10/11/2020 10/11/2020 Τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πίτσμπουργκ κυρού Μαξίμου τελέστηκε στο παρεκκλήσι της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης από τον εκκλησιάρχη της Αρχιμανδρίτη π. Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο. Ο Μητροπολίτης Μάξιμος ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το έτος 1966 έπειτα από πρόσκληση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου και ανέλαβε την έδρα της Συστηματικής Θεολογίας, διδάσκοντας εκτενώς...
10 Νοεμβρίου, 2020 - 11:38
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2020 - 11:49

Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μάξιμο στη Βοστώνη

Διαδώστε:
Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μάξιμο στη Βοστώνη

Τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πίτσμπουργκ κυρού Μαξίμου τελέστηκε στο παρεκκλήσι της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης από τον εκκλησιάρχη της Αρχιμανδρίτη π. Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο.

Ο Μητροπολίτης Μάξιμος ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το έτος 1966 έπειτα από πρόσκληση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου και ανέλαβε την έδρα της Συστηματικής Θεολογίας, διδάσκοντας εκτενώς τους συναφείς κλάδους Εκκλησιολογίας, Τριαδολογίας, Πνευματολογίας και Παλαμικής Θεολογίας την οποία γνώριζε όσο κανείς άλλος ιδιαίτερα τη διδασκαλία του Γρηγορίου του Παλαμά διάκρισης ουσίας και ενεργειών του Θεού. Επίσης, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μάξιμος υπηρέτησε τη Σχολή ως Ακαδημαϊκός Κοσμήτορας και ως αντιπρόεδρός της.

Υπογραμμίζεται ότι κατά τη δεκαπενταετή υπηρεσία του Μητροπολίτη Μαξίμου, η Θεολογική Σχολή γνώρισε ημέρες δόξας και προόδου, καθότι προήγαγε τόσο τα Ορθόδοξα Θεολογικά χαρακτηριστικά της, όσο και την ελληνικότητά της. Οντας υπεύθυνος εκκλησιάρχης στο ναό του Τιμίου Σταυρού, οι Ιερές Ακολουθίες τελούνταν εξ’ ολοκλήρου στην ελληνική γλώσσα, ενώ στα διδακτέα μαθήματα της Θεολογίας όριζε ως υποχρεωτικά ακαδημαϊκά αναγνώσματα, έργα και βιβλία Ελλήνων Ορθόδοξων Θεολόγων όπως λόγου χάρη του αείμνηστου Ιωάννη Καρμίρη, ή του Γεωργίου Μαντζαρίδη ή του Ιωάννη Ρωμανίδη. Σεβόταν και εκτιμούσε πολύ τον αείμνηστο π. Γεώργιο Φλορόφσκυ, αλλά και τον Βλαδίμηρο Λόσκυ του οποίου το κλασσικό βιβλίο «η Θεολογία της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», το συμπεριελάμβανε ανάμεσα στα υποχρεωτικά αναγνώσματα στο μάθημα της συστηματικής Θεολογίας.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων