13/12/2020 13/12/2020 Ποιμαντορική Εγκύκλιο σχετικά με τον τρόπο που θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν από την πανδημία του κορωνοϊου, εξέδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, κ. Αθηναγόρας. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου προτάθηκε η δυνατότητα συγκεντρώσεως στους χώρους λατρείας 15 ατόμων το πολύ,...
13 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:46

Ανοίγουν οι ναοί τα Χριστούγεννα για τους πιστούς στο Βέλγιο

Διαδώστε:
Ανοίγουν οι ναοί τα Χριστούγεννα για τους πιστούς στο Βέλγιο

Ποιμαντορική Εγκύκλιο σχετικά με τον τρόπο που θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν από την πανδημία του κορωνοϊου, εξέδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, κ. Αθηναγόρας.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου προτάθηκε η δυνατότητα συγκεντρώσεως στους χώρους λατρείας 15 ατόμων το πολύ, από την Κυριακή 13η Δεκεμβρίου 2020. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του Βελγίου, που κατήγγειλε δυσανάλογο περιορισμό της ελευθερίας της λατρείας, διότι η Κυβέρνηση δεν προέβλεψε καν την δυνατότητα συλλογικής λατρείας τουλάχιστον, κατ´ εξαίρεση και υπό όρους, σαν συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αυτό θα είναι δυνατό, σύμφωνα με την απόφαση, εφ´ όσον παρίσταται ένα άτομο ανά 10 m² και με εφαρμογή των ισχυόντων μέτρων ασφαλείας (απολύμανση, με μάσκα, διατήρηση των αποστάσεων, χωρίς να αγγίζονται αντικείμενα από περισσότερα άτομα). “Η Κυβέρνηση και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πρόταση αυτή καθώς αναμένεται το Υπουργικό Διάταγμα που θα εκδοθεί μάλλον το Σάββατο (σ.σ. χθες)”, σύμφωνα με την εγκύκλιο.

“Αυτή η προσέγγιση από 4 μέχρι 15 άτομα προσφέρει στους πιστούς μας την ευκαιρία να παραστούν σε μία Θεία Λειτουργία κατά την περίοδο των Εορτών των Χριστουγέννων, να επισκεφθούν μία εκκλησία για ατομική προσευχή και να ανάψουν ένα κεράκι. Η μικρή αυτή επέκταση που επιτρέπεται, προσφέρει την δυνατότητα προσέλευσης στην εκκλησία κυρίως με την οικογένεια. Προσκαλούμε με το παρόν όλους τους ιερείς να έχουν τις εκκλησίες τους ανοιχτές κατά το δυνατόν και να εξασφαλίσουν θερμή υποδοχή στους πιστούς μας. Οι ιερείς θα πρέπει να γνωρίσουν στους ενορίτες τους να εγγράφονται εκ των προτέρων σε κατάλογο παρόντων και να διασφαλίσουν ότι σε κάθε Θεία Λειτουργία θα παρίστανται διαφορετικά άτομα, ώστε να έχουν την δυνατότητα όσο το δυνατόν περισσότεροι να παρακολουθήσουν μία Θεία Λειτουργία στην περίοδο αυτή”, τονίζει ο Σεβασμιώτατος. 

Παράλληλα, αναφέρει πως “αυτή η μικρή χαλάρωση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει την εντύπωση ότι δεν αντιμετωπίζουμε την πανδημία με σοβαρότητα. Αντίθετα, η ασφάλεια των μέτρων υγείας παραμένει πρωταρχικός παράγων στην δύσκολη αυτή περίοδο, και για τις εκκλησίες”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Γνωρίζετε ασφαλώς ότι κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 4η Δεκεμβρίου 2020 διαμαρτυρία, ζητώντας την άρση της απαγόρευσης για την λατρεία «σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Υποστηρίχθηκε ότι υπήρξε παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, διότι τα μέτρα επέβαλαν απαγόρευση της συλλογικής λατρείας σε όλη την επικράτεια, με περιορισμένο αριθμό εξαιρέσεων.

Ακολούθησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κατήγγειλε δυσανάλογο περιορισμό της ελευθερίας της λατρείας, διότι η Κυβέρνηση δεν προέβλεψε καν την δυνατότητα συλλογικής λατρείας τουλάχιστον, κατ´ εξαίρεση και υπό όρους, σαν συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επέβαλε στο Βελγικό Κράτος να τροποποιήσει τουλάχιστον προσωρινά τον σχετικό κανονισμό, ώστε να μην είναι πλέον δυσανάλογος οποιοσδήποτε περιορισμός της συλλογικής λατρείας. Σύμφωνα με την απόφαση, η τροποποίηση έπρεπε να γίνει το αργότερο μέχρι την 13η Δεκεμβρίου 2020.

Οι αρχηγοί των Θρησκειών προσκλήθηκαν σε συνάντηση εν συνεχεία από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Vincent Van Quickenborne. Δεδομένης της επισφαλούς σημερινής καταστάσεως της χώρας μας, ο Υπουργός προέτεινε την δυνατότητα συγκεντρώσεως στους χώρους λατρείας 15 ατόμων το πολύ, από την Κυριακή 13η Δεκεμβρίου 2020. Τούτο είναι δυνατόν εφ´ όσον παρίσταται ένα άτομο ανά 10 m² και με εφαρμογή των ισχυόντων μέτρων ασφαλείας (απολύμανση, με μάσκα, διατήρηση των αποστάσεων, χωρίς να αγγίζονται αντικείμενα από περισσότερα άτομα). Η Κυβέρνηση και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πρόταση αυτή. Αναμένουμε το Υπουργικό Διάταγμα που θα εκδοθεί μάλλον το Σάββατο (σ.σ. χθες).

Αυτή η προσέγγιση από 4 μέχρι 15 άτομα προσφέρει στους πιστούς μας την ευκαιρία να παραστούν σε μία Θεία Λειτουργία κατά την περίοδο των Εορτών των Χριστουγέννων, να επισκεφθούν μία εκκλησία για ατομική προσευχή και να ανάψουν ένα κεράκι. Η μικρή αυτή επέκταση που επιτρέπεται, προσφέρει την δυνατότητα προσέλευσης στην εκκλησία κυρίως με την οικογένεια. Προσκαλούμε με το παρόν όλους τους ιερείς να έχουν τις εκκλησίες τους ανοιχτές κατά το δυνατόν και να εξασφαλίσουν θερμή υποδοχή στους πιστούς μας. Οι ιερείς θα πρέπει να γνωρίσουν στους ενορίτες τους να εγγράφονται εκ των προτέρων σε κατάλογο παρόντων και να διασφαλίσουν ότι σε κάθε Θεία Λειτουργία θα παρίστανται διαφορετικά άτομα, ώστε να έχουν την δυνατότητα όσο το δυνατόν περισσότεροι να παρακολουθήσουν μία Θεία Λειτουργία στην περίοδο αυτή.

Ας μη ξεχνούμε την μεγάλη μας ευθύνη! Αυτή η μικρή χαλάρωση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει την εντύπωση ότι δεν αντιμετωπίζουμε την πανδημία με σοβαρότητα. Αντίθετα, η ασφάλεια των μέτρων υγείας παραμένει πρωταρχικός παράγων στην δύσκολη αυτή περίοδο, και για τις εκκλησίες. Με το παρόν επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας στην Κυβέρνηση, στον τομέα υγείας και προς όλους που φροντίζουν ακούραστα για την καταπολέμηση του ιού. Αξίζουν κάθε υποστήριξη. Σε κάθε περίπτωση, ο βασικός κανόνας παραμένει: αξίζει περισσότερο η πρόληψη από την (πιθανή, ίσως και όχι) θεραπεία.

Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και διατελώ μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων