18/12/2018 18/12/2018 Η Χριστουγεννιάτικη εορτή των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου οι νέοι και νέες των νεανικών συνάξεων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό μέσα από τραγούδια και χορούς που απέδωσαν θαυμάσια. Η εορτή άρχισε με το απολυτίκιο των Χριστουγέννων. Στην...
18 Δεκεμβρίου, 2018 - 9:57
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2018 - 10:05

Χριστουγεννιάτικη εορτή Κατηχητικών Σχολείων στα Τρίκαλα

Διαδώστε:
Χριστουγεννιάτικη εορτή Κατηχητικών Σχολείων στα Τρίκαλα

Η Χριστουγεννιάτικη εορτή των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου οι νέοι και νέες των νεανικών συνάξεων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό μέσα από τραγούδια και χορούς που απέδωσαν θαυμάσια.

Η εορτή άρχισε με το απολυτίκιο των Χριστουγέννων. Στην συνέχεια ο Επίσκοπός τόνισε τα εξής:

«Είναι αυτονόητο πλέον στην εποχή μας ότι τα Χριστούγεννα είναι μια από τις κορυφαίες γιορτές της Εκκλησίας μας που δίνει χαρά σε όλους μας, μα κυρίως στα παιδιά.

Πράγματι, τα παιδάκια είναι όχι απλώς όμοια στους αγγέλους αλλά και τύπος του ίδιου του Χριστού.

Μας θυμίζουν τους αγγέλους λόγω φυσικά της αγνότητάς τους και της αθωότητάς τους, ενώ όσο ποιο μικρά είναι τα παιδάκια, τόσο έχουν μέσα τους έμφυτη την ακακία και την παντελή έλλειψη πονηρίας. Ο ίδιος ο Κύριός μας, μάς διαβεβαίωσε ότι οι άγγελοι των παιδιών στέκονται μπροστά στον θρόνο του Θεού και Τον ατενίζουν, την ίδια μάλιστα στιγμή που τα πολυόμματα Χερουβείμ «ού δύναναται ατενίσαι!». Είναι τόσο εμφανή τα παραπάνω χαρακτηριστικά που πλέον τα ίδια τα φυσικά τους πρόσωπα αποτελούν για μας τον πιο εύκολο τρόπο για να σχηματίσουμε την εικόνα νοερώς του πως μοιάζουν οι άγγελοι.

Επομένως σε μια γιορτή όπως τα Χριστούγεννα, όπου οι άγγελοι ψάλλουν το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» και έχουν τόσο μεγάλη δράση ώστε να προστατεύσουν το μικρό Χριστό και να Τον ανυμνήσουν, να ειδοποιήσουν τους βοσκούς και να εμφανιστούν στον Ιωσήφ, είναι απόλυτα φυσικό πρωταγωνιστές να είναι τα παιδιά μας που παίζουν και τραγουδούν για τον Χριστό.

Είπαμε όμως ότι τα παιδιά είναι και τύπος δηλαδή πρωτύπωση του ίδιου του Κυρίου μας. Και για να δούμε πως συμβαίνει αυτό.

 

Πρώτον, τα ίδια τα παιδιά είναι πηγή ζωής και χαράς για την οικογένειά τους αλλά και για όλους εμάς. Αναλογιστείτε έναν κόσμο δίχως παιδιά, πόσο άχαρος θα ήταν. Ακόμη και η τόσο όμορφη γιορτούλα που θα παρακολουθήσουμε σήμερα, πόσο διαφορετική θα ήταν αν την κάναμε μόνον οι μεγάλοι. Μπορεί να ήταν πιο οργανωμένη, αλλά σίγουρα όχι τόσο χαριτωμένη. Και ο ίδιος ο Χριστός ήρθε για να δώσει χαρά και είναι πηγή ζωής.

Επιπλέον τα παιδιά λένε πάντα την αλήθεια, τουλάχιστον όσο είναι μικρά και απονήρευτα. Δεν ξέρουν ούτε να υποκρίνονται και φυσικά ούτε να λένε ψέματα. Είναι αυτά τα άκακα νήπια σαν το Χριστό που όχι μόνο έρχεται στον κόσμο για να μας φανερώσει την αλήθεια για την σωτηρία μας αλλά είναι ο Ίδιος η Αλήθεια.

Τρίτον, τα παιδιά είναι μονίμως εξαρτώμενα από εμάς. Έχουν συνεχώς την ανάγκη της φροντίδας μας και της στοργής μας. Είναι αναμενόμενο να τα προσέχουμε συνέχεια μην πάθουν κάτι γιατί έχουν παντελή άγνοια των κινδύνων. Έτσι είναι και ο μικρός Χριστός. Ζητά από μας την φροντίδα μας και την στοργή μας μέσα στις ψυχές μας. Αν αφήσεις την καρδιά σου να ξεχάσει τον Χριστό, είναι σαν να αποστρέφεις το βλέμμα σου και την προσοχή σου από Εκείνον. Ζητά την αγάπη της καρδιάς σου, να βρει λίγη θαλπωρή από την προσευχή σου, να φωτιστεί από το κεράκι που θα του ανάψεις στην εκκλησία. Ποιος θέλει να αφήσει τον μικρό Χριστό στην φάτνη και στο ψυχρό σπήλαιο; Κανένας! Γι’ αυτό διαχρονικά όταν έρχεται η γιορτή των Χριστουγέννων είναι φυσικό να δημιουργείται μέσα μας η αίσθηση να φροντίσουμε κάπως τον Χριστούλη και την Παναγία μας.

Ζέστανέ Τον με τις ελεημοσύνες σου! Κράτα Του παρέα με την προσευχή σου! Συντρόφευσέ Τον με το να συμμετέχεις στις ιερές Ακολουθίες! Δείξ’ Του την αγάπη σου, συγχωρώντας όσους τυχόν σε λύπησαν! Πλησίασε Τον με το να καθαρίσεις την ψυχή σου με την εξομολόγησή σου! Χάρισέ Του μια αγκαλιά στην καρδιά σου με την Θεία Κοινωνία! Ύμνησέ Τον με το να κάνεις υπομονή με τους γύρω σου! Χάρισέ Του δώρα ανώτερα από εκείνα που κρατούσαν οι τρεις μάγοι. Αντί για χρυσάφι εμείς προσφέρουμε την ορθόδοξη πίστη μας! Αντί για λίβανο, εμείς προσφέρουμε τις ιερές μας Ακολουθίες! Αντί για σμύρνα, εμείς προσφέρουμε την αγάπη μας προς τους γύρω μας!

Αδελφοί μου! Ένα από τα πιο κλασσικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια «που το ακούσαμε και σήμερα» είναι «Ο μικρός τυμπαντιστής». Εκεί λοιπόν λέει:

«Τι δώρο να Του φέρω που ‘μαι φτωχό

Εγώ το τύμπανό μου μόνο κρατώ

Τα κάλαντα να παίξω για τον Χριστό»

Και ‘μεις που είμαστε φτωχοί, και ‘μεις που κρατάμε μόνο το τύμπανο της καρδιάς μας, ας πούμε με τον πνευματικό τρόπο που αναφέραμε τα όντως άγια και πνευματικά κάλαντα στον μικρό Χριστό! Ας χτυπά το μικρό τύμπανο της ύπαρξής μας έστω αυτές τις μέρες και για τον Χριστό που γεννιέται!

Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους!».

Στην συνέχεια η παραδοσιακή ορχήστρα και η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως απέδωσε θαυμάσιους ύμνους και κάλαντα του Δωδεκαημέρου. Συμμετείχαν χορωδιακά τμήματα των Κατηχητικών Σχολείων των Ιερών Ναών Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων, Ζωοδόχου Πηγής Σαραγίων, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου Γαρδικάκι Τρικάλων, Αγίων Αποστόλων Φαρκαδόνος, Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων και Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τύμπας με την βοήθεια όλων των στελεχών του τομέα νεότητος της Μητροπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων