24/06/2019 24/06/2019 Ιστορικές στιγμές για την ομογένεια, την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη Νέα Υόρκη. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Orthodoxia News Agency Η ενθρόνιση  Πλήθος πιστών ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου ( ώρα...
24 Ιουνίου, 2019 - 9:44
Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2019 - 10:33

Ιστορικές στιγμές έζησε η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός στη Ν. Υόρκη

Διαδώστε:
Ιστορικές στιγμές έζησε η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός στη Ν. Υόρκη

Ιστορικές στιγμές για την ομογένεια, την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη Νέα Υόρκη.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Orthodoxia News Agency

Η ενθρόνιση 

Πλήθος πιστών ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου ( ώρα Αμερικής) έξω από τον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, αναμένοντας τον νέο Ποιμενάρχη.

Κρατώντας βάγια και ραίνοντάς τον με λουλούδια οι πιστοί τον υποδέχθηκαν στον Ιερό Ναό.

«Πράγματι, η καρδιά μου, η ψυχή μου και η διάνοιά μου είναι έτοιμες και ανυπομονούν να αναλάβουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση και ευθύνη, την οποία μου δώρισε η χάρη του Τριαδικού Θεού με την εκλογή μου μετά από εισήγηση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, από τα σεβάσμια μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ώστε να διακονήσω εσάς, τους αγαπητούς πιστούς της Αμερικής, ως ο πνευματικός σας πατέρας και ποιμένας, ως ο έβδομος Αρχιεπίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής». 

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος.

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος παρέδωσε και την ποιμαντορική ράβδο στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συμβολικώς εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «H επιλογή σου δεν ήταν τυχαία, ελπιδοφόρος υπήρξες ως μαθητής και σπουδαστής. Ελπιδοφόρος υπήρξες ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως ηγούμενος και σχολάρχης στη Χάλκης. Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ φέρνοντας όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα που πηγάζει από τον πλούτο των χαρισμάτων με τα οποία η χάρη του Θεού σε προίκισε».

Στον Ιερό ναό παραβρέθηκαν άρχοντες του Πατριαρχείου, Ιεράρχες, εκπρόσωποι του Αγίου όρους, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ενθρόνιση 

Η συγκινητική στιγμή με τον πρώην Αμερικής κ. Δημήτριο

Ο πρώην Αμερικής Γέρων Δημήτριος προσήλθε από νωρίς και κάθισε δίπλα στον θρόνο του Αρχιεπισκόπου.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν όλοι οι Ελληνοαμερικανοί πήραν ευλαβικά την ευχή του τέως Αρχιεπισκόπου τον οποίοι για πολλά χρόνια είχαν ποιμενάρχη τους.

Συγκινητική ήταν και η στιγμή κατά την οποία στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του Προκατόχου του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, πρώην Αμερικής Γέροντα Δημήτριο.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν και χειροκρότησαν τον πρώην Αμερικής, ο οποίος τους ευχαρίστησε σαφώς συγκινημένος.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης στο επίκεντρο 

Στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου παραβρέθηκε χθες, ως εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Αζάρ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σημαντικές παρεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όπου αυτές καταπατούνται.

«Επιτακτικά επαναδιατυπώνουμε τη δέσμευση των ΗΠΑ ότι υποστηρίζει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Τουρκία. Όπως όλοι γνωρίζετε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υπηρέτησε ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής στη Χάλκη και δημιούργησε αδελφότητα στη Μονή, που είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την επαναλειτουργία της Χάλκης που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη».

Η ομιλία του Μητροπολίτη Γερμανίας στο δείπνο  

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο εξέφρασε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος κατά το χθεσινό δείπνο που παρατέθηκε για την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. «Για το έργο το οποίο τέλεσε με τόση πίστη αυτά τα 20 χρόνια. Έγραψε, όπως ο καθένας από μας, τη δική του ιστορία. Όμως αυτή η ιστορία είναι μεγάλη και θα μείνει στη μνήμη όλων. Έτσι είναι στην Εκκλησία μας, ο ένας φεύγει ο άλλος έρχεται, γιατί είναι συνέχεια και μόνο η πίστη στο Χριστό και την Εκκλησία είναι αυτή που μας ενώνει και μας κρατάει αγαπημένους» τόνισε ο Μητροπολίτης Γερμανίας.

Αναφερόμενος στον νέο Αρχιεπίσκοπο είπε ότι είναι σίγουρος πως «ένας Ελπιδοφόρος δεν μπορεί παρά να γράψει τη δική του ιστορία στην Αμερική, μια ιστορία που θα είναι μεγάλη και θα την ευλογήσει ο Θεός γιατί η ζωή του είναι πίστη και αγάπη στον Κύριο Ιησού Χριστό».

Χαρακτήρισε τέλος, «δώρο Θεού» τον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας πως «ο μεγάλος αυτός Πατριάρχης δεν φοβάται παρά μόνο το Θεό, ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Τούρκους, ούτε τους Ουκρανούς. Φοβάται μόνο το Θεό και έχει αγάπη για τον άνθρωπο».

Η πρώτη Θεία Λειτουργία του Αρχιεπισκόπου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος

Χθες, Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, την επομένη της Ενθρονίσεως του, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, προεξήρχε Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου, συνοδεία των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου των Μητροπολιτών, στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη.

Κατά το πέρας τη Θείας Λειτουργίας, ο νέος Αρχιεπίσκοπος κάλεσε κοντά του και τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Γέροντα Δημήτριο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων