09/08/2020 09/08/2020 Την Κυριακή Θ’ Ματθαίου, 9 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, και μίλησε στο εκκλησίασμα για την αξία και τη δύναμη της πίστεως. Αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου παρουσιάζεται ο Ιησούς να περπατάει επάνω στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, ο Σεβασμιώτατος επικέντρωσε στο...
09 Αυγούστου, 2020 - 15:06
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2020 - 16:48

Όταν χάνουμε την πίστη, χάνουμε την πηγή της δύναμής μας

Διαδώστε:
Όταν χάνουμε την πίστη, χάνουμε την πηγή της δύναμής μας

Την Κυριακή Θ’ Ματθαίου, 9 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, και μίλησε στο εκκλησίασμα για την αξία και τη δύναμη της πίστεως.

Αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου παρουσιάζεται ο Ιησούς να περπατάει επάνω στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, ο Σεβασμιώτατος επικέντρωσε στο σημείο όπου ο Πέτρος, αφού έλαβε τη δύναμη να περπατήσει κι εκείνος πάνω στο νερό, ξαφνικά αρχίσε να βυθίζεται. Τότε, όπως περιγράφεται στην περικοπή από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Χριστός άπλωσε το χέρι προς το μέρος του Πέτρου, τον έπιασε και του είπε: “Ολιγοπιστε, εις τι εδίστασας;”.

Στο σημείο αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος στράφηκε προς τους πιστούς, για να υπογραμμίσει το πολύτιμο δίδαγμα που πηγάζει από την ευαγγελική περικοπή για τους σύγχρονους Χριστιανούς. “Ζούμε κι εμείς μέσα σε ένα πέλαγος, το πέλαγος της ζωής, το οποίο έχει φουρτούνες”, παρατήρησε εισαγωγικά και συμπλήρωσε: “Είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε, κανένας άνθρωπος δε θα γεννηθεί σε αυτή τη ζωή που να μην αντιμετωπίσει δοκιμασίες, δυσκολίες, θλίψεις, αρρώστιες, χωρισμούς, θανάτους”. “Κι αυτό που θέλει το σημερινό Ευαγγέλιο να μας διδάξει”, συνέχισε, “ειναι πώς ακριβώς να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, ούτως ώστε να μην καταποντιζόμαστε, δηλαδή να μη βυθιζόμαστε μέσα στο νερό, όπως συνέβη στην περίπτωση του Πέτρου. Αν θέλουμε να μη βυθιστούμε μέσα στις θλίψεις, στα προβλήματα και στις δοκιμασίες που μας επιφυλάττει αυτή η ζωή, θα πρέπει να αποκτήσουμε πίστη. Ο Πέτρος, όσο είχε πίστη οτι απέναντί του έβλεπε τον Χριστό, προχωρούσε επάνω στα νερά. Μόλις όμως έχασε την πίστη του, άρχισε να βυθίζεται. Αυτό συμβαίνει και με εμάς. Μόλις χάσουμε την πίστη μας, χάνουμε τον σκοπό μας, τον προσανατολισμό μας. Με άλλα λόγια, χάνουμε την πηγή της δυνάμεώς μας, που είναι ο Χριστός”.

Περιγράφοντας το περιεχόμενο της έννοιας της πίστης, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε οτι πρόκειται για “μια ανυπέρβλητη εσωτερική, ψυχική δύναμη, που μας κάνει να αφιερώνουμε το είναι μας, χωρίς να μπορούμε να το ερμηνεύσουμε λογικα, στον Χριστό”. “Η πίστη ειναι μία δύναμη”, προσέθεσε, “η οποία μας κάνει να εμπιστευτούμε οτι ο Χριστός όντως ειναι ο αληθινός Υιός και Λόγος του Θεού. Ειναι μία δύναμη, που μας κάνει να πιστεύουμε μέσα μας οτι υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν τα χωρεί το μυαλό του ανθρώπου. Κάποια πράγματα δεν ερμηνεύονται με τη λογική. Και αυτό ακριβώς ειναι το θέμα της πίστεως”.

Κλείνοντας, παρακάλεσε και προέτρεψε τους πιστούς να δυναμώσουν την πίστη που έχουν μέσα τους, ώστε να γίνει ισχυρή και ακλώνητη, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στα προβλήματα που ανακύπτουν στη ζωή τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων