26/01/2023 26/01/2023 Οι αξίες της ενότητας, της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού έχουν βαθιές ρίζες στην αυστραλιανή κοινωνία, σημειώνει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, σε Μήνυμά του για τη σημερινή εθνική εορτή, την Ημέρα της Αυστραλίας. Περαιτέρω, διαπιστώνει ότι η αυστραλιανή κοινωνία «χωράει και σέβεται όλες τις κοινότητες που την απαρτίζουν, και έχει επενδύσει στη συνεργασία και...
26 Ιανουαρίου, 2023 - 8:21
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2023 - 11:56

Ημέρα Αυστραλίας: Οι βαθιές ρίζες της κοινωνίας και η συμβολή της Ελληνικής Ομογένειας – Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Διαδώστε:
Ημέρα Αυστραλίας: Οι βαθιές ρίζες της κοινωνίας και η συμβολή της Ελληνικής Ομογένειας – Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Οι αξίες της ενότητας, της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού έχουν βαθιές ρίζες στην αυστραλιανή κοινωνία, σημειώνει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, σε Μήνυμά του για τη σημερινή εθνική εορτή, την Ημέρα της Αυστραλίας.

Περαιτέρω, διαπιστώνει ότι η αυστραλιανή κοινωνία «χωράει και σέβεται όλες τις κοινότητες που την απαρτίζουν, και έχει επενδύσει στη συνεργασία και τη σύνθεση».

Ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει με υπερηφάνεια ότι χαίρει καθολικής αναγνώρισης η συμβολή της Ελληνικής Ομογένειας στη διαμόρφωση της σύγχρονης, ξεχωριστής ταυτότητας της αυστραλιανής κοινωνίας, ενώ προσθέτει: «Η υπερηφάνεια που νιώθουμε, μετατρέπεται σε ευθύνη να αναγνωρίσουμε κι εμείς, να σεβαστούμε και να τιμήσουμε, τη συμβολή όλων των άλλων κοινοτήτων, ξεκινώντας από τους αυτόχθονες, τους Πρώτους Κατοίκους της ευλογημένης ετούτης γης».

Το μήνυμα

Επισυνάπτεται ολόκληρο το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου για την Ημέρα της Αυστραλίας:

Καθώς όλα δείχνουν ότι έχουμε βγει στο ξέφωτο της πανδημίας ύστερα από τρία χρόνια σκληρών δοκιμασιών, η σημερινή ημέρα συνιστά πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε η αυστραλιανή κοινωνία να ενωθεί και να εορτάσει από κοινού, ως έθνος, την ενότητα, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.

Οι αξίες αυτές, οι οποίες νοηματοδοτούν την Ημέρας της Αυστραλίας, αποδείχθηκαν πολύτιμες σε κρίσιμες καμπές της τελευταίας δραματικής τριετίας. Και τούτο δεν συνέβη τυχαία, αλλά διότι πρόκειται για αξίες που έχουν πλέον βαθιές ρίζες μέσα στην πολυπολιτισμική κοινωνίας μας. Μια κοινωνία, η οποία χωράει και σέβεται όλες τις κοινότητες που την απαρτίζουν, και έχει επενδύσει στη συνεργασία και τη σύνθεση. Μια κοινωνία που αφήνει πίσω της τους διαχωρισμούς και τους αποκλεισμούς, διορθώνοντας τα λάθη και τις αδικίες που έχουν κατά το παρελθόν συντελεστεί.

Αισθήματα υπερηφάνειας μάς προκαλεί το γεγονός ότι χαίρει καθολικής αναγνώρισης η συμβολή της Ελληνικής Ομογένειας στη διαμόρφωση της σύγχρονης, ξεχωριστής ταυτότητας της αυστραλιανής κοινωνίας. Με τη σειρά της, η υπερηφάνεια που νιώθουμε, μετατρέπεται σε ευθύνη να αναγνωρίσουμε κι εμείς, να σεβαστούμε και να τιμήσουμε, τη συμβολή όλων των άλλων κοινοτήτων, ξεκινώντας από τους αυτόχθονες, τους Πρώτους Κατοίκους της ευλογημένης ετούτης γης.

Είμαι βέβαιος ότι οι ομογενείς μας έχουν βαθιά επίγνωση αυτής της ευθύνης και ότι νουθετούν καταλλήλως και εμπνέουν τις νεότερες γενιές, εκείνες που θα κληθούν να διατηρήσουν και να προάγουν στο μέλλον την ενότητα, τη δικαιοσύνη και τον αλληλοσεβασμό στο αυστραλιανό έθνος.

Χαρούμενη Ημέρα της Αυστραλίας μας!

Σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Αυστραλίας αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της αυστραλιανής κοινωνίας. Αυτό επιβεβαίωσε και κατά το δείπνο για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Anthony Albanese.

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο ως «αγαπητό φίλο» του και του ευχήθηκε εγκάρδια, ενώ παράλληλα εξήρε την προσωπικότητά του και το έργο που έχει επιτελέσει κατά τα τελευταία τριάμισι χρόνια που ευρίσκεται στο πηδάλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

«Αυτό που έχει βρει στην Αυστραλία ο Αρχιεπίσκοπος είναι μία ελληνική κοινότητα που συνιστά ουσιαστικό και πληθωρικό κομμάτι αυτής της “ευλογημένης χώρας”. Όπως έχω πει και αλλού, η Αυστραλία χωρίς την Ελληνική της Κοινότητα είναι απλούστατα κάτι που δεν μπορούμε να το φανταστούμε. Με τη σειρά της, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα έχει βρει στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου έναν χαρισματικό ποιμένα κι έναν διακεκριμένο λόγιο κληρικό. Η Ορθοδοξία στην Αυστραλία ξαναγεννιέται. Όπως ο προστάτης Άγιός του, ο Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος, ο Αρχιεπίσκοπος είναι άνθρωπος με εμβρίθεια γνώσεων και με αφοσίωση τόσο στον Θεό όσο και στην ευημερία των ανθρώπων. Αποπνέει την ταπείνωση, τη διακονία, την καλοσύνη και την φροντίδα για τους άλλους, αρετές που συνιστούν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η πίστη. Θυμάμαι αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος όταν έφτασε εδώ, το οποίο κατασυγκίνησε όλους μας: “από σήμερα μέχρι και το τέλος της ζωής μου ανήκω στην Αυστραλία”», με αυτά τα λόγια περιέγραψε την αγάπη και την προσφορά του Αρχιεπισκόπου στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στις 20 Ιανουαρίου, αποφασίσθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα σχεδιάσει το πρόγραμμα για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής. Πρόεδρος θα είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Επίσης, τον προσεχή Οκτώβριο θα συνεδριάσει – μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του COVID-19 – η κληρικολαϊκή συνέλευση. Επίσης, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας εξέφρασε ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Anthony Albanese και την Κυβερνήτρια της Νέας Νότιας Ουαλίας κ. Margarete Beazley για την παρουσία τους στο δείπνο των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ιδρύεται επιτροπή για τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Πρωθυπουργός Αυστραλίας για Αρχιεπίσκοπο Μακάριο: «Ήρθα να χαιρετίσω τον φίλο μου»

Ονομαστήρια Αυστραλίας Μακάριου και έργο πνοής για την Εκατονταετηρίδα της Αρχιεπισκοπής

Εσπερινός Ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου

Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων