18/03/2023 18/03/2023 Με μεγάλη επιτυχία και πνευματική ωφέλεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στη Μελβούρνη, Ιερατική Σύναξη των κληρικών των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών Μελβούρνης και Northcote, στην οποία προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Παρόντες σε αυτήν, πέραν των κληρικών των δύο Περιφερειών, ήτανο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και οι...
18 Μαρτίου, 2023 - 13:30

Ιερατική Σύναξη των κληρικών Μελβούρνης και Βικτώριας

Διαδώστε:
Ιερατική Σύναξη των κληρικών Μελβούρνης και Βικτώριας

Με μεγάλη επιτυχία και πνευματική ωφέλεια πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στη Μελβούρνη, Ιερατική Σύναξη των κληρικών των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών Μελβούρνης και Northcote, στην οποία προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.

Παρόντες σε αυτήν, πέραν των κληρικών των δύο Περιφερειών, ήτανο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος.

Ο Σεβασμιώτατοςκ.κ. Μακάριος, μετά την εναρκτήρια προσευχή, αναφέρθηκε εισαγωγικά στον ορθόδοξο μοναχισμό, όπως αυτός βιώνεται στο παγκόσμιο κέντρο του μοναχισμού που είναι το Άγιο Όρος, με αφορμή την παρουσία στην Αυστραλία, αυτή την περίοδο, του Ιερομονάχου Αντίπα Αγιορείτου, Γέροντος του κελλίου της Αγίας Άννας. Αφού καλωσόρισε τον φιλοξενούμενο αγιορείτη Ιερομόναχο, του παραχώρησε τον λόγο και ο π. Αντίπας, με μεγάλη θεολογική απλότητα και σαφήνεια, ομίλησε σχετικά με την ενότητα της Εκκλησίας και τις διάφορες κατά καιρούς ζηλωτικές τάσεις που ανακύπτουν, οι οποίες συνήθως οδηγούν εκτός Εκκλησίας τους πιστούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο π. Αντίπας μίλησε για την εκκοσμίκευση μέσα στην Εκκλησία, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την προσωπική αυτονόμηση του κάθε κληρικού και λαϊκού, και παρουσίασε πολλούς Ιερούς Κανόνες που απαγορεύουν την αυτόνομη αποκοπή από το σώμα της Εκκλησίας. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Πολλές φορές, κάποιοι μας λένε να φύγουμε από την Εκκλησία, διότι ο τάδε Δεσπότης είναι αιρετικός ή αυτά που κάνει δεν είναι Ορθόδοξα. Να ξέρετε πως το τί είναι αιρετικό και τί όχι, η Εκκλησία θα μας το πει και όχι ο κάθε καλόγηρος και ο κάθε περιπλανώμενος λαϊκός. Γι’ αυτό να ακούτε τη φωνή της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου σας. Οι ζηλωτικές φωνές έχουν αποφορά. Όλα τα ζηλωτικά κείμενα βρωμάνε, διότι αντί να οδηγούν τους ανθρώπους στη σωτηρία, τους οδηγούν εκτός της Εκκλησίας. Και εκτός της Εκκλησίας σωτηρία δεν υπάρχει».

Μετά την εισήγηση του π. Αντίπα ακολούθησε διάλογος με τους κληρικούς, και τέλος κέρασμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων