09/08/2020 09/08/2020 Eορτάστηκε στο Σύδνεϋ, το Σάββατο 8 Αυγούστου, η μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού του Ομολογητού και Επισκόπου Κυζίκης. Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της...
09 Αυγούστου, 2020 - 10:08
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2020 - 11:39

Αρχιεπ. Μακάριος: Να γίνουμε όλοι καλοί ομολογητές

Διαδώστε:
Αρχιεπ. Μακάριος: Να γίνουμε όλοι καλοί ομολογητές

Eορτάστηκε στο Σύδνεϋ, το Σάββατο 8 Αυγούστου, η μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού του Ομολογητού και Επισκόπου Κυζίκης. Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Σεραφείμo οποίος ήταν συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα, των κληρικών, των πιστών, καθώς βεβαίως και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο οποίος, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος, ευχήθηκε θερμά στον Θεοφιλέστατο κ. Αιμιλιανό για τα ονομαστήριά του και παράλληλα τον ευχαρίστησε για ό,τι προσφέρει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με τον δικό του τρόπο, όπως επισήμανε, που είναι πολύ ευλογημένος, πολύ συνετός και πολύ σεμνός. Τον παρακάλεσε δε να συνεχίσει να διακονεί την τοπική Εκκλησία με την ίδια αγάπη και αφοσίωση, ενώ του μετέφερε και τις πατρικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Επίσης, αφού περιέγραψε εν συντομία τον βίο του Αγίου Αιμιλιανού του Ομολογητού, τόνισε, απευθυνόμενος στον Επίσκοπο Μελόης, ότι “αυτό το πρόσωπο πρέπει να είναι η πυξίδα της ζωής σου”. Μνημόνευσε ακόμη τον μακαριστό Γέροντα Αιμιλιανό της Σιμωνόπετρας, κάνοντας λόγο για έναν “πολύ ευλογημένο, ηγιασμένο και σύγχρονο νηπτικό πατέρα της Εκκλησίας μας”, και παρότρυνε τον Θεοφιλέστατο να φωτίζεται πάντοτε από το παράδειγμά του.
Ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε επίσης στο εκκλησίασμα, για να τονίσει ότι το δίδαγμα και το μήνυμα της ημέρας που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού του Ομολογητού, είναι η ομολογία. “Εμείς βέβαια σήμερα δεν καλούμαστε να ομολογήσουμε την πίστη μας και όλα τα ιερά, ταόσια και τιμαλφή που παραλάβαμε από τους προγόνους μας σε καιρό διωγμών”, διέκρινε εισαγωγικά. “Δεν καλούμαστε να ζήσουμε ένα μαρτύριο για να κάνουμε αυτήν την ομολογία”, συμπλήρωσε και επισήμανε: “Ωστόσο σήμερα υπάρχει μιας άλλης μορφής μαρτύριο. Είναι το μαρτύριο της κακής ομολογίας που πρέπει να υπομένουμε. Όπως υπάρχει η καλή ομολογία, την οποία έχουμε όλοι υποχρέωση να κάνουμε και αυτός είναι ο σκοπός μας, ο διάβολος σήμερα χρησιμοποιεί την κακή ομολογία για να ταράζει, να πλανεύει, να διαστρεβλώνει, να αποπροσανατολίζει τους ανθρώπους. Κι όπως εμείς οι κληρικοί καλούμαστε να καταθέτουμε την καλή μαρτυρία και να λέμε τον λόγο που φέρνει χαρά και ειρήνη στιςψυχές των ανθρώπων, υπάρχουν δυστυχώς και άλλοι άνθρωποι που τα λόγια τους εκφράζουν τη δυσοσμία του διαβόλου. Οι άνθρωποι αυτοί καταθέτουν ψέματα, συκοφαντούν, διαστρεβλώνουν, λένε πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το ζούμε στην Εκκλησία μας. Βλέπετε πόση διαστροφή υπάρχει αυτές τις μέρες για τη Θεία Κοινωνία. Ο καθένας βγαίνει και λέει το δικό του, χωρίς να ξέρει ότι, ομιλώντας κανείς για τη Θεία Κοινωνία, είναι σα να παίζει με τη φωτιά. Διότι αυτό είναι το ιερότερο και αγιότερο που έχουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Η ομολογία, λοιπόν, να είναι το δίδαγμα και το μήνυμα της ημέρας, και να γίνουμε όλοι μας καλοί ομολογητές. Το μυαλό μας να μετατραπεί σε ένα εργοστάσιο καλών λογισμών και να καταθέτουμε πάντοτε σε όλους, χωρίς φόβο, την αλήθεια. Διότι η αλήθεια μας ελευθερώνει”.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Θεοφιλέστατος κ. Αιμιλιανός σημείωσε χαρακτηριστικά, έμπλεος συγκίνησης, ότι “είναι σα να ονειρεύομαι και ακόμα να μην έχω ξυπνήσει”. “Τα Χριστούγεννα έγινε η εις επίσκοπονχειροτονία μου”, συμπλήρωσε, “και τώρα βρίσκομαι να γιορτάζω τα πρώτα μου ονομαστήρια”. Απευθυνόμενος δε με υιικό σεβασμό προς τον Αρχιεπίσκοπο, επισήμανε: “Κι αυτό συμβαίνει, γιατί η αγάπη σας ένωσε τα διεστώτα στην ήπειρό μας. Εσείς φτάσατε εδώ και με μια ανεξέλεγκτη δύναμη ενώσατε την Δύση και την Ανατολή της Αυστραλίας, το Βορά και το Νότο”.
Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μελόης μίλησε, με εξίσου έντονη συγκινησιακή φόρτιση, για τον μακαριστό Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος τον μύησε στην πνευματική ζωή και στον μοναχισμό. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Γέροντας Αιμιλιανός πρέσβευε τη σύνεση ψυχής, που αποτελεί προϋπόθεση για την Αγιότητα, και ότι όχι μόνο ήθελε τα πνευματικά του παιδιά να γίνουν Πατέρες, αλλά είχε την αγωνία και προσευχόταν να γίνουν μεγαλύτεροι Πατέρες από ό,τι ήταν ο ίδιος. “Αυτό το παράδειγμα έχουμε μπροστά μας και τότε αλλά και τώρα με το νέο Αρχιεπίσκοπό μας”, σημείωσε καταληκτικά ο Θεοφιλέστατος, εκφράζοντας την προσωπική του αγωνία για το αν είναι εύκολο να μιμηθεί κανείς ένα τέτοιο παράδειγμα. “Να εύχεστε ο Θεός να μας αξιώσει έστω και στο ελάχιστο να μιμηθούμε τον γέροντα Αιμιλιανό αλλά και την δική σας φωτεινή μορφή και να έχουμε τις πρεσβείες σας για να βοηθήσουμε την Εκκλησία μας”, παρακάλεσε, κλείνοντας, τον Αρχιεπίσκοπο.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε δεξίωση στο μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων