07/12/2020 07/12/2020 Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του πρωτοπόρου Ελληνοαυστραλού Γκίκα Βούλγαρη Το απόγευμα της Κυριακής, 6 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του πρωτοπόρου Ελληνοαυστραλού Γκίκα Βούλγαρη (1809-1874), Υδραίου αγωνιστή της Επανάστασης, ο οποίος μαζί με άλλους έξι συμπατριώτες του συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε...
07 Δεκεμβρίου, 2020 - 11:44
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2020 - 11:06

Από την επαναστατημένη Ύδρα στο ανεμοδαρμένο Nimmitabel

Διαδώστε:
Από την επαναστατημένη Ύδρα στο ανεμοδαρμένο Nimmitabel

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του πρωτοπόρου Ελληνοαυστραλού Γκίκα Βούλγαρη

Το απόγευμα της Κυριακής, 6 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του πρωτοπόρου Ελληνοαυστραλού Γκίκα Βούλγαρη (1809-1874), Υδραίου αγωνιστή της Επανάστασης, ο οποίος μαζί με άλλους έξι συμπατριώτες του συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Βρετανούς ως πειρατής και απεστάλη εν συνεχεία στην τότε αποικία της Νέας Νότιας Ουαλίας ως κατάδικος.


Το Τρισάγιο τελέστηκε ως ελάχιστος φόρος μνήμης και τιμής προς έναν άνθρωπο ο οποίος, μαζί με τον Αντώνη Μανώλη, ταυτίζεται με τις καταβολές του Αυστραλιώτη Ελληνισμού και, παράλληλα, αποτελεί μία από τις ελάχιστες χειροπιαστές, τρόπον τινά, διασυνδέσεις της Αυστραλίας με τον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Υπ’ αυτήν ακριβώς την έννοια, το Τρισάγιο ήταν και η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
Σε κλίμα φορτισμένο συναισθηματικά, ο Σεβασμιώτατος τόνισε την εμβληματική σημασία που έχει για την Ομογένεια η παρουσία του μνήματος του Γκίκα Βούλγαρη στη γη του Nimmitabel, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Αντώνη Μανώλη εν αναφορά προς την Επανάσταση, στις απίστευτες δυσκολίες στις οποίες ο Γκίκας Βούλγαρης υποβλήθηκε ως ξένος εν μέσω ξένων και, τέλος, στο γεγονός ότι ο ίδιος είναι ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος που επισκέπτεται ως απλός προσκυνητής και συνάμα ποιμενάρχης τον τάφο του.
Σημειώνεται ότι τον Σεβασμιώτατο συνόδευε, μεταξύ άλλων, ο νέος Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Καμπέρας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πρόχορος Αναστασιάδης, ενώ παραβρέθηκαν και ομογενείς από την περιοχή της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, με επικεφαλής τους τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καμπέρας, κ. Γιάννη Λουκαδέλλη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων