Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
30 Ιανουαρίου, 2023

Aλεξάνδρεια: “Θάλασσα” μαθητών στον Μητροπολιτικό Ναό για τους Τρεις Ιεράρχες (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό των Τριών Ιεραρχών και κήρυξε τον θείο λόγο στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη βράβευση των αριστούχων μαθητών Γυμνασίου της πόλεως, την οποία παρουσίασε και διοργάνωσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και προιστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Διονύσιος Ανθόπουλος και οι συνεργάτες του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων απευθυνόμενος προς το πλήθος των μαθητών ανέφερε μεταξύ άλλων: Παραμονή της εορτής των τριών Ιεραρχών, της εορτής των σοφών και θεοπνεύστων διδασκάλων και προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων  και η Ιερά  Μητρόπολη τιμά, όπως κάθε χρόνο, τους τρεις αυτούς μεγίστους Ιεράρ­χες και Φωστήρες. Τιμά αυτούς που με την αγάπη τους για τα γράμματα και τη μελέτη, αυτούς που με τη μόρφωση και τη σοφία τους δεν φώτισαν μόνο την Εκ­κλη­σία αλλά και όλο τον κόσμο· και ακόμη δεν φώτισαν μόνο τους ανθρώπους της εποχής τους αλλά και τους ανθρώπους όλων των εποχών και της σημερινής εποχής, έστω και εάν έζησαν πριν από 17 αιώνες.

Φώτισαν και φωτίζουν οι τρεις Ιεράρχες την Εκκλησία και τον κόσμο, γιατί η ζωή τους και η πο­ρεία τους μέσα στον κόσμο ακο­λού­θησε την προτροπή του Κυρίου μας προς τους μαθητές του: «ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα».

Τα καλά έργα των τριών μεγάλων Πατέρων, των τριών Ιεραρχών, που τιμούμε απόψε είναι ασφαλώς όλα όσα προσέφεραν στους ανθρώ­πους και στην Εκκλησία με το λει­τουργικό, το ποιμαντικό και το κοινω­νικό έργο τους, το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί υπόδειγμα για το έργο της Εκκλησίας μέχρι σήμερα.

Καλά έργα όμως είναι και τα εμπνευσμένα συγγράμματά τους, οι λόγοι και οι ομιλίες τους, οι οποίοι μελετώνται ανά τους αιώ­νες από εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι αντλούν σοφία από τη σοφία τους και εμπειρία από την εμπειρία τους, και τους τιμούν και τους εγκωμιάζουν.

Γι᾽ αυτό και το φως τους συνεχίζει να λάμπει και να φωτίζει και όλους όσους αγαπούν την Παιδεία και τα Γράμματα και εργάζονται γι᾽ αυτά, είτε μελετώντας και σπου­δάζοντάς τα, όπως οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων μας, είτε διδάσκοντάς τα και προσπα­θώντας να τα μεταδώσουν στα παιδιά και τους νέους μας, όπως οι εκπαιδευτικοί μας.

Και δεν είναι σχήμα λόγου αυτό, όπως δεν είναι και κάτι τυπικό το να θεωρούνται και να τιμώνται οι τρεις Ιεράρχες ως προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων. Διότι, εάν το φως τους λάμπει μέχρι σήμερα, είναι γιατί οι ίδιοι αγωνίσθηκαν να αυξήσουν τη σπίθα που αρχικά έλαβαν από τον Θεό. Αγωνίσθηκαν να καλλιεργή­σουν το τάλαντο που πήραν με την επιμέλειά τους, με τη προσήλωση και την αφοσίωσή τους στον στόχο τους, με τη μελέτη τους, αλλά και με την παράλληλη καλλιέργεια του χαρακτήρα και της ψυχής τους.

Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να έχουμε υπόψη μας όλοι, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Διότι ορισμένοι νομίζουν ότι αρκεί η γνώση και δεν χρειάζεται η αρετή για να προοδεύσουν τα παιδιά και οι νέοι μας και για να επιτύχει το εκπαιδευτικό σύστημα και η Παιδεία μας. Και άλλοι πάλι νομίζουν ότι δεν χρειάζεται ούτε η γνώση αλλά αρκεί η δύναμη, που μερικές φορές καταλήγει, δυστυ­χως, μέχρι τον εκφοβισμό και τη βία, για να ξεχωρίσει κάποιος και να επιβληθεί στην τάξη, στο σχο­λείο, στην εκπαιδευτική κοινότη­τα, στην κοινωνία.

Όμως παιδεία σημαίνει η συνολι­κη καλλιέργεια του νέου ανθρώ­που, καλλιέργεια νού, σώματος και ψυχής και προσπάθεια για την απόκτηση της γνώσεως, όχι μόνο αυτής που περιλαμβάνεται στις σελίδες των σχολικών βιβλίων αλλά και αυτής που εγγράφεται στον νού και την ψυχή των μαθη­των με τη συμβολή θετικών παρα­δειγμάτων ζωής, κοινωνικής ευαι­σθη­σίας, αλληλεγγύης, σεβασμού των ανθρώπων και του περιβάλ­λοντος, αγάπης προς τον άλλο.

Αυτά τα χαρακτηριστικά της παι­δείας αναδεικνύουν και οι τρεις Ιεράρχες, και χάρη σ᾽ αυτά αναδεί­χθηκαν μέγιστοι και τιμώνται ως προστάτες των Γραμμάτων και της Παι­δείας μας, ως πρότυπα μαθη­των και διδασκά­λων. Γι᾽ αυτό και τους τι­μου­με και εμείς σήμερα. Γι᾽ αυτό και υποκλινόμεθα ενώ­πιόν τους. Γι᾽ αυτό και τους παρακαλού­με να ευλογούν τον κόπο και την προσπάθεια των μα­­­θη­των μας και των διδα­σκάλων τους, και να σας καθοδηγούν στον δρο­μο της γνω­σεως και της αρετής, στον δρόμο της αληθινής παιδείας και όχι αυ­της που ορισμένοι διαφημίζουν και στις ημέρες μας, επιδιώκοντας να παρασύρουν τα παιδιά μας σε επι­κίνδυνα μονοπάτια και σε σκοτει­νες περιοχές που κανείς δεν ξέρει μέχρι που οδηγούν.

Σήμερα όμως τιμούμε μαζί με τους τρεις Ιεράρχες και τους μαθη­τες και τις μαθήτριες των σχο­λείων μας, που ακολουθώντας το παράδειγμα των αγίων προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων και μιμούμενοι την επιμέλειά τους διακρίθηκαν στα σχολεία τους και αρίστευσαν.

Σας συγχαίρω όλους

Διαδώστε: