03/07/2022 03/07/2022 Μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, πραγματοποιείται έως 7 Ιουλίου η 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Της Δέσποινας Σωτηρίου Η επίσημη έναρξη έχει προγραμματιστεί για αύριο, Δευτέρα 4 Ιουλίου, το απόγευμα με την Κεντρική Ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου και χαιρετισμό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κ.κ. και εκπροσώπων...
03 Ιουλίου, 2022 - 10:08
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2022 - 23:50

Αρχίζει η 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Η ημερομηνία ορόσημο και τα τιμώμενα πρόσωπα

Διαδώστε:
Αρχίζει η 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Η ημερομηνία ορόσημο και τα τιμώμενα πρόσωπα

Μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, πραγματοποιείται έως 7 Ιουλίου η 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Η επίσημη έναρξη έχει προγραμματιστεί για αύριο, Δευτέρα 4 Ιουλίου, το απόγευμα με την Κεντρική Ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου και χαιρετισμό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κ.κ. και εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην τελετή έναρξης θα παραστούν όλοι οι εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι και παρατηρητές της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, καθώς επίσης και ο αντιπρόσωπος του συνεδρίου της Εθνικής Φιλοπτώχου. Επίσης, η τελετή έναρξης θα μεταδοθεί ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Κατόπιν Σεπτής Εντολής του Παναγιώτατου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκειμένου να λάβει μέρος, ως μέλος της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου  στη Συνέλευση.

Η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο και τον Πανοσιολογιώτατο Μέγα Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο.

Η Πατριαρχική Αντιπροσωπεία θα λάβει μέρος στα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, στο «Σημείο Μηδέν», τα οποία θα τελεσθούννωρότερατην Δευτέρα 4η Ιουλίου 2022, Εθνική Εορτή των Η.Π.Α.

Τιμώμενα πρόσωπα

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος θα υποδεχθεί τους δύο εν ζωή προκατόχους του διατελέσαντες Αρχιεπισκόπους Αμερικής Σεβαμιωτάτους κυρίους Σπυρίδωνα και Δημήτριο, οι οποίοι θα είναι τα τιμώμενα πρόσωπα κατά την τελετή έναρξης της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη στις 4 Ιουλίου 2022.

Και οι δύο Ιεράρχες αποδέχθηκαν ευχαρίστως την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου να παραστούν και να συμμετάσχουν τόσο στην ιστορική τελετή των εγκαινίων του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου όσο και στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε τα εξής:

“Οκτώ άνδρες έχουν ηγηθεί της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής μας τα τελευταία εκατό χρόνια. Θεωρούμε ιδιαίτερη ευλογία το γεγονός ότι έχουμε μαζί μας δύο από τους ηγέτες αυτούς, καθώς εορτάζουμε το ιωβηλαίο των εκατό ετών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Ας αδράξουμε την ευκαιρία να φανερώσουμε την Εκκλησία στην πληρότητά της, συνερχόμενοι επί το αυτό.

Ας ευχαριστήσουμε τους δύο διατελέσαντες Αρχιεπισκόπους μας για την προσφορά τους και ας οραματιστούμε όλοι μαζί τη δεύτερη εκατονταετία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ας μείνει στη μνήμη η εκατονταετηρίδα μας ως μία ιστορική στιγμή θεραπείας των πληγών του παρελθόντος, ενότητας, συμφιλίωσης και ειρήνης, ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενα εκατό χρόνια ως μία Αρχιεπισκοπή, ενωμένη στην αγάπη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού”.

Η τελετή έναρξης της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο MarriottMarquis στις 4 Ιουλίου 2022 και ώρα 17:00. Θα προηγηθεί το πρωί η τελετή των εγκαινίων του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Το 2024 η οριστική διευθέτηση του Συντάγματος

Ένα μείζον θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την Κληρικολαϊκή Συνέλευση αποτελεί αυτό του Συντάγματος τις Ιεράς Αρχιεπισκοπή, αν και ως φαίνεται οι αποφάσεις θα ληφθούν με ορίζοντα διετίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίουη Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επανέλθει και επισήμως σε ισχύ το τωρινό Σύνταγμα, καθώς λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει ένεκα της πανδημίας η οριστική διευθέτηση του ζητήματος θα γίνει κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του έτους 2024.

Κατά τις συνεργασίες αυτές διαπιστώθηκε ότι λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών εξ αιτίας της πανδημίας και άλλων παραγόντων, βράδυνε η εκκίνηση της διαδικασίας αναθεωρήσεως του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με αποτέλεσμα να μη υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στο θέμα αυτό, που θα μπορούσε να παρουσιαστεί προς διαβούλευση τόσο στην επικείμενη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, όσο και στην επί θύραις Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Τούτο πρακτικώς σημαίνει ότι η οριστική διευθέτηση του θέματος θα γίνει, Θεού θέλοντος, κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του έτους 2024.

Αίτημα για την άρση του καθεστώτος αναστολής

Επειδή, όμως, η ισχύς του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής έχει τεθεί σε αναστολή με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της 8ης Οκτωβρίου 2020, τούτο σημαίνει ότι ο συνολικός χρόνος διαρκείας της αναστολής του Συντάγματος θα είναι μία σχεδόν τετραετία. Παρά το γεγονός ότι, όπως επανειλημμένα έχει αποφασίσει και ανακοινώσει η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος, το Σύνταγμα στην πράξη τηρείται ούτως ή άλλως, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος εισηγήθηκε στην Επαρχιακή Σύνοδο να εκφρασθεί η παράκληση της Αρχιεπισκοπής προς την Μητέρα Εκκλησία, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Σύνταγμα, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επανέλθει και επισήμως σε ισχύ το τωρινό Σύνταγμα.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος ομοφώνως αποδέχθηκε την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου και αποφασίστηκε η αποστολή αυθημερόν σχετικού αιτήματος προς την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, υπό το ως άνω πνεύμα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων