03/06/2019 03/06/2019 Μία νέα σελίδα στην Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας, αλλά και της ομογένειας εν γένει, σηματοδοτεί η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος πριν από τη αναχώρησή του για το Σίδνεϊ πραγματοποιεί σειρά επαφών στην Ελλάδα. “Με πολύ χαρά και τιμή βρίσκομαι στην έδρα της Εκκλησία της Ελλάδος στην Αθήνα” δήλωσε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας...
03 Ιουνίου, 2019 - 9:11
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2019 - 19:36

Αρχιεπ. Αυστραλίας: Από την Κρήτη στο Σίδνεϊ- Ο διάλογος με τον Αρχιεπ. Αθηνών και οι επαφές μέχρι την ενθρόνιση (βίντεο)

Διαδώστε:
Αρχιεπ. Αυστραλίας: Από την Κρήτη στο Σίδνεϊ- Ο διάλογος με τον Αρχιεπ. Αθηνών και οι επαφές μέχρι την ενθρόνιση (βίντεο)

Μία νέα σελίδα στην Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας, αλλά και της ομογένειας εν γένει, σηματοδοτεί η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος πριν από τη αναχώρησή του για το Σίδνεϊ πραγματοποιεί σειρά επαφών στην Ελλάδα.

“Με πολύ χαρά και τιμή βρίσκομαι στην έδρα της Εκκλησία της Ελλάδος στην Αθήνα” δήλωσε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και πρόσθεσε: “Ευχαριστώ που αφιερώσατε λίγο χρόνο να με δεχτείτε και να ξέρετε ότι τις συμβουλές σας τις λαμβάνω ως πολύτιμη παρακαταθήκη. Έχω ανάγκη τις συμβουλές σας τις ευχές και τις προσευχές σας”.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις ευχές του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας: «Ευχόμαστε να έχει ένα πλούσιο ποιμαντικό έργο, που το έχει τόσο ανάγκη η Αυστραλία αλλά και η πατρίδα» υπογράμμισε , προσθέτοντας ότι αυτό είναι χρειάζεται ώστε «αυτοί οι δύο κόσμο, που είναι ένας, να έχουν συνεργασία».

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις τους στο Πρακτορείο Ορθοδοξία:

Κάμερα: Δημήτρης Χαλκιόπουλος

Δημοσιογραφική Κάλυψη: Δημήτρης Στρουμπάκος

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Καρπαθάκης

Η σημερινή επίσκεψη στο Μαξίμου

Με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δυο πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος έθεσε στον Πρωθυπουργό το αίτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως άλλωστε έπραξε και χθες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προσκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος συνεχάρει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο για την εκλογή του, ενώ αναφέρθηκε στους δύο βασικούς άξονες του έργου του που είναι η στήριξη της ομογένειας της Αυστραλίας και της Ορθοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο. «Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχετε στην αποστολή σας και εύχομαι ο Θεός να σας δυναμώνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να θέσει με κάθε τρόπο το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Ο λόγος μας δεν είναι μόνο θρησκευτικός αλλά και εθνικός, διότι έχουμε τη συναίσθηση ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα ηρώων. Να καταβάλετε κάθε προσπάθεια ώστε να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος αναμένεται να φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Kingsford Smith στο Σίδνεϊ στις 6 μ.μ. την Τρίτη 18 Ιουνίου.
Η επίσημη ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου θα πραγματοποιηθεί στον Αρχιεπισκοπικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern στις 11 π.μ. το Σάββατο 29 Ιουνίου.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος (Γρινιεζάκης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1973. Τις εγκύκλιες σπουδές του παρακολούθησε στη γενέτειρά του και στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου. Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στον τομέα της Χριστιανικής Ηθικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Master of Sacred Theology), στον τομέα της Ιστορίας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Harvard (Master of Arts) και στον τομέα της Βιοηθικής του Πανεπιστημίου του Monash, (Master of Bioethics). Η διδακτορική του διατριβή εγκρίθηκε με βαθμό «άριστα» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος το 1993, πρεσβύτερος το 1997 και αρχιμανδρίτης το 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Την Κυριακή του Πάσχα του 2008 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Διακόνησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, σε πολλές επιτελικές θέσεις μέχρι την εις επίσκοπον εκλογή του, ενώ από το 2003 μέχρι και σήμερα διδάσκει στην Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης. Παράλληλα έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, μεταξύ των οποίων στο Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης, στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Αθήνας.
Τον Μάιο του 2015 εξελέγη πρώτος Κοσμήτορας του Τμήματος Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας.
Ίδρυσε και διευθύνει την Εκδοτική Σειρά «Παντοδαπά της Βιοηθικής», ενώ το 2009 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον όρισε εκπρόσωπο στην Πανορθόδοξη Επιτροπή Βιοηθικής.

Την 27η Απριλίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Επίσκοπος Χριστουπόλεως. Χειροτονήθηκε την 16ην Μαΐου του ιδίου έτους, αναλαμβάνοντας τα, υπό του Πατριάρχου Βαρθολομαίου και της Μεγάλης Εκκλησίας, ανατεθέντα σε αυτόν υψηλά καθήκοντα στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας

Στον Επίσκοπο Χριστουπόλεως Μακάριο, είχε ανατεθεί η οργάνωση της εν γένει Παιδείας στην Εκκλησία της Εσθονίας, όντας ένας εκ των πλέον ευρυμαθών ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου.

Πρόσφατα βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο ειδικά το Σικάγο, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις για τη Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων