28/08/2020 28/08/2020 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος επισκέφθηκε, με την ευκαιρία της μνήμης των μεγάλων Φωτιστών των Ούγγρων και της εθνικής εορτής της Ουγγαρίας, από την 18ην έως και την 20ην Αυγούστου 2020 την Εξαρχία της Ουγγαρίας. Κατά την διάρκεια μάλιστα της παραμονής του στην Βουδαπέστη, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να...
28 Αυγούστου, 2020 - 19:41
Τελευταία ενημέρωση: 28/08/2020 - 19:43

Εθνική εορτή Ουγγαρίας και μνήμη Αγίων Ιεροθέου και Στεφάνου

Διαδώστε:
Εθνική εορτή Ουγγαρίας και μνήμη Αγίων Ιεροθέου και Στεφάνου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος επισκέφθηκε, με την ευκαιρία της μνήμης των μεγάλων Φωτιστών των Ούγγρων και της εθνικής εορτής της Ουγγαρίας, από την 18ην έως και την 20ην Αυγούστου 2020 την Εξαρχία της Ουγγαρίας. Κατά την διάρκεια μάλιστα της παραμονής του στην Βουδαπέστη, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πολιτικούς άρχοντες της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, αλλά και με παράγοντες της Ομογένειας.

Το εσπέρας της 18ης Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης παρευρέθηκε, ευγενικώς προσκληθείς υπό του Δημάρχου της πόλεως Budaörs και της Μειονοτικής Αυτοδιοικήσεως των Ελλήνων της Ουγγαρίας, με αφορμή την διακήρυξη της Αγιότητος του βασιλέως των Ούγγρων Στεφάνου Α΄ υπό της Μητρός Εκκλησίας μας το έτος 2000, στα εγκαίνια ανεγερθέντος σταυροειδούς Μνημείου εις ανάμνησιν χιλίων ετών από την περίοδο της βασιλείας του και προς ενίσχυσιν της πίστεώς μας. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος τόνισε την σημασία του Σταυρού στην ζωή των χριστιανών, ευχόμενος ταυτοχρόνως το Μνημείο αυτό να παραπέμπει όσες κι όσους το αντικρύζουν στο μεγάλο μυστήριο της Σταυρικής Θυσίας του Κυρίου μας.

Την επομένη, ήτοι την 19ην Αυγούστου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος προέστη στον Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εις Beloiannisz της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος υπό του Εφημερίου του Ι.Ν. Πρεσβυτέρου Προδρόμου Laszlo-Katona, του Ιερομονάχου Μαρτίνου, του Πρωτοπρεσβυτέρου Bóris Füzék, των Πρεσβυτέρων Γρηγορίου Nácsinák, Ιωσήφ Ötvös, Róbert Szentirmai και του Αρχιδιακόνου Μαξίμου Rudko παρουσία των πολιτικών και διπλωματικών αρχών, του Δημάρχου της ως άνω περιοχής Κωνσταντίνου Παπαλέξη, αλλά και πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας, ενώ ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε εις Σταυροφόρον Οικονόμον τον Εφημέριον της Ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ακολούθησαν μέσα σε εορταστικό κλίμα τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας εις ανάμνησιν της επισκέψεως του Οικουμενικού μας Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Zsolt Semjén εις Beloiannisz πριν από είκοσι έτη. Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης έκανε μία σύντομη αναδρομή στο έργο της Εξαρχίας της Ουγγαρίας από ιδρύσεώς της κατά το έτος 1995 μέχρι τούδε, το οποίο βεβαίως, τόνισε, οφείλεται πρωτίστως στην χάρη και στην πρόνοια του Θεού, αλλά και στην στήριξη της Ουγγρικής Κυβερνήσεως. Στην συνέχεια, ευχαρίστησε προσωπικώς τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό για την συνεχή αρωγή και την βοήθειά του στα καθόλου ζητήματα της Εξαρχίας, τονίζοντας ταυτοχρόνως την ιδιαίτερη σχέση του με την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και την Σεπτή κορυφή αυτής.

Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Zsolt Semjén υποσχέθηκε, ότι η Ουγγρική Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικώς θα συνεχίσουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο το έργο της Εξαρχίας της Ουγγαρίας, αλλά και γενικότερα της Ορθοδοξίας, ευχόμενος αυτή η στενή συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας να συνεχίσει να υφίσταται και μελλοντικώς προάγοντας τοιουτοτρόπως τις χριστιανικές αξίες, αλλά και την διάδοση του Ευαγγελίου στην καθόλου οικουμένη. Τέλος, ακολούθησε εόρτια τράπεζα με πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας παρέστη, με αφορμή την εθνική εορτή των Ούγγρων, όπου τιμάται ο πρώτος βασιλεύς των ο Άγιος Στέφανος και εορτάζεται η ίδρυσις του Ουγγρικού Κράτους, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Οικουμενικό Συμβούλιο των Εκκλησιών εις Ουγγαρίαν και ο Γενικός Γραμματέας αυτού Vilmos Fischl.

Την επομένη, ήτοι την 20ήνΑυγούστου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας προέστη στο Ι. Παρεκκλήσιον της Εξαρχίας της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος υπό των Πρεσβυτέρων Γρηγορίου Nácsinák, Ιωσήφ Ötvös και του Αρχιδιακόνου Μαξίμου Rudko παρουσία πλήθους πιστών. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου των μεγάλων Φωτιστών των Ούγγρων, οι οποίοι αναμφιβόλως αποτελούν παράδειγμα προς μίμησιν για κάθε χριστιανό που επιθυμεί να ακολουθήσει τον Χριστό και να γίνει μέτοχος της αιώνιας ζωής. Επίσης, έκανε σύντομη αναφορά στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τονίζοντας την συμβολή της Θεομήτορος στην υλοποίηση του σχεδίου της Θείας Οικονομίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε τράπεζα, όπου όλες κι όλοι είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον Επίσκοπό τους και να λάβουν την ευλογία του.

 

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Μητροπολίτη στην Ουγγαρία:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων