25/05/2023 25/05/2023 Η Μελβούρνη, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συμμετείχε ενεργά στις επετειακές εκδηλώσεις της 82ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Η Κρητική ομογένεια, μαζί με ολόκληρη την Ελληνική παροικία της Μελβούρνης, απέδωσαν φόρο τιμής στους Έλληνες, στους Αυστραλούς και στους Νεοζηλανδούς στρατιώτες, μα...
25 Μαΐου, 2023 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2023 - 15:45

Επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στη Μελβούρνη

Διαδώστε:
Επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στη Μελβούρνη

Η Μελβούρνη, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συμμετείχε ενεργά στις επετειακές εκδηλώσεις της 82ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Η Κρητική ομογένεια, μαζί με ολόκληρη την Ελληνική παροικία της Μελβούρνης, απέδωσαν φόρο τιμής στους Έλληνες, στους Αυστραλούς και στους Νεοζηλανδούς στρατιώτες, μα και στον άμαχο πληθυσμό του νησιού που σήκωσαν το ανάστημά τους και εναντιώθηκαν στον Ναζιστικό φασισμό.

Οι επετειακές εκδηλώσεις στη Μελβούρνη ξεκίνησαν την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023, και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023.

Η αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος έφτασε στην πόλη της Μελβούρνης την Πέμπτη το πρωί. Φέτος, στις επετειακές εκδώσεις συμμετείχαν από την Ελλάδα ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Κυριάκου, ο Πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Στυλιανός Μητσιώτης, καθώς και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδας στην Καμπέρα, Συνταγματάρχης Ιωάννης Φασιανός.

Πρώτη στάση των επίσημων προσκεκλημένων από την Ελλάδα ήταν το Κοινοβούλιο της Βικτώριας. Η αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο εντυπωσιακό κτίριο της Βουλής, αλλά και να έρθει σε επαφή με τους Ελληνικής καταγωγής Βουλευτές. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» ο Υπουργός Τουρισμού, Αθλητισμού, Θεαμάτων και Τεχνών κ. Σταύρος Δημόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Βικτώριας κ. Νίκος Στάικος, καθώς και οι Βουλευτές κ. Λη Ταρλάμης και κ. Κατερίνα Θεοφάνους. Επίσης, οι αντιπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ συναντήθηκαν και με την Πρόεδρο της Βουλής, κ. Maree Edwards. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στη Βουλή, επισκέφτηκαν και το ελαιόδεντρο μαζί με την τιμητική πλακέτα αφιερωμένη στους Αυστραλούς στρατιώτες που θυσίασαν την ζωή τους στην Ελλάδα κατά την διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων, και κοσμούν τον κήπο του Κοινοβουλίου από το 2017.

Την Παρασκευή το πρωί, οι αντιπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος παρέστησαν στην Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που τελέστηκε στην Ιερά Μονή «Άξιον Εστί» στο Northcote. Στη συνέχεια, είχαν επίσημη συνάντηση με τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Κερασούντος κ. Ευμένιο και Σωζοπόλεως κ. Κυριακό στα γραφεία της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote. Οι Θεοφιλέστατοι, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, καλωσόρισαν εγκάρδια τους αντιπροσώπους των Ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων και μετέφεραν τις ευχές του Σεβασμιώτατου για καλή διαμονή στην ελληνοπρεπή Μελβούρνη.

Το βράδυ της Παρασκευής, οι αξιωματικοί τίμησαν με την παρουσία τους την επίσημη έναρξη της έκθεσης με κειμήλια προσφύγων από την Μικρά Ασία. Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου «Ο Ελληνισμός της Ανατολίας – από το Αιγαίο ως τον Πόντο» και τελεί υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Εν συνεχεία, στην αίθουσα της Ποντιακής Εστίας έγινε μια ιδιαίτερη παρουσίαση από τον Επιτελάρχη κ. Γεώργιο Κυριάκου για την δράση των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, και ακολούθησε συζήτηση σε ένα πολύ θετικό κλίμα.

Το Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, έλαβε χώρα η επίσημη Επιμνημόσυνη Δέηση για τη Μάχη της Κρήτης, όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Shrine of Remembrance). Την εκδήλωση διοργάνωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης Μάχης της Κρήτης και Υπόλοιπης Ελλάδας και την τίμησαν με την παρουσία τους οι Ελληνικές, αλλά και οι Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Επιτελάρχης Αντιπτέραρχος κ. Γεώργιος Κυριάκου, από την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, καθώς και ο Captain Ainsley Morthorpe, από το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας. Χαιρετισμό, εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Βικτώριας κ. Daniel Andrews, απηύθυνε η ομογενής Βουλευτής κ. Κατερίνα Θεοφάνους. Παροικιακοί φορείς, σύλλογοι, διάφοροι ελληνικοί οργανισμοί, καθώς και σχολεία, συμμετείχαν στην κατάθεση στεφάνων, αποτίοντας φόρο τιμής στους Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Έλληνες στρατιώτες που αψήφησαν τον κίνδυνο και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και του αυτοσεβασμού.

Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, κατάθεσε στεφάνι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός. Τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Anthony Albanese εκπροσώπησε η Γερουσιαστής της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης κ. Linda White, ενώ τον Πρωθυπουργό της Βικτώριας κ. Daniel Andrews εκπροσώπησε η ομογενής Βουλευτής κ. Κατερίνα Θεοφάνους. Επίσης, τον Υπουργό Πολιπολιτισμού κ. Colin Brooks εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Λη Ταρλάμης. Επιπλέον, τo «παρών» έδωσαν η Υποπρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Γεωργία Μπότσιου, ο Πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μελβούρνη κ. Stephen Lysaght, καθώς και αντιπρόσωποι όλων των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας. Να σημειωθεί ότι λόγω του άστατου καιρού, η τελετή μεταφέρθηκε στον εσωτερικό χώρο του Μνημείου.

Ακολούθησε τελετή στο Αυστραλο-Ελληνικό Μνημείο όπου ο Επιτελάρχης, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Κυριάκου, και η Υποπρόξενος της Ελλάδας κ. Γεωργία Μπότσιου απηύθυναν ένα σύντομο μήνυμα για το εορταστικό της ημέρας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Εφέδρων εν Αυστραλία παρέθεσε μεσημεριανό γεύμα στην αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος.

Το ίδιο βράδυ, στο Κρητικό Σπίτι, η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης, υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, διοργάνωσαν παραδοσιακό κρητικό γλέντι. Ο Πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας, κ. Μίλτος Σταματάκης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους με ένα θερμό χαιρετισμό. Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Εντυπωσιακό ήταν το μουσικοθεατρικό δρώμενο που είχαν ετοιμάσει τα χορευτικά συγκροτήματα των δύο κρητικών σωματείων, απεικονίζοντας την ιστορία της Μάχης της Κρήτης με ένα ιδιαιτέρα συγκινητικό τρόπο. Φέτος τη διασκέδαση της βραδιάς είχαν αναλάβει οι κρητικοί καλλιτέχνες Αναστάσιος Μπουχλής, Αντώνης Κουράκης και Αναστάσιος Γεωργακάκης που ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να τιμήσουν μαζί με την Ομογένεια την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Την Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, τελέστηκε η επίσημη Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο προάστιο South Yarra, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σωζοπόλεως κ. Κυριακού. Ο Θεοφιλέστατος κ. Κυριακός μνημόνευσε τις ψυχές που χάθηκαν άδικα κατά την περίοδο της Μάχης της Κρήτης.

Την Κυριακή το μεσημέρι, η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης, υπό την αιγίδα της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης Μάχης της Κρήτης και Υπόλοιπης Ελλάδας, διοργάνωσαν το καθιερωμένο επίσημο Γεύμα Μνήμης προς τιμή των εναπομεινάντων Βετεράνων και των οικογενειών όσων έχουν χαθεί. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Βικτώριας κ. Νίκος Στάικος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πολιτειακό Πρωθυπουργός κ. Daniel Andrew, ενώ την Πολιτειακή Αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Wayne Farnham.

Συγκινητική ήταν η παρουσία του Βετεράνου κ. Charlie Parrott, ο οποίος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι αντιπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος αντάλλαξαν δώρα με τους Προέδρους των Κρητικών Σωματείων, ενώ τίμησαν με ειδική πλακέτα τον Βετεράνο κ. Parrott. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Ζήσης, η Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης, κ. Αργυρώ Μιχελάκη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Επιτελάρχης, Αντιπτέραρχος κ. Γεώργιος Κυριάκου, ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, και η Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Μνήμης Μάχης της Κρήτης και Υπόλοιπης Ελλάδας, κ. Νατάσα Σπανού.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι αντιπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή που έγινε στο Αυστραλό-Ελληνικό Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων και απέτισαν φόρο τιμής στα αδικοχαμένα θύματα της φριχτής αυτής πράξης.

Οι εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Οι Κρήτες μετά από 82 χρόνια συνεχίζουν να θυμούνται όσους θυσιάστηκαν για τη Κρήτη, αλλά και να τιμούν τους Σύμμαχους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, που στάθηκαν στο πλευρό του άμαχου πληθυσμού και τον βοήθησαν να υπερασπιστεί το νησί του. Μέσα από τα βήματα των προγόνων τους, η Κρητική ομογένεια μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουν να υπερασπίζονται το ιερό χώμα της Ελλάδας και το δικαίωμα της ελευθερίας, αποτρέποντας με κάθε τρόπο τον οποιαδήποτε κατακτητή διεκδικεί το τόπο τους. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι θυσίες των προγόνων μας έγιναν αφετηρία για να ζούμε εμείς σήμερα με αξιοπρέπεια, ελεύθεροι και με ένα εποικοδομητικό μέλλον για τις επόμενες γενιές, και πρέπει για αυτό τον λόγο να ακολουθήσουμε τα βήματά τους», υπογραμμίζει η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

(Πηγή: Το Βήμα της Εκκλησίας)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων