13/03/2023 13/03/2023 Με αισθήματα θρησκευτικής ευλάβειας και συγκίνησης υποδέχθηκε ο φιλόχριστος λαός των Τρικάλων τα «Άχραντα Πάθη» του Κυρίου μας το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαρτίου 2023 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων, προερχόμενα από την ιστορική Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Τα ιερά κειμήλια κόμισε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Ιερόθεος Παπαθανασίου...
13 Μαρτίου, 2023 - 21:41
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2023 - 21:13

Τα Τρίκαλα υποδέχθηκαν τα Άχραντα Πάθη από την Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας

Διαδώστε:
Τα Τρίκαλα υποδέχθηκαν τα Άχραντα Πάθη από την Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας

Με αισθήματα θρησκευτικής ευλάβειας και συγκίνησης υποδέχθηκε ο φιλόχριστος λαός των Τρικάλων τα «Άχραντα Πάθη» του Κυρίου μας το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαρτίου 2023 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων, προερχόμενα από την ιστορική Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας.

Τα ιερά κειμήλια κόμισε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Ιερόθεος Παπαθανασίου και τα παρέδωσε στα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, παρουσία του κλήρου και λαού της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αφού τελέσθηκε η προβλεπομένη υπό της Εκκλησιαστικής τάξεως Δέηση ακολούθησε ο Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου.

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ομιλών, και καλωσορίζοντας τον π. Ιερόθεο και τη συνοδεία του, τον ευχαρίστησε για τον κόπο που υποβλήθηκαν να φέρουν τα «χαριτόβρυτα Άχραντα Πάθη» από την Πελοπόννησο, τα οποία περιλαμβάνουν τεμάχια του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, του Ακανθίνου Στεφάνου, του Σπόγγου και της Χλαμύδος, καθώς και μέρος της κώμης του Τιμίου και ενδόξου Τιμίου Προδρόμου. Τα ανεκτίμητης πνευματικής αξίας «Άχραντα Πάθη» εδωρήθησαν τον 14ο αιώνα από τους Παλαιολόγους Άρχοντες της Πελοποννήσου στον ιδρυτή και κτήτορα της Μονής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας όσιο Λεόντιο και από τότε με την χάρη του Θεού φυλάσσονται ως ιερά θησαύρισμα στην ιστορική αυτή ιερά Μονή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τα άχραντα πάθη επειδή σχετίζονται αμεσότατα με το πάθος του Κυρίου μας, μας υπενθυμίζουν με έναν τρόπο μοναδικό τα πάθη που υπέφερε για χάρη της Σωτηρίας μας ο Δεσπότης Χριστός. Αυτά τα ιερά κειμήλια της εκκλησίας μας είναι μία πρόσκληση και μία υπενθύμιση του δρόμου που οφείλουμε να βαδίζουμε. Επίσης είναι μία πνευματική τόνωση και ενδυνάμωση στον αγώνα μας, καθώς και μία ισχυρά υπενθύμιση στην καθημερινή προσπάθειά μας, η οποία θα πρέπει να είναι σταυρωμένη για να ελπίζει εις την χαρά της αναστάσεως».

Επίσης, υπενθύμισε στο φιλόχριστο λαό που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, ότι αυτά «δεν ενεργούν μαγικά», αλλά θέλουν και τη δική μας συμμετοχή και τη δική μας απόφαση και επιθυμία να αγωνιστούμε για την σωτηρία μας. Τα ιερά της πίστεώς μας σεβάσματα και κειμήλια δεν είναι μέσα μαγικής και αυτόματης σωτηρίας. Κάτω από τον σταυρό του Χριστού βρισκόταν τόσοι πολλοί άνθρωποι. Τι κι αν βρισκόταν κάτω από τον σταυρό του Χριστού, τι κι αν ακουμπούσαν το πανάχραντο σώμα του, δεν σώθηκαν όλοι, γιατί δεν είχαν μέσα τους την δύναμη της πίστεως. Μόνο όταν προσερχόμαστε με ταπεινό φρόνημα ενώπιον αυτών των προσκυνημάτων ανοίγει ο νους και η καρδιά μας και μπορούμε να εννοήσουμε τον πλούτο και το ύψος της αγάπης του Θεού». Ευχήθηκε δε στο τέλος, σε όλους να αξιοποιήσουν αυτή την μεγάλη ευλογία της εκκλησίας και ιδιαίτερα τώρα, που θα πλησιάσουμε στο πάθος του Κυρίου μας.

Κλείνοντας την προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο για την άδεια και την μεγάλη ευλογία να μεταφερθούν στα Τρίκαλα τα «χαριτόβρυτα Άχραντα Πάθη».

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο ευχαρίστησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών π. Ιερόθεος, ο οποίος, μεταφέροντας τις ευχές του σεπτού του Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου, κι αυτός επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερη ευλογία για την πόλη μας, για την Μητρόπολή μας και ιδιαιτέρως για τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων η έλευση των Αχράντων Παθών. Συμβούλεψε δε τους Τρικαλινούς να μη χάσουν αυτή την ευκαιρία, γιατί όπως είπε «τα Άχραντα Πάθη συμβολίζουν τον πόνο, την θλίψη, την κακουχία, που πέρασε ο Χριστός μας, αλλά συγχρόνως είναι και το φάρμακο του Χριστού μας, γιατί αμέσως μετά την σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση».

Εν συνεχεία, μετά την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου, ο Ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Λουκάς Ξενοφωντινός ομίλησε καταλλήλως προς ωφέλεια όλων και πνευματικό ανεφοδιασμό.

 

A’ ΜΕΡΟΣ:

 

B’ ΜΕΡΟΣ:

 

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Υποδοχή των «Αχράντων Παθών» στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης 12.3.2023

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων