30/03/2023 30/03/2023 Τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και προς την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέφρασε προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Του Νικολάου Ζαΐμη Μετά από τρία χρόνια ο Λευκός Οίκος τίμησε και πάλι την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας...
30 Μαρτίου, 2023 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 30/03/2023 - 8:46

Αμερικής Ελπιδοφόρος σε Τζο Μπάιντεν: Ευχαριστούμε για τη στήριξή σας προς τον Ελληνισμό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Διαδώστε:
Αμερικής Ελπιδοφόρος σε Τζο Μπάιντεν: Ευχαριστούμε για τη στήριξή σας προς τον Ελληνισμό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και προς την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέφρασε προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Μετά από τρία χρόνια ο Λευκός Οίκος τίμησε και πάλι την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Σε μία τελετή στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι της Ελληνικής ομογένειας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν Ελληνισμό και ΗΠΑ.

Το 2020 η τελετή είχε αναβληθεί λόγω της έναρξης της πανδημίας. Το 2021 είχε διοργανωθεί μια ψηφιακή εκδήλωση, ενώ το 2022 είχε κριθεί σκόπιμο να μετατοπιστεί για τον Μάιο, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιούσε τότε επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα. Το 2023 ήταν όλοι εκεί για να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τους αγωνιστές της προάσπισης της ελευθερίας και των ιδανικών του Ελληνισμού.

Μπάιντεν: Τιμούμε την ιστορία και τις αξίες που μας ενώνουν

«Σήμερα, και κάθε μέρα, η Ελληνική Ανεξαρτησία είναι μια γιορτή για Αμερικανούς και Έλληνες. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία που μας δένει και τις αξίες που μας ενώνουν. Ελευθερία. Ισότητα. Αξιοπρέπεια. Δημοκρατία», έγραψε στο twitter o Τζο Μπάιντεν με αφορμή την τελετή και τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο. Ο Σεβασμιώτατος ήταν αυτός άλλωστε που εκπροσώπησε την Ελληνική κοινότητα. Λίγο πριν την έναρξη της τελετής στον Λευκό Οίκο έλαβε χώρα κατ’ ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν-Ελπιδοφόρου όπου, όπως είχε δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος πριν τη συνάντηση, θα ζητούσε Αμερικανική στήριξη για θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Ελληνισμό. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ως σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε απλώς οι κληρονόμοι της δημοκρατίας. Είμαστε οι πρωταθλητές της. Και αυτό χάρη στον χαρακτήρα της ελληνικής κοινότητας και στα ελληνικά ιδεώδη που είναι υφασμένα στα θεμέλια της Αμερικής».

Στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και στη διευρυμένη ατζέντα που χαρακτηρίζει τη διμερή σχέση της Ουάσιγκτον με την Αθήνα είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και στο ετήσιο μήνυμα του για τη κήρυξη της 25ης Μαρτίου ως ημέρα για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και ως Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας.

Δείτε αναλυτικά: Τζο Μπάιντεν για 25η Μαρτίου: Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας

Η αναφορά στην τραγωδία στα Τέμπη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην τραγωδία από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και «στις οικογένειες σε όλη την Ελλάδα — την Ελλάδα που θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ήταν ένα τραγικό, τραγικό ατύχημα, και είναι στις προσευχές μας. Και η Τζιλ και εγώ, και ο αμερικανικός λαός, λυπηθήκαμε βαθιά από αυτή την τραγωδία».

«Και οι προσευχές μας συνεχίζουν να είναι με τον ελληνικό λαό, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και εκείνων που αναρρώνουν από αυτά τα τραύματα. Και σήμερα το απόγευμα, τιμούμε τη βαθιά ιστορία των ενωμένων — τα έθνη μας, είμαστε — και τιμούμε τις ζωές που κόπηκαν απότομα τον περασμένο μήνα επίσης».

Γιορτάζοντας την “ανάσταση του Ελληνικού Έθνους” στον Λευκό Οίκο

Στις βαθιές ρίζες που έχει η Ελληνική κοινότητα στην Αμερικανική κοινωνία αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλία τους από το βήμα της εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, επιβεβαιώνοντας δημόσια τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο κ. Μπάιντεν εδώ και δεκαετίες στην καλλιέργεια των καλών σχέσεων με την ομογένεια.

«Το να είμαι μαζί σας εδώ στον Λευκό Οίκο, γιορτάζοντας την ανάσταση του Ελληνικού Έθνους, είναι εξαιρετική τιμή για όλους μας, και εκ μέρους όλων, σας ευχαριστώ από καρδιάς. Αλλά είστε πολύ περισσότερα από τον αγαπημένο μας φίλο. Έχετε αποδείξει ότι είστε πραγματικός πρωταθλητής για την ελευθερία σε όλο τον κόσμο», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι «Έχετε σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας σε κάθε βήμα αυτής της μακράς και δύσβατης διαδρομής, και γι’ αυτό είμαστε πολύ ευγνώμονες».

Υποστήριξη στην πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ίδιος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο πνευματικός ηγέτης της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως υπολογίζουν τον Τζο Μπάιντεν ως πραγματικό και σταθερό φίλο επιβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για αυτή την στήριξη.

«Σας ευχαριστούμε και τους δύο για την ισχυρή υποστήριξη σας στην καθαρά πνευματική αποστολή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, αποστολή αγάπης, ειρήνης και ελπίδας που χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ», τόνισε.

“Σας ευχαριστούμε που στέκεστε στο πλευρό της κοινότητάς μας”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος είπε:

«Κύριε Πρόεδρε, είστε ο ηγέτης αυτού του μεγάλου Έθνους και ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, όπου στέκεστε στην πρώτη γραμμή της φάλαγγας για την ελευθερία. Και είμαστε εδώ για να σας πούμε σήμερα, ότι δεν στέκεστε μόνοι σας. Σας ευχαριστώ για το θάρρος σας να μιλήσετε, και να κάνετε, αυτό που είναι δίκαιο και αληθινό. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας για Ελλάδα και Κύπρο, και για τον Ελληνισμό όπου και αν βρίσκεται. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες. Σας ευχαριστούμε που στέκεστε στο πλευρό της κοινότητάς μας εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε μαζί σας κύριε πρόεδρε όπως εμπνεύστηκαν οι Ήρωες του 1821 από αυτούς του 1776. Ο Θεός να σας ευλογεί κύριε πρόεδρε μαζί με την Πρώτη Κυρία, την οικογένεια σας, και τις ένοπλες δυνάμεις του Έθνους μας, με υγεία μακροζωία, τη χάρη Του, και τη δύναμη Του. Ζήτω η Αμερική! Ζήτω ο Ελληνικός Λαός! Ζήτω Ἀμερική! Ζήτω τὸ Ἑλληνικὸ Ἔθνος!».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο Αρχιεπίσκοπος έγραψε στο twitter: “Άλλη μια φορά ο Λευκός Οίκος τιμά την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα – μια οικογένεια με ρίζες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Μικρά Ασία. Ευχαριστώ, Πρόεδρε JoeBiden για την αγάπη σας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ελλάδα, την Κύπρο τον Ελληνισμό. Και για την υποστήριξή σας για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες”.

Φωτογραφίες: twitter Joe Biden, Brittainy Newman

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων