31/07/2022 31/07/2022 Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την κοίμηση του μακαριστού από Αρκαδίας Μητροπολίτου Κρήτης Βασιλείου Μαρκάκη, η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, η Ενορία Κεραμέ, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η Τοπική Κοινότητα Κεραμέ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμέ-Αγαλιανού συνδιοργάνωσαν εκδηλώσεις τιμής και ευγνωμοσύνης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 29-30 Ιουλίου 2022, στον Κεραμέ...
31 Ιουλίου, 2022 - 10:07

Διήμερο εκδηλώσεων εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτη Κρήτης Βασιλείου Μαρκάκη

Διαδώστε:
Διήμερο εκδηλώσεων εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτη Κρήτης Βασιλείου Μαρκάκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την κοίμηση του μακαριστού από Αρκαδίας Μητροπολίτου Κρήτης Βασιλείου Μαρκάκη, η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, η Ενορία Κεραμέ, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η Τοπική Κοινότητα Κεραμέ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμέ-Αγαλιανού συνδιοργάνωσαν εκδηλώσεις τιμής και ευγνωμοσύνης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 29-30 Ιουλίου 2022, στον Κεραμέ Αγίου Βασιλείου, γενέτειρα του αοιδίμου Μητροπολίτου Κρήτης κυρού Βασιλείου.

Η έναρξη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, 29ης Ιουλίου 2022, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κεραμέ, όπου τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου και συμπροσευχομένων από του Ιερού Βήματος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, και εντός του Ιερού Ναού λόγω των καιρικών συνθηκών, έλαβε χώρα η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του κ. Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, φιλολόγου-θεολόγου, με τίτλο “Βασίλειος Μαρκάκης (1872-1950): ο αντιστασιακός και φιλάνθρωπος Μητροπολίτης Κρήτης”, αναφερόμενο στη μεγάλη προσωπικότητα του αοιδίμου Μητροπολίτου Κρήτης Βασιλείου. Στην έναρξη της βιβλιοπαρουσίασης απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Ιωάννης Ταταράκης και ο Εφημέριος της Ενορίας Κεραμέ π. Τίτος Λίτινας. Ακολούθως, το βιβλίο παρουσίασαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Στο τέλος της εκδήλωσης αυτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων επέδωσε τιμητική πλακέτα στο συγγραφέα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Μητροπόλεως. Στη βιβλιοπαρουσίαση παρέστησαν και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και Ευμενείας κ. Ειρηναίος.

Το πρωί του Σαββάτου 30ής Ιουλίου 2022, στον ίδιο Ιερό Ναό, τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος προσφώνησε καταλλήλως τους Αρχιερείς, ευχαριστώντας για την παρουσία τους, και αναφέρθηκε σε προσωπικές του εμπειρίες και βιώματα στην εκκλησιαστική του διακονία, σχετιζόμενα με το μακαριστό Μητροπολίτη Κρήτης Βασίλειο. Στη συνέχεια, με γλαφυρό λόγο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στη μεγάλη αυτή εκκλησιαστική προσωπικότητα και στα μηνύματα που δίδει σε όλους τους νεωτέρους και ευχήθηκε πάντοτε ο τόπος μας να αναδεικνύει μεγάλες προσωπικότητες στην Εκκλησία και σε όλους τους τομείς.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Ιωάννης Ταταράκης και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων.
Ακολούθως, οι Αρχιερείς, ο κλήρος και λαός εξήλθαν εν πομπή στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού και, αφού τελέσθηκε Ιερό Τρισάγιο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού με τη μορφή του μακαριστού Μητροπολίτου Κρήτης Βασιλείου τοποθετημένου σε αναθηματική πλάκα, στη βάση της οποίας κατατέθηκαν λείψανα του αοιδίμου Πρωθιεράρχου της Κρήτης.
Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, παρατέθηκε πλούσια τράπεζα σε όλους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων