10/06/2020 10/06/2020 Με την Χάρη και την ευλογία του Τριαδικού Θεού εορτάσθηκαν οι ημέρες του Πεντηκοσταρίου στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ιδιαιτέρως την περίοδο αυτή κατά την οποία προβάλλονται και πάλιν ανιστόρητες εξ ανατολών διεκδικήσεις. Η μεγάλη προσέλευση των πιστών, η παρουσία των τοπικών αρχών και κυρίως η συμμετοχή των νέων στις ιερές ακολουθίες...
10 Ιουνίου, 2020 - 13:16
Τελευταία ενημέρωση: 10/06/2020 - 16:56

Ημέρες Πεντηκοσταρίου στη Χίο

Διαδώστε:
Ημέρες Πεντηκοσταρίου στη Χίο

Με την Χάρη και την ευλογία του Τριαδικού Θεού εορτάσθηκαν οι ημέρες του Πεντηκοσταρίου στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ιδιαιτέρως την περίοδο αυτή κατά την οποία προβάλλονται και πάλιν ανιστόρητες εξ ανατολών διεκδικήσεις.

Η μεγάλη προσέλευση των πιστών, η παρουσία των τοπικών αρχών και κυρίως η συμμετοχή των νέων στις ιερές ακολουθίες και στο Ποτήριο της Ζωής μαρτυρούν ότι ο λαός μας έχει ως στήριγμα και ελπίδα του την Εκκλησία μας.

Ειδικότερα:

α) Την Κυριακή 24 Μαΐου 2020 ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχαιοτάτη Θ. Λειτουργία του Ευαγγελιστού Μάρκου στον Ι. Ναό Τιμίου Σταυρού Καρδαμύλων στο πλαίσιο της αφιερώσεως του ενεστώτος έτους από τη Ιερά Μητρόπολη Χίου στον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο. Ο Σεβασμιώτατος κηρύσσων τον θείον λόγον ανεφέρθη στην μοναδική και αναλλοίωτη σημασία της Θ. Λειτουργίας στην ζωή των πιστών, καθώς και σε στοιχεία της λειτουργικής τάξεως των αρχαίων χριστιανικών χρόνων.

β) Το εσπέρας της 26ης έως τις πρωινές ώρες της 27ης Μαίου 2020 ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου. Κατά την Θεία Λειτουργία ανεγνώσθη η Πασχάλιος Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Χίου Ποιμενάρχου (όπως έγινε την ημέρα εκείνη σε όλους τους Ιερούς Ναούς), στην οποία μεταξύ άλλων ανεφέρετο «Ηγέρθη! ο Χριστός και γνωρίζει ο καθένας μας, ότι ο ως άνθρωπος διπλός εκ ψυχής και σώματος θα τύχει διπλής έγέρσεως, διπλής αναστάσεως, πρώτης και δευτέρας. Η πρώτη είναι της ψυχής, την οποία ενεργεί η Χάρη του Αγίου Πνεύματος στην παρούσα ζωή, διά μέσου της εργασίας των εντολών του Χριστού και της καθάρσεως των ψυχικών και σωματικών παθών, όπως έχει γραφεί στην Αποκάλυψη «Αύτη η ανάστασις η πρώτη» (Αποκ. κ΄, 5). Η δεύτερη είναι του σώματος, η οποία πρόκειται να γίνει στην συντέλεια του κόσμου. Και όποιος αξιωθεί εδώ να αναστηθεί στην ψυχή, αυτός δεν θα δοκιμάσει τον δεύτερο θάνατο, την κόλαση, αλλά θα αναστηθεί με το σώμα για να ζήσει και να συμβασιλεύσει αιώνια με τον Χριστό «Μακάριος και άγιος ο έχων μέρος εν τη αναστάσει τη πρώτη. Επί τούτων ο δεύτερος θάνατος ουκ έχει εξουσίαν» (Αποκ. κ΄, 6). Την χαρά αυτής της αναστάσεως εύχομαι να επιδιώξουμε, Χριστιανοί μου, και κατά τον εφετεινό εορτασμό της τριημέρου εγέρσεως του Χριστού μας και «πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. κη΄, 20)».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερον τον π. Γεώργιο Μαυριάνο, Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Νερομύλων πόλεως Χίου και Κήρυκα του Θείου Λόγου τον π. Κωνσταντίνο Βιττάκη, Εφημέριο του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λειβαδίων, Πτυχιούχο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και Συνεργάτη του Γραφείου Γάμων της Ι. Μητροπόλεως, αμφοτέρων εγγάμων ιερέων, προσηνών, σεμνών και προθύμων σε κάθε εκκλησιαστική διακονία.

γ) Την Πέμπτη 28η Μαίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Χίου ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αναλήψεως Βουνού, γενετείρας του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου, το όνομα του οποίου φέρει και η ενοριακή αίθουσα. Ο Σεβασμιώτατος, κατά το θείο κήρυγμα, εχαρακτήρισε την εορτή ως ημέρα δόξης του ανθρώπου διότι ο Χριστός αναληφθείς στους ουρανούς έχει μαζί με την θεία και την ανθρώπινη φύση Του. Και καταλήγων επεσήμανε «εάν θέλωμεν να γίνωμεν μέτοχοι αυτής της δόξης, οφείλομεν να εργαζώμεθα το θέλημα του Θεού και να μην μένωμε άγευστοι της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας». Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, εμφανέστατα συγκινημένος, εχειροθέτησε σε Κήρυκα του Θείου Λόγου τον καταγόμενο από αυτή την ενορία Ιερολογιώτατο Αρχιδιάκονο π. Απόστολο Λάρδα, έγγαμο και πατέρα δύο τέκνων, πτυχιούχο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, του οποίου εξήρε την θυσιαστική αφοσίωση, την ολοπρόθυμη διακονία, την προσηνή απλότητα, την ιεροπρέπεια, την εργατικότητα, και τον οποίο εχαρακτήρισε ως «μαθητήν ηγαπημένον». Ο Αρχιδιάκονος ένδακρυς εδέχθη την πατρική αυτή ευλογία και υπεσχέθη ότι θα τηρεί την ευαγγελική ρήση «όπου εγώ ειμί εκεί και ο διάκονος ο εμός έσται». Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος είχε εγκάρδια συνομιλία μεταξύ άλλων και με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητος κ. Σταύρο Βαρβάκη, μέλος της Λαικής Συσπειρώσεως και παλαιό τρόφιμο του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου Βουλιαγμένης, από το οποίο διατηρεί αγαθές αναμνήσεις.

δ) Το Σάββατον 6 Ιουνίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Χίου εχοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στην Ιερά Νέα Μονή της Χίου, την Κυριακή της Πεντηκοστής 7 Ιουνίου 2020 χοροστάτησε στον Όρθρο, ετέλεσεν την Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και προεξήρχε του Εσπερινού της «Γονατιστής» στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Χίου, ενώ το απόγευμα ετέλεσε και πάλιν τον Εσπερινό της «Γονατιστής» για τις μοναχές της Ι. Μονής Παναγίας Βοηθείας. Το δε πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος 8 Ιουνίου 2020 εχοροστάτησε στον Όρθρο και ετέλεσε την Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Ελάτας. Σε όλες τις ως άνω Ιερές Ακολουθίες ο Σεβασμιώτατος κατά το θείο κήρυγμα προέβη σε απλή κατηχητική διδασκαλία των πιστών περί της θεολογίας της Εκκλησίας περί του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος, δηλαδή του Αγίου Πνεύματος, περί της υπό του Αγίου Πνεύματος τελεσιουργίας των Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας, δίδοντας έμφαση στα Μυστήρια της Μετανοίας και της Θ. Ευχαριστίας, περί των εορτών του Πάσχα και της Πεντηκοστής στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, περί του ανθρωπίνου σώματος ως Ναού του εν αυτώ οικούντος Αγίου Πνεύματος και περί της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας ως μόνης ταμειούχου της Θείας Χάριτος.

Όλες αυτές οι λατρευτικές συνάξεις έδωσαν ευλογημένες ευκαιρίες στους πιστούς να γίνουν μέτοχοι της ευφροσύνου αύρας της Πεντηκοστής, που τους λούζει και τους δροσίζει, και δέκτες του πυρός της Πεντηκοστής, που τους φωτίζει και καθιστά αυτούς «τέκνα φωτόμορφα της Εκκλησίας».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων