27/10/2021 27/10/2021 Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην οποία αναφέρει ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τιμήσουμε τον ηρωισμό και τη θυσία όσων έζησαν τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Ακριβώς γι΄αυτό παρακαλεί όλες τις κοινότητες της ομογένειας να πραγματοποιήσουν Δοξολογία για την ημέρα, ενώ ειδική...
27 Οκτωβρίου, 2021 - 16:29
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2021 - 16:31

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στους εορτασμούς του «ΟΧΙ»

Διαδώστε:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στους εορτασμούς του «ΟΧΙ»

Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιο για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στην οποία αναφέρει ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τιμήσουμε τον ηρωισμό και τη θυσία όσων έζησαν τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Ακριβώς γι΄αυτό παρακαλεί όλες τις κοινότητες της ομογένειας να πραγματοποιήσουν Δοξολογία για την ημέρα, ενώ ειδική μνεία κάνει για το γεγονός ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται στις ΗΠΑ και θα βρίσκεται μαζί του κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ημέρα του «ΟΧΙ».  

Διαβάστε την εγκύκλιο:

28 Οκτωβρίου 2021

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Ταλαιπωρίᾳ ἐταλαιπωρήσαμεν· ἐλογίσθημεν ὡς πρόβατα σφαγῆς. Ἀλληλούϊα»
(Στῖχος Δοξολογίας «Τῶν Νικητηρίων» ἐπὶ τῇ 28ῃ Ὀκτωβρίου).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Εορτάζουμε σήμερα την ημέρα του «ΟΧΙ», όταν σύσσωμος ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε «ΟΧΙ» στο φασισμό και στην τυραννεία, απαντώντας με ένα ένδοξο «ΝΑΙ» στην ελευθερία. Μία κρίσιμη επιλογή, η οποία όμως κόστισε τρομακτικά στην Ελλάδα. Η ναζιστική κατοχή ήταν σκληρή και κτηνώδης για όλους τους έλληνες. Πολλοί πολέμησαν και πέθαναν κατά τη διάρκεια του αγώνα για την πατρίδα. Άλλοι πέθαναν από την πείνα, στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων, εξαιτίας της απάνθρωπης κατοχής. Ο εβραϊκός πληθυσμός αποδεκατίστηκε. Η γη ερημώθηκε από τον πόλεμο. Όμως οι έλληνες ποτέ δεν έχασαν το κουράγιο τους σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ζωής και θανάτου. Το «ΟΧΙ» τους στον κατακτητή μεταστράφηκε σε μία αδαμάντινη κατάφαση στη δημοκρατία, στην ελευθερία και στην αυτοδιάθεση.

Στις κοινότητές μας υπάρχουν ακόμη κάποιοι εν ζωή, οι οποίοι βίωσαν τα δύσκολα χρόνια της εποχής εκείνης. Ο αριθμός τους λιγοστεύει με την πάροδο του χρόνου και για το λόγο αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τιμήσουμε τον ηρωισμό τους και τη θυσία τους. Για αυτό το λόγο εορτάζουμε την ημέρα του «ΟΧΙ» σε όλη την Ιερά Αρχιεπισκοπή και παρακινούμε τις κοινότητες να πραγματοποιήσουν Δοξολογία για την ημέρα. Αυτή η συλλογική μας μνήμη μας συνδέει με την ηρωική εκείνη γενιά, και μας υπενθυμίζει το βαρύ τίμημα της ελευθερίας.

Ειδικά αυτό το έτος, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος βρίσκεται μαζί μας στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ημέρα του «ΟΧΙ». Η φωνή του μας υπενθυμίζει, όπως ακριβώς η γραφή λέει, ότι «εν Χριστώ το ναί και εν αυτώ το αμήν τω Θεώ προς δόξαν δι’ ημών» (Β᾽ Κορ. 1:20). Σε αυτούς, λοιπόν, που λένε «ΟΧΙ» στην καταπίεση και «ΝΑΙ» στην ελευθερία, υπενθυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη ελευθερία που μπορεί να απολαύσει κάθε άνθρωπος, είναι η ελευθερία εν Πνεύματι Αγίω.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί, αυτό το έτος κατά το οποίο εορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ας τιμήσουμε τους ήρωες του «ΟΧΙ» και όλης της Ελλάδας, για τον ηρωισμό και τη θυσία τους. Ας είμαστε ευλογημένοι στη ζωή μας πάντοτε, ώστε να βρίσκουμε το κουράγιο να πούμε το μεγάλο «ΝΑΙ» στην ελευθερία του Χριστού μας.

Μετά της πατρικής εν Κυρίω Ιησού Χριστώ αγάπης,

† ὁ Ἀμερικῆς Ἐλπιδοφόρος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων