12/01/2021 12/01/2021 Τα Άγια Θεοφάνια εορτάστηκαν στις Ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας και της Εξαρχίας στην Ουγγαρία την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021. Της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος, πλαισιούμενος υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιωάννου Νικολίτση, του Ιερομονάχου...
12 Ιανουαρίου, 2021 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2021 - 19:01

Εόρτασαν τα Άγια Θεοφάνια στην Μητρόπολη Αυστρίας

Διαδώστε:
Εόρτασαν τα Άγια Θεοφάνια στην Μητρόπολη Αυστρίας

Τα Άγια Θεοφάνια εορτάστηκαν στις Ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας και της Εξαρχίας στην Ουγγαρία την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021. Της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος, πλαισιούμενος υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιωάννου Νικολίτση, του Ιερομονάχου Αρσενίου Βουκίδη και του Αρχιδιακόνου Μαξίμου Rudko, χωρίς την παρουσία πιστών εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Βεβαίως το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως είχε την δυνατότητα να μετέχει των Ιερών Ακολουθιών της εορτής των Φώτων μέσω του διαδικτυακού τηλεοπτικού καναλιού της Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής τονίζοντας, ότι το σημαντικότερο στοιχείο του περάσματος του Χριστού από τα Ιορδάνεια ύδατα αποτελεί η αποκάλυψη όλων των προσώπων της Τρισηλίου Θεότητας, ενώ ταυτοχρόνως γνωρίζουμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Ένας της Τριάδος Θεός Λόγος, ο Οποίος εισέρχεται στη ζωή μας για να μας φωτίσει και να μας καταστήσει μετόχους του φωτός. Η σημερινή ημέρα λοιπόν είναι ημέρα του φωτισμού και εορτή του φωτός, αφού ο Χριστός, το φως του κόσμου, έρχεται να φωτίσει και να μπολιάσει πνευματικά διά της υδάτινης μήτρας της κολυμβήθρας τον κάθε άνθρωπο. Μέσα στο νερό ξεπλένεται η φθορά και γεννιέται η ζωή, θάπτεται η αμαρτία και γεννιέται η αληθινή αρετή. Ζώντας μέσα στο θείο φως ο άνθρωπος καθαίρεται πνευματικά και σωματικά, και καθίσταται υιός του Βασιλέως των ουρανών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος  τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου το κυρίαρχο θέμα είναι η ευλογία της φύσεως των υδάτων και ο φωτισμός της κτίσεως διά του Βαπτίσματος του Κυρίου, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι η εκκλησία καλείται να αγιάσει και να μεταμορφώσει την καθόλου κτίση, ενώ ταυτοχρόνως εμείς ως μέλη της έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε οτιδήποτε μας περιβάλλει και να το διαφυλάξουμε για να το παραδώσουμε στις επόμενες γενεές. Παρότι η εορτή των Φώτων πραγματώθηκε λόγω των υγειονομικών μέτρων χωρίς την παρουσία πιστών, η Ιερά μας Μητρόπολη ωστόσο ετοίμασε φιαλίδια με αγιασμένο ύδωρ, τα οποία παρέλαβαν αργότερα οι πιστοί για τον αγιασμό των οικιών τους.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος πλαισιούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου και του Αρχιδιακόνου  τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό του Δουνάβεως, ενώ στην συνέχεια ευγενικώς προσκληθείς από το ραδιοτηλεοπτικό κρατικό κανάλι ORF, αναφέρθηκε στο λειτουργικό τυπικό και στην σημασία της μεγάλης εορτής των Θεοφανίων και του Μεγάλου Αγιασμού.

Του εορτασμού των Θεοφανίων στην Εξαρχία της Ουγγαρίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό των υδάτων του Δουνάβεως στην Βουδαπέστη. Τέλος, τον αγιασμό των υδάτων και τον φωτισμό της κτίσεως τέλεσαν οι περισσότερες Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως και της Εξαρχίας  προσευχόμενες για τους κατοίκους των περιοχών τους, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων