων συνέβαλε στην πνευματική αφύπνιση του υποδούλου Γένους και το...
18 Απριλίου, 2021 - 12:29

Εορτάστηκε ο Άγιος Μακάριος στη Χίο

Διαδώστε:
Εορτάστηκε ο Άγιος Μακάριος στη Χίο

Στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Μακαρίου την 17ην Απριλίου 2021, στο Ιερόν Προσκύνημά του στον Βροντάδο. Ο φετινός εορτασμός εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το 1821, δεδομένου ότι ο Άγιος Μακάριος ως γενάρχης του φιλοκαλικού κινήματος των κολλυβάδων συνέβαλε στην πνευματική αφύπνιση του υποδούλου Γένους και το οδήγησε στην ανάσταση και απελευθέρωσή του.

Ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με την συμμετοχή των Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρων Γεωργίου Πουλιά και Ιωάννου Μουσά και του Ιερολογ. Αρχιδιακόνου Αποστόλου Λάρδα, ενώ έψαλε ο Λαμπαδάριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου κ. Πέτρος Μαθιούδης.

Κατά το Θείον Κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσφορά του Αγίου Μακαρίου στο υπόδουλο Γένος. Τόνισε ότι απέναντι στα αθεϊστικά μηνύματα, που ως λίβας ερχόταν από την Δύση με τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση οι Κολλυβάδες και γενικότερα οι Διδάχοι του Γένους αντέτασσαν τον ρωμαίίκο φωτισμό και την Χριστιανική Ανάσταση, διότι χωρίς ανάγκη των προθέσεων διά (διαφωτισμός) και επί (επανάσταση), που φέρνουν το φως ισχνότερο μέσα από διαύλους και στηρίζουν επάνω σε τεχνητά και επισφαλή βάθρα, εμείς λαμπρυνόμεθα με “Φως Χριστού”, το οποίο “φαίνει πάσι” και συνανυψούμεθα “εις την .άνω Ιερουσαλήμ” με τον Αναστάντα Κύριό μας.

Υπεστήριξε, μάλιστα, ο Χίος Ιεράρχης ότι βάσει αυτής της παραδόσεως πρέπει να οργανώνεται η παιδεία στην Ελλάδα και ότι αυτή η παράδοση διεμόρφωσε την πολιτισμική μας ταυτότητα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ιερό Προσκύνημα ευρίσκεται ο τάφος του Αγίου Μακαρίου, αντιμήνσιο με την υπογραφή του, ιερά λείψανα του Αγίου και χειρόγραφο σημείωμά του. Πλησίον του Ιερού Προσκυνήματος υπάρχουν τα δύο ασκητήρια του Αγίου Μακαρίου, στο ένα εκ των οποίων αναβλύζει και αγίασμα.

Κατά ευλογημένη συγκυρία ο εορτασμός συνέπεσε με την έκδοση και κυκλοφορία της ογδόης εκδόσεως του Νέου Χιακού Λειμωναρίου, του Εκκλησιαστικού Βιβλίου, το οποίον εξεδόθη για πρώτην φοράν το 1819 στην Βενετίαν και περιείχε συλλογές των μεγάλων κολλυβάδων Πατέρων Αγίων Μακαρίου Κορίνθου του Νοταρά, Αθανασίου του Παρίου και Νικηφόρου του Χίου, οι οποίοι εθεμελίωσαν κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας το φιλοκαλικό τους κίνημα, που συνετέλεσε στον ρωμαίικο φωτισμό και την χριστιανική Ανάσταση του υποδούλου Γένους.

Η νέα έκδοση, η οποία συμπίπτει με την επέτειο των 200 ετών από της ενάρξεως του ιερού αγώνος της εθνικής παλιγγενεσίας «για του Χριστού την Πίστιν την Αγίαν και της Πατρίδος την ελευθερίαν», υλοποιήθηκε μετά από συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών και του κ. Γεωργίου Πιτσινέλη, Δρος της Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος επιμελήθηκε επιστημονικώς την νέα έκδοση. Σ’ αυτήν περιέχονται πλέον της παλαιοτέρας ύλης και Ακολουθίες νεωτέρων Αγίων, καθώς και νεώτερα εκκλησιαστικά κείμενα.

Πρόκειται για μία πνευματική, επιστημονική και επετειακή έκδοση, με χορηγίαν της Ιεράς Μονής Μυρσινιδίου, την οποίαν οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να προμηθευθούν από τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτην κ. Νεκτάριον Επιτροπάκην, Ηγούμενον της Ιεράς Μονής Μυρσινιδίου (6907908695) και τον κ. Γεώργιον Ταναίνην, Γραμματέα του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών (2271043045 εσ. 2).

Η παρουσίαση του Νέου Χιακού Λειμωναρίου θα πραγματοποιηθή, εάν ο Θεός το επιτρέψη, το απόγευμα της 8ης Αυγούστου 2021 στην Ιεράν Μονήν Μυρσινιδίου και στο πλαίσιον των εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών για το 1821.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων