17/01/2022 17/01/2022 Θέμα ημερών είναι να χτυπήσουν ξανά χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Μηνά κατά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου που προσδιορίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου. Έως την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί το ΦΕΚ για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου. Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της...
17 Ιανουαρίου, 2022 - 13:48

Θέμα ημερών η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Διαδώστε:
Θέμα ημερών η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Θέμα ημερών είναι να χτυπήσουν ξανά χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Μηνά κατά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου που προσδιορίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου. Έως την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί το ΦΕΚ για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού π. Πρόδρομος ανέφερε ότι μέχρι την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου ίσως και αύριο Τρίτη να εκδοθεί το ΦΕΚ για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

Επίσης αναμένεται η πρόσκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προκειμένου ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή διαβεβαίωσης, όπως ονομάζεται, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό θα συμβεί το επόμενο δεκαήμερο και ανάλογα με το πρόγραμμα της κ.Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την τελετή ενθρόνισης στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στις αρχές Φεβρουαρίου σε ημερομηνία που θα οριστεί το επόμενο διάστημα.

Η εκλογή

Ο από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 11 Ιανουαρίου. Στο τριπρόσωπο ήταν επίσης οι Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Στην ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε για την εκλογή:

“Συνῆλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, ἐπί τῇ ἀναγνώσει τοῦ γράμματος τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς ἐν Κρήτῃ Ἐκκλησίας, διά τοῦ ὁποίου ὑποβάλλει αὕτη εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν τό ὑπ᾽ αὐτῆς καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά τήν ἀνάδειξιν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εἰς τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν καί ψήφων κανονικῶν γενομένων τῇ ἐπικλήσει τοῦ Παναγίου Πνεύματος, Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης ἐξελέγη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, ὅστις καί ἀναμένεται εἰς Φανάριον διά τήν τέλεσιν κατά τήν τάξιν τοῦ Μικροῦ καί τοῦ Μεγάλου Μηνύματος”.

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αμέσως μετά την εκλογή του στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Τις πρώτες του δηλώσεις λίγη ώρα μετά την χαρμόσυνη αναγγελία της εκλογής του στον Θρόνο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έκανε στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος.

Η εγκαθίδρυση και η διαβεβαίωση

Ο κατά τα ανωτέρω εκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εγκαθιδρύεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με επιμέλεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εγκαθίδρυση του εκλεγέντος Αρχιεπισκόπου γίνεται, μετά τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, δια της εκκλησιαστικής τελετής της ενθρονίσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, πριν από την ενθρόνιση και ανάληψη των καθηκόντων του, δίδει, κατά τα καθιερωμένα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με την παρουσία Αντιπροσωπείας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης, την παρακάτω Διαβεβαίωση:

«Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιερωσύνη μου ότι Θεία Χάριτι θα εκπληρώ τα Αρχιεπισκοπικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους Θείους και Ιερούς Αποστολικούς τε και Συνοδικούς Κανόνας και τας Ιεράς Παραδόσεις διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους».

Διαβάστε ακόμη:

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: “Είναι καιρός να συνεργαστούμε για την ενότητα”

Η γειτονιά όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

ΦΑΝΑΡΙ: Το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα έδωσε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων