18/04/2022 19/04/2022 Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συνεκάλεσε σε τακτική συνεδρίαση την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022. Τα ζητήματα που κυριάρχησαν και βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών ήταν η επερχόμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση του Ιουλίου, τo Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, καθώς και η συνεχιζόμενη διαδικασία κατάρτισης...
18 Απριλίου, 2022 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2022 - 3:29

Συνεδρίασε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Διαδώστε:
Συνεδρίασε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συνεκάλεσε σε τακτική συνεδρίαση την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022. Τα ζητήματα που κυριάρχησαν και βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών ήταν η επερχόμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση του Ιουλίου, τo Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, καθώς και η συνεχιζόμενη διαδικασία κατάρτισης του νέου Καταστατικού Χάρτη.

Αναφορικά με την Κληρικολαϊκή Συνέλευση, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση τόσο της Συνέλευσης όσο και του Εκατονταετούς Ιωβηλαίου που θα συγκεντρώσει πλήθος κλήρου και λαού στη Νέα Υόρκη από τις 3 έως τις 7 Ιουλίου 2022. Η υποστήριξη των Μητροπολιτών ήταν και παραμένει σημαντική, καθώς προχωρούν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Aμερικής. Επίσης, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, η Σύνοδος ξεκίνησε επίσημα την έρευνα για τον τόπο διεξαγωγής της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης του 2024.

Θετικές είναι ως επί το πλείστον οι εξελίξεις στο Ελληνικό Κολλέγιο και την Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, καθώς τα μέλη της Συνόδου εξέτασαν την έκθεση του Προέδρου του ιδρύματος Γεωργίου Καντώνη. Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, παρατίθενται στοιχεία για σημαντική μείωση του χρέους της Σχολής ύψους 75 και πλέον τοις εκατό από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία ο κ. Καντώνης και λίγο καιρό μετά την Ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Συνολικά, τα τελευταία τρία χρόνια η Σχολή κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα της από 20 εκατομμύρια σε 4,7 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη χαρά ότι η Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας ενέκρινε ένα πλήρως διαδικτυακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Θεολογία Master of Theology (ThM) για την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.

Η κύρια αρνητική εξέλιξη αφορά τον αριθμό των εγγραφών νέων φοιτητών στο ίδρυμα, καθώς παρουσιάζει πτώση τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. Το φαινόμενο αυτό μαστίζει γενικότερα τα κολέγια και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς σημειώβεται η μεγαλύτερη πτώση νέων εγγραφών τα τελευταία πενήντα χρόνια. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αναγνώρισε ότι απαιτείται συλλογικός συντονισμός για να επανέλθουν οι νέες εγγραφές στα επίπεδα προ της πανδημίας και αποφάσισε να αναλάβει σχετική δράση.

Επιπλέον, αναφορικά με την διαδικασία σύνταξης του νέου Καταστατικού Χάρτη, έγινε για ακόμη μια φορά μια εκτενής και εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία:

1. Τονίστηκε εκ νέου το όφελος της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής σε δημόσιες συζητήσεις με περισσότερους φορείς και πρόσωπα για τον νέο Καταστατικό Χάρτη.

2. Έγινε έκκληση για αποφυγή εμπρηστικής και διχαστικής συμπεριφοράς που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της Εκκλησίας.

3. Διευκρινίστηκε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναμένεται να ορίσει μικτή επιτροπή για τη σύνταξη του νέου Καταστατικού Χάρτη, όπως συνέβη στο παρελθόν με τον τωρινό Χάρτη.

4. Αποφασίστηκε ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την Κληρικολαϊκή Συνέλευση του Ιουλίου του τρέχοντος έτους είναι αντικειμενικά ανεπαρκές για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

5. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος επιβεβαίωσε την προηγούμενη δέσμευσή της ότι όλες οι πολιτικές και οι κανονισμοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής παραμένουν σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και διασφαλίζουν την τήρηση της τάξης και την αρμονική λειτουργία της.

6. Αποφασίστηκε το θέμα αυτό να είναι μόνιμο στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της Συνόδου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στο τέλος των εργασιών, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου αντάλλαξαν ευχές για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα.

 

(Φωτογραφία Αρχείου)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων