13/11/2019 13/11/2019 Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Α΄ Συνεδρίου για την Ελληνική Παιδεία στην Αμερική, το οποίο συνήλθε το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος του Αγίου Νικολάου στο Flushing της Νέας Υόρκης. Το Συνέδριο διοργάνωσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Οργανωτική Επιτροπή υπό την προεδρία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μηδείας κ....
13 Νοεμβρίου, 2019 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2019 - 8:43

ΗΠΑ: “Κάθε κοινότητα και ένα σχολείο”

Διαδώστε:
ΗΠΑ: “Κάθε κοινότητα και ένα σχολείο”

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Α΄ Συνεδρίου για την Ελληνική Παιδεία στην Αμερική, το οποίο συνήλθε το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος του Αγίου Νικολάου στο Flushing της Νέας Υόρκης.

Το Συνέδριο διοργάνωσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Οργανωτική Επιτροπή υπό την προεδρία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Συμμετείχαν 78 διευθυντές, διευθύντριες και εκπαιδευτικοί από όλη την χώρα. Πραγματοποιήθηκαν οι εξής εισηγήσεις:

«Ο ρόλος του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας» από τον Διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Ι. Αρχιεπισκοπής Δρα. Αναστάσιο Κουλαρμάνη.

«Η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στην Αμερική» από την κ. Αθηνά Κρομμύδα.

«Ημερήσια Σχολεία» από την κ. Ρίτα Συντήλα.

«Απογευματινά Σχολεία» από τον Αιδεσιμολ. π. Νικηφόρο Φακίνο.

«Τα Σχολεία Τσάρτερ» από τον Αιδεσιμολ. π. Παύλο Παλαιστίδη.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε την ανάγκη για πάση θυσία στήριξη όλων των Σχολείων, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η γλωσσική, πολιτισμική και εθνική ταυτότητα των νέων μας, πέραν της θρησκευτικής τους μόρφωσης. Μετά από γόνιμη συζήτηση, τα μέλη του συνεδρίου κατέληξαν στα εξής πορίσματα:

1) Ο κάθε ναός και η κάθε κοινότητα να έχει και ένα σχολείο. Η Ελληνική παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον μίας Κοινότητας.

2) Το Συνέδριο αυτό να λαμβάνει χώρα ετησίως. Ο Σεβ. κ. Ελπιδοφόρος ανέθεσε στον διευθυντή του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας κ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη να διερευνήσει το κεντρικό θέμα, την ημερομηνία και την τοποθεσία για το Δεύτερο συνέδριο.

3) Κάθε Κοινότητα μπορεί και πρέπει να έχει πρόγραμμα προνηπιακής και νηπιακής παιδείας ή ακόμη και βρεφονηπιακό σταθμό.

4) Να επενδύσουμε ως ομογένεια στην εκπαίδευση, στην επιμόρφωση και στην πιστοποίηση των εκπαιδευτικών.

5) Να διευρυνθεί η συνεργασία με τις Μητροπόλεις για την προαγωγή της ομοιογένειας και της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

6) Να υπάρχουν προγράμματα εκπαιδευτικής προπαρασκευής των μετακλητών διδασκάλων πριν έλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάληψη των καθηκόντων τους.

7) Να εφαρμοστεί ένα ενιαίο πρόγραμμα διδακτέας ύλης και εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη την Αρχιεπισκοπή.

8) Να ανασυσταθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας (Α.Σ.Ε.Π.) με την αρωγή εγνωσμένων συντελεστών με κύρος. Προτεραιότητα του Α.Σ.Ε.Π. θα είναι ο συντονισμός εγκεκριμένης διαδικασίας πιστοποίησης εκπαιδευτικών. Ο Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει την ευθύνη της ανασυστάσεως του Συμβουλίου.

9) Επίσης το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας να διερευνήσει την καταλληλότερη εφαρμογή για ενιαίο πρόγραμμα συνταξιοδοτήσεως των εκπαιδευτικών.

10) Να προετοιμαστούν κατάλληλα προγράμματα Ελληνικής γλώσσας για διδασκαλία στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

11) Να ανασχεδιαστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης των δασκάλων της Αρχιεπισκοπής, ίσως στο Ελληνικό Κολλέγιο της Βοστώνης, αλλά και να διερευνηθεί η προσθήκη ισότιμων και αναγνωρισμένων προγραμμάτων σε άλλα Ανώτερα και Ανώτατα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ανά την Αμερική.

12) Να συσταθεί Ειδικό Ταμείο στήριξης της Ελληνικής Παιδείας, κατά τα πρότυπα των Endowment Funds και οι τόκοι των χορηγουμένων κεφαλαίων να χρηματοδοτούν την πρόοδο των προαναφερθέντων προγραμμάτων.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς:

α) την οργανωτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, για την επιτυχή προαγωγή του Α΄ Συνεδρίου για την Ελληνική Παιδεία στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Επίσης,

β) την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Flushing της Νέας Υόρκης και ιδιαιτέρως στον Αιδεσιμολ. π. Παύλο Παλαιστίδη για την ένθερμη υποδοχή και φιλοξενία των συνέδρων, και

γ) τους εισηγητές και τις εισηγήτριες που κάλυψαν με ευρύτητα την θεματολογία της ημερίδας.

Στην κατακλείδα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε ότι το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας θα αναλάβει με έξοδα της Αρχιεπισκοπής την εκτύπωση και δημοσίευση των Πρακτικών του Α΄ Συνεδρίου για την Ελληνική Παιδεία.

 

Πηγή: Αρχιεπισκοπή Αμερικής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων