Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
15 Ιουλίου, 2021

Το υπόδουλο Γένος μορφώθηκε στους νάρθηκες των εκκλησιών

Διαδώστε:

Tο απόγευμα της Πέμπτης στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, μεταδόθηκε, μέσα από τους ιστοχώρους της Ιεράς Μητροπόλεως και από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Παύλειος Λόγος 90.2 FM», ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «H παιδεία κατά την Τουρκοκρατία».

“Μετά την Άλωση, οι μόνοι σχεδόν που μπορούσαν να διδάξουν ανάγνωση και γραφή ήταν οι ιερείς και οι μοναχοί, οι οποίοι είχαν και στη διάθεσή τους τα εκκλησιαστικά βιβλία των ναών και των μοναστηριών που μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν και ως σχολικά εγχειρίδια. Καθώς μάλιστα δεν υπήρχαν σχολεία, χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι διδασκαλίας οι πρόναοι και οι νάρθηκες των εκκλησιών ή ακόμη μοναστηριακά κτίρια, οι μόνοι δηλαδή κοινόχρηστοι χώροι τους οποίους διέθετε την εποχή εκείνη ο υπόδουλος Ελληνισμός” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.

Πρόκειται για την δέκατη όγδοη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου στη σειρά των διαδικτυακών ομιλιών με τον γενικό τίτλο Μαρτύρων και ηρώων αίματα, που μεταδίδει η Ιερά Μητρόπολη κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. κατά την οποία αναπτύσσονται ιστορικά και αγιολογικά θέματα που σχετίζονται με την περίοδο της Τουρκοκρατίας και την Ελληνική Επανάσταση, την συνεισφορά της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου στους αγώνες του Έθνους καθώς και με γεγονότα και πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην τοπική μας Εκκλησία.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Διαδώστε: