24/09/2020 24/09/2020 Σε ένα Μοναστήρι, με βαθιά ασκητική και ιστορική παράδοση, που δίνει την εντύπωση πλοίου, το οποίο ταξιδεύει μέσα στη θάλασσα, ετίμησε χθες η Ιερά Μητρόπολις Χίου την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα. Στην Ιερά Μονή Μυρσινιδίου, κατάφορτη από παράσημα και διπλώματα Ελλήνων και Συμμάχων για την προσφορά της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ετελέσθη την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου...
24 Σεπτεμβρίου, 2020 - 16:09
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2020 - 15:32

Η Χίος τίμησε την Καπετάνισσα Παναγιά της

Διαδώστε:
Η Χίος τίμησε την Καπετάνισσα Παναγιά της

Σε ένα Μοναστήρι, με βαθιά ασκητική και ιστορική παράδοση, που δίνει την εντύπωση πλοίου, το οποίο ταξιδεύει μέσα στη θάλασσα, ετίμησε χθες η Ιερά Μητρόπολις Χίου την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα. Στην Ιερά Μονή Μυρσινιδίου, κατάφορτη από παράσημα και διπλώματα Ελλήνων και Συμμάχων για την προσφορά της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ετελέσθη την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 ο Μέγας Εσπερινός της Εορτής της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης.

Πλήθος πιστών από κάθε σημείο της Χίου και κάθε ηλικίας ήλθαν ωχούμενοι ή πεζοί για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Μυρσινιδίου, την οποία ο ιδρυτής της Μονής Αρχιμ. Χριστοφόρος Σερέμελης στα τέλη του 19ου αιώνος ευρήκε μέσα στις μυρσινιές. Ήλθαν για να παρακαλέσουν την Παναγία για όσους ευρίσκονται στην θάλασσα.
Γι’αυτό και αργά το βράδυ στην Αρχιερατική Αγρυπνία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, υιού ναυτικού του ιδίου, με συλλειτουργούς τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. κ. Νεκτάριο Επιτροπάκη, Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, τον Αρχιμ. κ. Βικέντιο Γιαννάκο και τον Αρχιδιάκονο κ. Απόστολο Λάρδα, και Πρωτοψάλτη τον κ. Σταύρο Στείρο, Καθηγητή Μουσικής και Θεολόγο, μέσα στο εκκλησίασμα κυριαρχούσε το ναυτικό στοιχείο, παλαιοί και νέοι ναυτικοί και συγγενείς ναυτικών, που ήλθαν στην Καπετάνισσα Παναγιά της Χίου, όπως την απεκάλεσε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του.

Μάλιστα ο Χιώτης Ιεράρχης αναφέρθηκε στην πνευματική αξία των Μοναστηριών και την θεολογική σημασία του προσώπου της Παναγίας με ναυτικούς όρους: «Χαίρε ολκάς των θελόντων σωθήναι, Χαίρε λιμήν των του βίου πλωτήρων».
Ιδιαίτερη στιγμή συγκινήσεως ήταν εκείνη κατά την οποία παιδιά της Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», τα οποία πρόκειται σε λίγες μέρες να ταξιδεύσουν ως ναυτικοί, προσήλθαν στην Θεία Κοινωνία ως δώρον αγιασμού, αλλά και αντίδωρον βοηθείας για καλά ταξίδια.


Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος τους έδωσε τα κεριά που έκαιγαν επάνω στην Αγία Τράπεζα την ώρα της Θείας Λειτουργίας ως φυλακτό στα ταξίδια τους.
Την κυριώνυμο ημέρα Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 ετελέσθη Θεία Λειτουργία από αδελφούς της Μονής και Ιερείς της περιοχής, ενώ το προσκύνημα συνεχίζεται αδιαλείπτως καθ’όλην την ημέραν.
Ευλογημένες στιγμές στο ναυτικό νησί μας, με την ευχή η Καπετάνισσα Παναγία του Μυρσινιδίου στη Χίο να χαρίζει βοήθεια και προστασία στους Χιώτες ναυτικούς, στους Έλληνες ναυτικούς, στους ναυτικούς όλου του κόσμου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων