23/07/2022 23/07/2022 Στο συνέδριο της ΑΗΕΡΑ (American Hellenic Educational Progressive Association), στο Ορλάντο της Φλόριντα, κατά το οποίο εορτάστηκε η 100ή επέτειος της ίδρυσης της ιστορικής αυτής ομογενειακής οργάνωσης με μείζονα εθνική προσφορά, συμμετείχε την Πέμπτη ως κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ μίλησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι «Είστε...
23 Ιουλίου, 2022 - 9:47
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2022 - 9:01

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για την 100η επέτειο ίδρυσης της AHEPA

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για την 100η επέτειο ίδρυσης της AHEPA

Στο συνέδριο της ΑΗΕΡΑ (American Hellenic Educational Progressive Association), στο Ορλάντο της Φλόριντα, κατά το οποίο εορτάστηκε η 100ή επέτειος της ίδρυσης της ιστορικής αυτής ομογενειακής οργάνωσης με μείζονα εθνική προσφορά, συμμετείχε την Πέμπτη ως κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ μίλησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Είστε μια ισχυρή δύναμη που κράτησε την κοινότητά μας ενωμένη – για χάρη του πολιτισμού, της γλώσσας και των συμφερόντων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του.

«Ομογένεια προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα μας για την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων και ταυτόχρονα συνιστά το πολυτιμότερο κεφάλαιο και ανεκτίμητο παράγοντα ισχύος και ασφάλειας για το Έθνος μας», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, τόνισε: «Στην 100η επέτειο ίδρυσης της AHEPA και προσφοράς της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής – είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι μαζί σας σε αυτόν τον εορτασμό ευγενών πράξεων και κοινωνίας.

Είναι αδύνατο στον χρόνο που επιτρέπεται –και, ίσως, αδύνατο, ακόμα κι αν επιτρέπεται όλη μέρα και όλη νύχτα– να απαριθμήσει κανείς τι σημαίνει αυτή η Οργάνωση για την Ομογένεια, σε αυτή τη χώρα αλλά και πέρα από τον ωκεανό».

Μιλώντας για το τι είναι η AHEPA, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Η AHEPA αποτελεί έναν δεσμευτικό παράγοντα σε όλο το Δυτικό Ημισφαίριο για το συμφέρον των απανταχού Ελλήνων.

Είστε μια ισχυρή δύναμη που κράτησε την κοινότητά μας ενωμένη – για χάρη του πολιτισμού, της γλώσσας και των συμφερόντων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Μαζί με την Εκκλησία, τον κλήρο και την Ιεραρχία, καθώς και σε κάθε ενορία, η ΑΧΕΠΑ συνέβαλε στην προώθηση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας μέσα στις δεκαετίες».

Ακόμη, αναφερόμενος στην συνεισφορά της AHEPA, επεσήμανε: «Η AHEPA δείχνει την υποστήριξη και τη δέσμευσή της με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πραγματικά δεν είναι δυνατό να αφηγηθούμε όλα τα επιτεύγματά σας, ειδικά σε τοπικό επίπεδο.

Η AHEPA συνεργάζεται με τις κοινότητές μας και υποστηρίζει τις διακονίες της Εκκλησίας.

Η συνεισφορά της όχι μόνο εδώ, αλλά και στην Ελλάδα είναι εποικοδομητική, θετική επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς της Διασποράς με τις Μητέρες Πατρίδες της Ελλάδας, της Κύπρου, και με τα ιερά λείψανα στη Μικρά Ασία και στα σλαβικά εδάφη. Είστε ο συνδετικός ιστός που μας ενώνει σε μια ολιστική κοινότητα».

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ότι η AHEPA υπερασπίστηκε τους Έλληνες της Διασποράς στην Αμερική: «Επιτρέψτε μου να θυμηθώ κάτι πολύ ιδιαίτερο για μένα σχετικά με την AHEPA.

Όταν οι πνευματικοί μας πατέρες και μητέρες – που έκαναν το ταξίδι πέρα από τον μεγάλο ωκεανό σε αυτήν την ευλογημένη γη, και αποκλείστηκαν, αρνήθηκαν και διώχθηκαν επειδή ήταν μετανάστες – η AHEPA στάθηκε ψηλά για τα δικαιώματά τους. Και όχι μόνο στην αντιμετώπιση της προκατάληψης κατά των Ελλήνων, αλλά και της προκατάληψης εναντίον οποιουδήποτε.

Θα πρέπει να είστε τόσο υπερήφανοι για τις θεμελιώδεις αρχές αυτής της ιερής αδελφότητας, γιατί τηρεί τις παραδόσεις της για το τι είναι καλύτερο στην Ελλάδα και τι καλύτερο στην Αμερική».

Είναι αξιοσημειώτο ότι ο Σεβασμιώτατος αποκάλεσε την AHEPA «φωνή που προάγει την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων»: « Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ζούμε σε πολωμένους καιρούς. Η προκατάληψη εξακολουθεί να σηκώνει το άσχημο κεφάλι της. Αλλά η AHEPA είναι ακόμα εδώ για να είναι μια φωνή που προάγει την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων.

Ειδικά αυτές τις μέρες, που θρηνούμε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η AHEPA καταλαβαίνει τι είναι να μιλάς με τόλμη για δικαιοσύνη, ειρήνη».

«Σας ευχαριστώ όλους και σας συγχαίρω για το πάθος και τη δέσμευσή σας.
Ας κάνουμε τα επόμενα εκατό χρόνια το πιο λαμπρό μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Μαζί – η ΑΗΕΡΑ και η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής – ας δώσουμε στην κοινότητά μας την πνευματική, πολιτιστική και με την πλήρη έννοια της ελληνικής πόλις, την πολιτική τροφή που αξίζει η Ομογένεια και ο κόσμος έχει τόσο απεγνωσμένα ανάγκη», κατέληξε.

Όσα δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπολυος:

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός ανέδειξε τη σπουδαιότητα του έργου της Οργάνωσης, διαχρονικά, για την προώθηση των εθνικών θεμάτων, τονίζοντας ότι η Ομογένεια προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα μας για την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων και ταυτόχρονα συνιστά το πολυτιμότερο κεφάλαιο και ανεκτίμητο παράγοντα ισχύος και ασφάλειας για το Έθνος μας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο έργο που πραγματοποιείται, βάσει των κατευθύνσεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και τη θωράκιση της χώρας έναντι οιασδήποτε απειλής, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν απειλείται».

Σημείωσε δε τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδος- ΗΠΑ, τόνισε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, η δε στρατηγική αμυντική σχέση συνεισφέρει ουσιαστικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, αναδεικνύοντας ειδικότερα τον κομβικό ρόλο του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων