17/05/2022 17/05/2022 Μέσα στην αναστάσιμη περίοδο που διανύουμε, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, πραγματοποίησε τριήμερη ποιμαντορική επίσκεψη στη Δανία, από την Παρασκευή, 13 Μαΐου, έως και την Κυριακή, 15 Μαΐου. Οι δύο κληρικοί αφίχθησαν στο Århus της...
17 Μαΐου, 2022 - 10:16

Μητροπολίτης Κλεόπας: Τέσσερεις πτήσεις και δύο Πασχαλιάτικες Λειτουργίες

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Κλεόπας: Τέσσερεις πτήσεις και δύο Πασχαλιάτικες Λειτουργίες

Μέσα στην αναστάσιμη περίοδο που διανύουμε, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, πραγματοποίησε τριήμερη ποιμαντορική επίσκεψη στη Δανία, από την Παρασκευή, 13 Μαΐου, έως και την Κυριακή, 15 Μαΐου.

Οι δύο κληρικοί αφίχθησαν στο Århus της Βόρειας Δανίας, την Παρασκευή, 13 Μαΐου, όπου τους υπεδέχθη η Εριτ. κ. Ρένα Χρήστου. Το βράδυ της ιδίας, η κ. Χρήστου προσέφερε δείπνο στην οικία της, στο οποίο παρακάθισαν, πέραν των επισκεπτών κληρικών, ομογενείς που διαβιούν στην περιοχή, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίσκεψη του Μητροπολίτου Σουηδίας στο Århus, την συμπρωτεύουσα της Δανίας, στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης.

Στην ενδιαφέρουσα και φιλική συζήτηση που ακολούθησε, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην 8ετή διακονία του στο Βορρά, τις δράσεις και το έργο της τοπικής Εκκλησίας και στην ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των διαπροσωπικών σχέσεων και γνωριμίας με όλους τους αδελφούς που ζουν σε περιοχές, όπου δεν υφίστανται ακόμη οργανωμένες ενορίες, ή όπου οι μεγάλες αποστάσεις δεν επιτρέπουν τη συχνή επικοινωνία μεταξύ των αδελφών μας ομογενών.

Την επομένη, Σάββατο, 14 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχε ο π. Αλέξανδρος, οπού ομού έψαλλαν τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας, στο Παρεκκλήσιο του Tilst, το οποίο ευγενώς παραχωρήθηκε προς τούτο από τον εφημέριο, Aιδ. κ. Lars Lindgrav Sörensen, κληρικό της Δανέζικης Λουθηρανικής Εκκλησίας.
Άμα τη αφίξει του στο ναό, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον ως άνω κληρικό, προσφέροντάς του το τρίγλωσσο κείμενο της Θείας Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου, από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη η Εντιμ. Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Århus κ. Ζωή Winding με την μητέρα της και αρκετοί πιστοί, κυρίως νέοι στην ηλικία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Στην ομιλία του, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στη μέριμνα του ιδίου και των αφοσιωμένων συνεργατών του, κληρικών και λαϊκών, για το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας στην Σκανδιναυΐα, χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Αθηναγόρου, «Ελάτε να κοιταχτούμε!» και δεσμεύθηκε ότι θα μεριμνήσει για την αποστολή κληρικού στην πόλη σε τακτά χρονικά διαστήματα, προς θεραπεία των λειτουργικών και πνευματικών αναγκών των εκείσε διαβιούντων αδελφών μας.

Ακολούθησε δεξίωση στις εγκαταστάσεις του ως άνω ναού, όπου ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με όλους τους παρευρισκόμενους και άκουσε τους προβληματισμούς τους για το μέλλον της Ομογένειας στο Århus.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Επίσκοπος και ο π. Αλέξανδρος αναχώρησαν αεροπορικώς για την Κοπεγχάγη, όπου μετέβησαν σε εστιατόριο της περιοχής και παρακάθισαν σε δείπνο που προσέφερε ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δανία, Εξοχ. κ. Ιάκωβος Γκιρακοσιάν, με τη συμμετοχή του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος στη Δανία κ. Νικολάου Κοτροκόη.

Tην επομένη, Κυριακή, 15 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, με τη συμμετοχή του π. Αλεξάνδρου, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, στο Ροσκίλντε.

Στην ομιλία του, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην ίαση του παραλυτικού και στην έκφραση αγωνίας του, “άνθρωπον ουκ έχω”, κραυγή πόνου για τη μοναξιά του, η οποία είναι η ίδια κραυγή αγωνίας πολλών ανθρώπων της εποχής μας, που ζουν εγκαταλελειμμένοι. Εδώ χρειάζεται, ανέφερε ο Επίσκοπος, να αποδείξουμε την ανθρωπιά μας και το χριστιανικό μας ήθος, συμπαριστάμενοι στους εμπερίστατους αδελφούς μας και σ᾽ αυτούς που βρίσκονται σε νοσοκομεία, σε φυλακές, σε ιδρύματα, σε γηροκομεία κι από όπου προέρχεται η κραυγή “άνθρωπον ουκ έχω”.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Νικόλαος Κοτροκόης και ο Επιτετραμμένος της Κύπρου Εξοχ. κ. Ιάκωβος Γκιρακοσιάν, με τους συνεργάτες τους, τους οποίους ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τη συμπαράστασή τους στα δρώμενα της εν Δανία τοπικής Εκκλησίας, προσφέροντάς τους, ως ευλογία, το έργο “Αναβάσεις” του μακαριστού π. Ευσεβίου Βίττη.

Τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας έψαλλε ο Μουσικολ. κ. Παντελεήμων Σμυρνάκης, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την υποδειγματική διακονία του στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν, επίσης, ενορίτες από το Ροσκίλντε και την Κοπεγχάγη, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και η απελθούσα εκπαιδευτικός του Τ.Ε.Γ. Κοπεγχάγης κ. Χριστίνα Γκατζόγια, την οποία ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε για το εκπαιδευτικό της έργο κατά την διαρρεύσασα πενταετία.

Ο Μητροπολίτης συνεχάρη, επίσης, δύο μέλη της νεολαίας της ενορίας για το διορισμό τους ως καθηγητές στα Πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και της Lund, μεταφέροντας στους παρισταμένους την περηφάνεια της Ι. Μητροπόλεως για την ακαδημαϊκή καταξίωση και ανάδειξη δύο νέων μελών της.

Ακολούθησε δεξίωση στις εγκαταστάσεις της ενορίας, το δε απόγευμα της ιδίας ολοκληρώθηκαν οι “4 πτήσεις και 2 Πασχαλιάτικες Λειτουργίες”, μιας και ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην Έδρα της Επαρχίας του στη Στοκχόλμη, ο δε π. Λουκάτος στην ενορία του, στο Όσλο.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του π. Αλέξανδρου Λουκάτου και των κ.κ. Νάντιας Χρήστου και Περικλή Ρεντόπουλου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων