08/06/2023 09/06/2023 Στις 13 Ιανουαρίου 1993 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, μια από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας. Πεζογράφος, ποιητής αλλά και αυτοδίδακτος ζωγράφος, ο Ν.Γ.Πεντζίκης γεννήθηκε το 1908 στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε και πέθανε. Σπούδασε φαρμακευτική, οπτική και βοτανολογία στη Γαλλία και τη δεκαετία του 1930 ανέλαβε το φαρμακείο του πατέρα...
08 Ιουνίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/06/2023 - 0:00

Ν.Γ. Πεντζίκης: Παρουσίαση βιβλίων για τα 30 χρόνια από την εκδημία του τροπαιοφόρου των γραμμάτων και των τεχνών

Διαδώστε:
Ν.Γ. Πεντζίκης: Παρουσίαση βιβλίων για τα 30 χρόνια από την εκδημία του τροπαιοφόρου των γραμμάτων και των τεχνών

Στις 13 Ιανουαρίου 1993 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, μια από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας.

Πεζογράφος, ποιητής αλλά και αυτοδίδακτος ζωγράφος, ο Ν.Γ.Πεντζίκης γεννήθηκε το 1908 στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε και πέθανε. Σπούδασε φαρμακευτική, οπτική και βοτανολογία στη Γαλλία και τη δεκαετία του 1930 ανέλαβε το φαρμακείο του πατέρα του στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και μετατράπηκε σε ένα από τα πιο γνωστά λογοτεχνικά στέκια της πόλης. Ο Πεντζίκης άρχισε να γράφει ποίηση σε πολύ νεαρή ηλικία, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λογοτεχνία το 1934 και από το 1935 συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με πολλά έντυπα της Θεσσαλονίκης (όπως πχ «Το τρίτο μάτι», «Κοχλίας»-στο οποίο υπήρξε ιδρυτικό μέλος-κ.ά). Έργα του έχουν μεταφραστεί, ενώ έχει τιμηθεί σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αφορμή τη φετινή επέτειο της εκδημίας του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, οι εκδόσειs Δόμος απευθύνουν πρόσκληση στην παρουσίαση των βιβλίων:

  • Αντρέας Δημακούδης

  • Μαρτυρίες χαμού και δεύτερης πανοπλίας

  • Ομιλία του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη,

που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε νέα έκδοση, την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, στις 20:00 στο Roof Garden του Συλλόγου των Αθηναίων (Κέκροπος 10, Πλάκα).

Ομιλητές:

• π. Ευάγγελος Γκανάς, εφημέριος Ι.Ν. Οσίου Μελετίου Σεπολίων

• Όλια Λαζαρίδου, ηθοποιός

• Δημήτρης Νόλλας, συγγραφέας

• Δημήτρης Μαυρόπουλος, εκδότης

• Γαβριήλ Πεντζίκης, συγγραφέας

• π. Συμεών δε λα Χάρα, ποιητής και ζωγράφος

Χαιρετισμό θα απευθύνει με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Θα τραγουδήσει ζωντανά η Μάρθα Μαυροειδή

Θα ακολουθήσει συζήτηση με ποτό

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εκδόσεις Δόμος.

Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Αθήνα, Τ 210 32 26 343

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων