16/05/2022 16/05/2022 Τιμήθηκε φέτος στο Ηράκλειο της Κρήτης η 56η Επέτειος της Επανακομιδής από τη Βενετία στο Ηράκλειο της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης, στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό. Το πρωί του Σαββάτου (15ης Μαΐου 2022) τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκοπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ....
16 Μαΐου, 2022 - 16:19

Ηράκλειο Κρήτης: Τιμήθηκε η 56η Επέτειος Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου

Διαδώστε:
Ηράκλειο Κρήτης: Τιμήθηκε η 56η Επέτειος Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου

Τιμήθηκε φέτος στο Ηράκλειο της Κρήτης η 56η Επέτειος της Επανακομιδής από τη Βενετία στο Ηράκλειο της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης, στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό.

Το πρωί του Σαββάτου (15ης Μαΐου 2022) τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκοπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου. Μάλιστα, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο χειροθεσία και απόδοση του οφικίου του Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου στον καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτη Μήτσια.

Το απόγευμα τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης πανηγυρικός Εσπερινός στον Άγιο Τίτο, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλου. Κατά την καθιερωμένη τάξη, ακολούθησε η λιτάνευση της τιμίας κάρας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Απόδοση οφίκιου του Άρχοντα του Οικουμενικού θρόνου στον καθηγητή Νευρολογίας Παν. Μήτσια

Το Οφίκιο του Άρχοντος Ακτουαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας απονεμήθηκε σε κλίμα συγκίνησης στον αγαπητό καθηγητή, για την πίστη και την προσφορά του στην Εκκλησία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς συμμετέχει στο ψαλτήρι του Αγίου Τίτου. Η απόδοση του οφικίου, όπως έγινε γνωστό, ήταν αίτημα στον Οικουμενικό Πατριάρχη του εφησυχάζοντος Αρχιεπισκοπου κ.κ. Ειρηναίου πριν δυο χρόνια, που είχε καθυστερήσει εξαιτίας της κατάστασης που επέφερε ο κορωνοϊός.

Ο κ Μήτσιας συγκινημένος παρέλαβε το οφίκιο ευχαριστώντας θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον πρώην και νυν Αρχιεπίσκοπο, την οικογένεια του, τους γονείς και τους παππούδες του, που -όπως είπε -του μετέδωσαν την πίστη στο Χριστό αλλά και το σεβασμό στη Μητέρα Εκκλησία της Πόλης, ως Κωνσταντινουπολίτες και οι ίδιοι.

Όσον αφορά την επανακομιδή της τιμίας κάρας του Αγίου Τίτου σε μαρτυρίες αναφέρονται τα εξής:

Η 15η Μαΐου του 1966 υπήρξε ημέρα ιστορική για την Εκκλησία της Κρήτης, ημέρα θρησκευτικής έξαρσης και πνευματικού μεγαλείου.
Πάνω από 100.000 πιστών και πολλές εκατοντάδες κληρικών, μοναχών και ξένων προσκυνητών, είχαν κατακλύσει (πολλοί από τα βαθιά χαράματα) το χώρο μπροστά στο λιμάνι, την προβλήτα, την οδό 25ης Αυγούστου, το Ναό του Αγ. Τίτου, την αυλή του, τους εξώστες και τις στέγες των σπιτιών, περιμένοντας να υποδεχθούν με ευλάβεια και ιερή συγκίνηση το τίμιο λείψανο τον πρώτου Επισκόπου Κρήτης Αποστόλου Τίτου.

Φεύγοντας οι Ενετοί από την Κρήτη μετά την άλωση της νήσου από τους Τούρκους το 1669 μ.Χ., μετέφεραν μαζί τους και τη σωζόμενη τιμία κάρα του Αποστόλου Τίτου, η οποία κατατέθηκε στην λειψανοθήκη του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, αποδόθηκε δε στην Εκκλησία της Κρήτης το 1966 μ.Χ., αρχιερατεύοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Κρήτης κυρού Ευγενίου (Ψαλλιδάκη) και κατατέθηκε στο σεβάσμιο φερώνυμο ναό του Αποστόλου, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Απόστολος Τίτος ήταν Έλληνας στην καταγωγή και πολύ μορφωμένος.
Έγινε χριστιανός από τον Απόστολο Παύλο, με τον οποίο και συνεργάστηκε, στην διάδοση του Ευαγγελίου.
Τον ακολούθησε στην Ιερουσαλήμ και κατόπιν επιφορτίστηκε να πάει στην Κόρινθο για να δει την κατάσταση της εκεί Εκκλησίας.
Στην επιστροφή του, συνάντησε τον Απόστολο Παύλο στην Μακεδονία και μετά επισκέφθηκαν μαζί την Κρήτη, όπου εκεί ο Παύλος τον έκανε Επίσκοπο του νησιού.
Ο Παύλος του έστειλε και την γνωστή προς Τίτον επιστολή, από την οποία γνωρίζουμε, ότι ο Έλληνας μαθητής του Παύλου είναι «τέκνον του γνήσιον».
Από την ίδια επιστολή του μαθαίνουμε ότι ο Τίτος είχε λαμπρούς συνεργάτες στην Κρήτη, τον Ζηνά τον νομικό και τον περίφημο Απολλώ.
Απεβίωσε το έτος 105 μ.χ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων