Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
17 Ιουνίου, 2022

«ΚΗ’ Παύλεια»: Ιερατική Ημερίδα με θέμα: «Εκκλησία και κρίσεις» (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:

Το πρόγραμμα των ΚΗ´ Παυλείων συνεχίσθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, όπου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Ιερέων υπό τον τίτλο «Εκκλησία και κρίσεις».

Στην πρωινή συνεδρία συμμετείχαν οι Ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Ναούσης, Αλεξανδρείας, Καμπανίας, Ειρηνουπόλεως, Πλατέος, Μελίκης και Αντιγονιδών, ενώ στην απογευματινή συνεδρία συμμετείχαν οι Ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Βεροίας, Αποστόλου Παύλου, Βεργίνης, Δοβράς και περιχώρων Βεροίας.

Στην αρχή, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας προλόγισε την εκδήλωση και καλωσόρισε τον προσκεκλημένο ομιλητή και τους Ιερείς.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Σμύρνης» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η Θεία Λατρεία την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού».

Ακολούθησε ξενάγηση των Ιερέων στο Παύλειο Κειμηλιαρχείο «ΙΕΡΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ», το οποίο εγκαινίασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος την 1η Μαΐου 2022 παρουσία πλειάδος Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας φιλοξενούνται μοναδικά εκθέματα όπως εικόνες, άμφια, σκεύη, κώδικες, ειλητάρια, αλλά και σπαράγματα τοιχογραφιών για τα οποία ομίλησε ο υπεύθυνος του Κειμηλιαρχείου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας.

Εν συνεχεία, στην αίθουσα «Μητροπολίτου Σταυροπηγίου Αλεξάνδρου» προβλήθηκε μία ταινία, παραγωγή του Γραφείου Ποιμαντικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με στιγμιότυπα από τη ζωή, τη διακονία και το πρωτοποριακό ποιμαντικό έργο του μακαριστού Μητροπολίτου Σταυροπηγίου κυρού Αλεξάνδρου, κατά σάρκα αδελφού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παντελεήμονος.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων απένειμε το αναμνηστικό των «ΚΗ´ Παυλείων» στον ομιλητή και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την συμμετοχή του αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Κατ᾽ αρχήν θα ήθελα να ευχαρι­στήσω θερμότατα και από καρδίας τον προσκεκλημένο ομιλητή μας, τον πανοσιολογιώτατο αρχιμαν­δρίτη π. Δαμασκηνό Κιαμέτη, πρω­τοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπό­λεως Δημητριάδος, για την αντα­πόκρισή του στην πρόσκλησή μας και την ωραία και εμπεριστατω­μένη εισήγησή του σχετικά με μία σύγχρονη κρίση την οποία καλεί­ται να διαχειρισθεί και να αντιμε­τω­πίσει στις ημέρες μας η Εκκλη­σία, τόσο σε επίπεδο κεντρικής, θα έλεγα, διοικήσεως, δηλαδή σε επί­πεδο Μητροπόλεων, όσο και σε επί­πεδο ενορίας.

Ασφαλώς σήμερα έχουμε στη διά­θεσή μας περισσότερα πρακτικά μέσα από ο,τι στο παρελθόν για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι η Εκκλησία δεν είναι μία Μη Κυβερ­νητική Οργάνωση. Είναι ένα θείο καθίδρυμα και το έργο της στηρί­ζεται στις εντολές του Ευαγγελίου και έχει ένα πνευματικό χαρακτή­ρα.

Γι᾽ αυτό και η Εκκλησία μας προ­σπαθεί μέσα στις κρίσεις να θερα­πεύσει τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά προσπαθεί και μέσα από τις κρίσεις να βοηθήσει και να στηρί­ξει τις ψυχές, ώστε να υπάρξει και πνευματική ωφέλεια.

Έτσι, εκτός από τα πρακτικά μέσα που χρησιμοποιεί για τη διαχείριση των κρίσεων, είναι ανάγκη να μην παραβλέπει και τα πνευματικά. Και αυτά είναι, όπως είχαμε την ευκαι­ρία να ακούσουμε στις εισηγήσεις, η αγάπη, η θυσιαστική αγάπη που πρέπει να έχει ο κληρικός για το ποίμνιό του, για τους ανθρώπους που πλησιάζουν την Εκκλησία και έχουν ανάγκη από βοήθεια και συμπαράσταση.

Είναι ακόμη η ενότητα μέσα την Εκκλησία. Στην Εκκλησία δεν είμα­στε αυτοτελείς μονάδες, είμα­στε «μέλη εκ μέρους» του Σώματος του Χριστού. Και αυτή η ενότητα είναι αναγκαία και απαραίτητη πάντοτε αλλά πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσεως, ώστε να αντι­μετωπισθούν αυτές κατά τον καλύτερο τρόπο.

Και είναι βεβαίως και η προσευχή. Οι ανθρώπινες δυνάμεις και δυνα­τότητες είναι πεπερασμένες και, όσο και αν πιστεύουμε ή νομίζουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα προβλήματα, έχουμε απόλυτη ανάγκη από τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού, την οποία πρέπει να ζητούμε διά της προσευχής. Πρέπει να παρακαλούμε τον Θεό και να ζητούμε τον φωτισμό του, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα προς το συμφέρον των ανθρώπων, αλλά και να επι­κα­λούμεθα τη βοήθειά του, ώστε να υπερβούμε την κρίση και να δώσει ο Θεός «συν τω πειρασμώ και την έκβασιν αυτού».

Με αυτές τις σκέψεις και εκφρά­ζοντας για ακόμη μία φορά τις ευχα­ριστίες μου προς τον π. Δαμασκηνό, εύχομαι η χάρη του Θεού να μας προστατεύει και να μας προφυλάσσει από τον πειρα­σμό των κρίσεων αλλά και, όταν τις επιτρέπει, να μας βοηθά, ώστε να τις αξιοποιούμε ως ευκαιρίες πνευ­ματικής ωφελείας και προό­δου και για μας και για τους αδελ­φούς μας.

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Διαδώστε: