12/06/2021 12/06/2021 Τιμήθηκε στη Σμύρνη η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, ουρανίου πάτρωνος του Ποιμενάρχου της πρωτεύουσας της Ιωνίας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Βαρθολομαίου. Χθες, Παρασκευή, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης, 10ης Ιουνίου ε.ε. ο Μέγας Εσπερινός της μνήμης του Αγίου. Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο εορτάζων Ποιμενάρχης, ο οποίος, μετά...
12 Ιουνίου, 2021 - 17:42
Τελευταία ενημέρωση: 12/06/2021 - 17:41

Η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου στη Σμύρνη

Διαδώστε:
Η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου στη Σμύρνη

Τιμήθηκε στη Σμύρνη η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, ουρανίου πάτρωνος του Ποιμενάρχου της πρωτεύουσας της Ιωνίας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Βαρθολομαίου.

Χθες, Παρασκευή, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης, 10ης Ιουνίου ε.ε. ο Μέγας Εσπερινός της μνήμης του Αγίου. Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο εορτάζων Ποιμενάρχης, ο οποίος, μετά την απόλυση δέχθηκε τις ευχές του μικρού ποιμνίου του. Παρέστησαν προσευχητικά η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Ευγεν. κ. Δέσποινα Μπαλκίζα, τα μέλη της Ελληνικής Στρατιωτικής Αποστολής στο Αρχηγείον του ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία του επικεφαλής αυτής Συνταγματάρχη Εντιμ. κ. Ευθυμίου Αγγελοπούλου, συνεργάτες και μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης.

Απευθυνόμενος σε αυτούς ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η τιμή στον προστάτη Άγιο του Ποιμενάρχη μιας Επισκοπής δεν συνιστά απλώς μία αφορμή κοινωνικής εκδήλωσης προς τον επώνυμο του Αγίου Επίσκοπο αλλά προσευχητική και ευχαριστιακή ευκαιρία για την έκφραση της εν Χριστώ ενώπιον του Αγίου Θυσιαστηρίου ενότητας των μελών μιας Τοπικής Εκκλησίας καθώς, ως γνωστόν, όπου ο Επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία, κατά την αποστροφή του Αγίου Ιγνατίου, Επισκόπου Αντιοχείας, προς τους Σμυρναίους, στην επιστολή που απέστειλε σε αυτούς.

Εν συνεχεία, ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος ανέπτυξε το περιεχόμενο της αποστροφής αυτής, «ως ιδιαιτέρας σημασίας διά την Αποκαλυπτικήν Λυχνίαν και Αποστολικήν Επισκοπήν Σμύρνης, καθ’ ότι ο υπό της Εκκλησίας ταχθείς Επίσκοπος αποτελεί ορατόν σημείον ενότητος διά το πολύμορφον και πολυεθνικόν Ορθόδοξον ποίμνιον της συγχρόνου Σμύρνης αλλά και σημείον αναφοράς και άξων υπάρξεως αυτής, αφού διά της καταστάσεως Επισκόπου ανασυνεστάθη η ιστορική αύτη Επισκοπή».

Στον επίλογο, δοξολόγησε το Όνομα του εν Τριάδι Θεού, «διότι διά πρεσβειών του πάτρωνός του Αγίου Βαρθολομαίου και των εν Αγίοις προκατόχων του Επισκόπων Σμύρνης, Βουκόλου και Πολυκάρπου, και πάντων των Αγίων της «νύμφης της Ιωνίας» Σμύρνης, η Ιερά Μητρόπολις αυτής αναδιοργανούται τόσον διά της εκ Θεού αποστολής καταλλήλων συγκηρυναίων, κληρικών και λαικών, οι οποίοι διακονούν έκαστος μετά πλείστης και πάσης προθυμίας εκ της ιδίας αυτού σκοπιάς και κατά το μέτρον των δυνάμεων αυτού, όσον και διά της συναγωγής των διεσκορπισμένων λογικών προβάτων εις την νοητήν μάνδραν της τοπικής εκκλησιαστικής κοινότητος, κατέκλεισε δ’ ευχαριστήσας πάντας διά την συμβολήν των εις την προσπάθειαν ανορθώσεως της πεπτωκυίας σκηνής της Σμύρνης, αναλαβόντας έργον και τάξιν αναγεννωμένου φοίνικος».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων