17/05/2023 17/05/2023 Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στα Τρίκαλα μέσα στην αναστάσιμη χαρά η μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του Θαυματουργού, Πολιούχου και Προστάτη της πόλης και της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης παρουσία πολυπληθών προσκυνητών. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο μεγαλώνυμος Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου στην πόλη των Τρικάλων. Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό...
17 Μαΐου, 2023 - 15:52
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2023 - 16:00

Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στα Τρίκαλα για τον Πολιούχο Άγιο Βησσαρίωνα

Διαδώστε:
Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στα Τρίκαλα για τον Πολιούχο Άγιο Βησσαρίωνα

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στα Τρίκαλα μέσα στην αναστάσιμη χαρά η μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του Θαυματουργού, Πολιούχου και Προστάτη της πόλης και της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης παρουσία πολυπληθών προσκυνητών.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο μεγαλώνυμος Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου στην πόλη των Τρικάλων.

Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής, το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος προηγουμένως υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα στα Προπύλαια του Ιερού Ναού την οποία εκόμισε από την Ιερά Μονή Δουσίκου όπου και φυλάσσεται, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο π. Βησσαρίωνα και Αδελφούς της Μονής.

Μαζί του συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, ενώ έψαλλε ο εκλεκτός χορός Ιεροψαλτών.

Ακολούθησε μεγαλοπρεπέστατη Ιερά Λιτάνευση της Ιεράς, θαυματουργού και χαριτόβρυτης Αγίας Κάρας και της αγίας εικόνος του Αγίου Βησσαρίωνος στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, όπου τελέσθηκε η αρτοκλασία, με την συμμετοχή των Αρχιερέων, του ιερού κλήρου και παρουσία όλων των αρχόντων του τόπου.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τους Αγίους Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην λαμπρά εορτή του Πολιούχου Αγίου Βησσαρίωνος. Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο προς το Δήμο Τρικκαίων, την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και προς την Ελληνική Αστυνομία, την Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και την Δημοτική Φιλαρμονική για την άψογη συνεργασία, αλλά και, εν γένει, προς όλους όσοι συνέβαλαν στην υποδειγματική διοργάνωση της λατρευτικής εκδήλωσης.

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ευθύς αμέσως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός με αναφορές στον θαυμαστό βίο του Πολιούχου της πόλεως, αλλά και στις μύριες δυσκολίες της σημερινής εποχής (αρρώστιες, προδοσίες, δυστυχήματα κ.λπ.) κάνοντας, μάλιστα, μνεία στα «αδικοσκοτωμένα παιδιά» των Τεμπών και στις μανάδες «που ακόμα ουρλιάζουν από τον πόνο τους».

Στην αρχή του λόγου του και απευθυνόμενος στον επιχώριο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, είπε αυτολεξεί: «Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομε, επιστήθιε φίλε και ηγαπημένε αδελφέ… σε μια εποχή ωχαδερφισμού εσύ είσαι ο επαναστάτης εναντίον αυτής της μεγάλης κατάρας, που λέγεται ωχαδερφισμός. Και είσαι το αντίθετο. Είσαι αδελφός, είσαι συγκυρηναίος, είσαι προστάτης, είσαι αυτό που όλοι έχουμε στην γνώση μας, στην εμπειρία μας και στην καρδιά μας».

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Πανηγυρικός Εσπερινός Εορτής Πολιούχου Τρικάλων Αγίου Βησσαρίωνος 13.5.2023

Το πρωί της 14ης Μαΐου 2023 στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων τελέσθηκε πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα και συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού, ενώ έψαλλε ο χορός των Πατέρων της Ιεράς Μονής Δουσίκου.

Στον πανηγυρικό της ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων αναφέρθηκε στην εορτή του Πολιούχου Αγίου Βησσαρίωνος εκθειάζοντας λαμπρά σημεία του βίου του. Ευχήθηκε δε ο Πολιούχος των Τρικάλων, Άγιος Βησσαρίων να είναι βοηθός και αρωγός στην ζωή και το έργο όλων των ευλαβών χριστιανών και πρόξενος όλων των πνευματικών αγαθών σε όλους τους ανθρώπους.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος στην σύντομη προσλαλιά του ευχαρίστησε οφειλετικώς τους Αρχιερείς που ήρθαν και λάμπρυναν την Πανήγυρη αυτή της Ιεράς Μητροπόλεώς με την παρουσία τους.

Περισσότερο όμως ευχαρίστησε το χριστεπώνυμο πλήθος του Θεού, τους ευλαβείς προσκυνητές που ήρθαν από παντού για να προσκυνήσουν να λάβουν την ευλογία από την Χαριτόβρυτο Κάρα του Πολιούχου Αγίου Βησσαρίωνος και την Τιμία Κάρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού.

Τελειώνοντας απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Προϊστάμενο του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Θανάσουλα για την άρτια οργάνωση της πανηγύρεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε από τους Αρχιερείς η Επίσημη Δοξολογία για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Πανήγυρις Αγίου Βησσαρίωνος Πολιούχου Τρικάλων 14.5.2023

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων