11/10/2022 11/10/2022 Ο ναός της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη αποτελούσε το στολίδι της πόλης μέχρι και την καταστροφή της το 1922, οπότε ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς.  Αποτελούσε τον Μητροπολιτικό Ναό της Σμύρνης και αφιερώθηκε στη Σαμαρείτιδα Αγία Φωτεινή, διότι κατά την παράδοση η μεγάλη Ισαπόστολος μετά τη συνάντηση με τον Κύριο, βαπτίσθηκε η ίδια και η οικογένειά...
11 Οκτωβρίου, 2022 - 9:59
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2022 - 9:42

Η Αγία Φωτεινή και η ικανοποίηση για την εκκλησιαστική ζωή στη Σμύρνη

Διαδώστε:
Η Αγία Φωτεινή και η ικανοποίηση για την εκκλησιαστική ζωή στη Σμύρνη

Ο ναός της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη αποτελούσε το στολίδι της πόλης μέχρι και την καταστροφή της το 1922, οπότε ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς. 

Αποτελούσε τον Μητροπολιτικό Ναό της Σμύρνης και αφιερώθηκε στη Σαμαρείτιδα Αγία Φωτεινή, διότι κατά την παράδοση η μεγάλη Ισαπόστολος μετά τη συνάντηση με τον Κύριο, βαπτίσθηκε η ίδια και η οικογένειά της, κήρυξε τον Χριστιανισμό σε πολλές περιοχές και κατέληξε στη Σμύρνη όπου και μαρτύρησε.

Πηγή φωτογραφίας: Μηχανή του Χρόνου

Σήμερα, ο ναός της Αγίας Φωτεινής μπορεί να μην θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν, ωστόσο μετά από αρκετές δεκαετίες λειτουργεί σε νέο χώρο με τη μέριμνα και φροντίδα του Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Ο Ποιμενάρχης, μάλιστα, προέβη στην ανασυγκρότηση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ι. Ναού Αγ. Φωτεινής Σμύρνης, υπό την εξής σύνθεση:

Γεώργιος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος

Έλλη Φυλλίδου, Αντιπρόεδρος

Αγάθη Χατζηβασιλειάδου, Γενική Γραμματεύς

Στέφανος Μυλοθρόπουλος, Ταμίας

Δήμος Χαραλαμπίδης, Μέλος

Διονύσιος (Denis) Κίμωνος Φυλλίδης,

Αναπληρωματικόν Μέλος

Την Κυριακή στον ναό είχε βρεθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος χοροτστάτησε στη Θεία Λειτουργία ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, καθώς και για τον Πρόεδρο της τοπικής Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιώργο Θεοδωρίδη, εκφράζοντας την ικανοποίηση της μητρός Εκκλησίας για το έργο που συντελείται στη Σμύρνη.

Ο Παναγιώτατος ανέγνωσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προσφάτως κοιμηθέντος μακαριστού Μητροπολίτου Φιλομηλίου κυρού Ηλία, αλλά και υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής των Ορθόδοξων Χριστιανών θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, για τα οποία αναφέρθηκε με συγκίνηση στον λόγο του.

Διαβάστε επίσης: 

Σμύρνη: Πατριαρχική χοροστασία με συμβολισμούς και αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων