Ορθόδοξες Προβολές
24 Απριλίου, 2019

Μητρ. Τρανσυλβανίας: Πώς παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο 

Διαδώστε:

Τρίτη ημέρα σήμερα της προετοιμασίας του Αγίου Μύρου στην Ρουμανία, για πρώτη φορά μετά από το 2010 και ο Μητροπολίτης Τρανσυλβανίας, κ. Λαυρέντιος, ο οποίος συμμετέχει στη διαδικασία περιγράφει τα όλα τα στάδια.

“Πρόκειται για μια ιεροτελεστία και γι ‘αυτό κατά τη διάρκεια των τριών ημερών διαβάζεται συνεχώς Ιερό Ευαγγέλιο” τονίζει και απαριθμεί τα υλικά: ελαιόλαδο, κρασί, βιβλικά αρωματικά φυτά που αναφέρονται στη Βίβλο, μύρο και αιθέρια σκευάσματα, τα οποία μαζί με το λάδι δίνουν στο Άγιο Μύρο την ιδιαίτερη ευωδία του.

“Σε τρεις μεγάλους λέβητες, βάλαμε καθαρό κρασί και τα φυτά για να βράσουν. Το μείγμα που θα προκύψει από την ειδική αυτή παρασκευή θα τοποθετηθεί εν συνεχεία στο μεγάλο λέβητα με το ελαιόλαδο. Τα φυτά θα μείνουν στο κάτω μέρος του δοχείου και πάνω θα παραμείνουν το τελικό προϊόν στο οποίο θα εισαχθούν τα ειδικά αιθέρια έλαια και βότανα. Τα στερεά προϊόντα τεμαχίζονται και τελικά εισάγονται στο έλαιο”

Η παρασκευή του Αγίου Μύρου θα ολοκληρωθεί σήμερα και αύριο Μεγάλη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ο Καθαγιασμός του.

Το Άγιο Μύρο χρησιμοποιείται για το χρίσμα ανθρώπων που προσέρχονται στην Ορθοδοξία από άλλα δόγματα, των οποίων γίνεται δεκτή η προηγούμενη βάπτιση, στα εγκαίνια ναών, για τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας, στην καθιέρωση ιερών αντικειμένων και εικόνων, στην ορθοδόξων Βασιλέων και Αυτοκρατόρων και στην ανακομιδή ιερών λειψάνων.

Το Άγιο Μύρο παρασκευάζεται από ελαιόλαδο, φαρμακευτικά φυτά και  αιθέρια έλαια.

Οι Εκκλησίες της Ρωσίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας, καθαγιάζουν μόνες τους Άγιο Μύρο, ενώ οι υπόλοιπες τα λαμβάνουν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Διαδώστε: