24/03/2020 24/03/2020 Εγκύκλιο μήνυμα για την 25η Μαρτίου εξέδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στους θυσιαστικούς αγώνες του Γένους για την ελευθερία.   “Αυτή την Γαλανόλευκη, ψηλά στον ιστό της καρδιάς μας, οφείλουμε να κρατήσουμε κι εμείς στη Σκανδιναυΐα, μαθαίνοντας, διατηρώντας και διδάσκοντας τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του...
24 Μαρτίου, 2020 - 15:06
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2020 - 16:12

“Να κρατήσουμε ψηλά στον ιστό της καρδιάς μας τη Γαλανόλευκη”

Διαδώστε:
“Να κρατήσουμε ψηλά στον ιστό της καρδιάς μας τη Γαλανόλευκη”

Εγκύκλιο μήνυμα για την 25η Μαρτίου εξέδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στους θυσιαστικούς αγώνες του Γένους για την ελευθερία.  

“Αυτή την Γαλανόλευκη, ψηλά στον ιστό της καρδιάς μας, οφείλουμε να κρατήσουμε κι εμείς στη Σκανδιναυΐα, μαθαίνοντας, διατηρώντας και διδάσκοντας τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας, ζώντας αντάξια της ιστορίας μας. Μόνον έτσι, ο αγώνας των αγωνιστών του ’21 δεν θα αποδειχθεί φρούδα και μάταιη προσπάθεια, αλλά πραγματική θυσία, με ζώντες καρπούς, όλους εμάς, την Ελλάδα εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων” καταλήγει ο Σεβασμιώτατος.

Διαβάστε αναλυτικά:

Εορτάζει ο Ελληνισμός, στην πατρίδα και όπου γης, την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, μετά από τα 400 χρόνια δουλείας που ήταν υπόδουλος των Οθωμανών κατακτητών. Εορτάζει την επανάσταση των Ελλήνων, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία», η οποία, αν και είχε καταδικαστεί στην έναρξή της, τελικά, τροφοδοτούμενη με την αυτοθυσία των αγωνιστών και την επιμονή τους, είχε το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Κατά τους εορτασμούς αυτούς, αναφέρονται πολλές φορές όλα εκείνα τα γνωστά ονόματα των πρωταγωνιστών της που, από τα μαθητικά μας χρόνια, τροφοδοτούν τη φαντασία μας για την αναπαράσταση των αγώνων τους και την εθνική μας υπερηφάνεια για τα όσα επέτυχαν.

Κλήρος και λαός, πλούσιοι και φτωχοί, άνδρες και γυναίκες, μορφωμένοι και ολιγογράμματοι, ενωμένοι κάτω από τη σημαία της επανάστασης με το σταυρό, δίνονταν ολόψυχα στον αγώνα, ώστε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τις πολλές ελευθερίες μας.

Κολοκοτρώνης και Ρήγας Φεραίος, Παπαφλέσσας και Αθανάσιος Διάκος, Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους, είναι ελάχιστα από τα ονόματα που φανερώνουν την καθολικότητα της συμμετοχής στον αγώνα και δεν αποτελούν απλά μια μουσειακή παρακαταθήκη, αλλά μια ζώσα παράδοση, μια διαρκή υπόμνηση του δικού μας ακατάλυτου χρέους, απέναντι σε προγόνους και απογόνους.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Κωστής Παλαμάς: «ό,τι είστε, μην ξεχνάτε,/δεν είστε από τα χέρια σας/μονάχα, όχι. Χρωστάτε/και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,/θα ‘ρθούνε, θα περάσουν./Κριτές, θα μας δικάσουν/οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Μέσα στην ιστορία, το χρέος μας απέναντι στα όσια και τα ιερά της φυλής, το υπενθυμίζουν όλα εκείνα τα πρόσωπα που με την ζωή τους τα υπερασπίστηκαν. Και σε εμάς, την Ομογένεια της Σκανδιναυΐας, της βόρειας εσχατιάς της Ευρώπης, ας σταθεί πιο πρόσφατη υπενθύμιση η θρυλική Κυρά της Ρω, εκείνου του μικρού και ακατοίκητου νησιού, όπου ύψωνε την ελληνική σημαία για 40 ολόκληρα χρόνια. Η Δέσποινα Αχλαδιώτη – όπως ήταν το όνομά της – έζησε για χάρη της πατρίδας, δίνοντας, όχι την θυσία της ζωής της, αλλά την διάρκειά της, κρατώντας ψηλά το σύμβολο της Γαλανόλευκης.

Αυτή την Γαλανόλευκη, ψηλά στον ιστό της καρδιάς μας, οφείλουμε να κρατήσουμε κι εμείς στη Σκανδιναυΐα, μαθαίνοντας, διατηρώντας και διδάσκοντας τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας, ζώντας αντάξια της ιστορίας μας. Μόνον έτσι, ο αγώνας των αγωνιστών του ’21 δεν θα αποδειχθεί φρούδα και μάταιη προσπάθεια, αλλά πραγματική θυσία, με ζώντες καρπούς, όλους εμάς, την Ελλάδα εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων!

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!
Ζήτω το Έθνος!
Ζήτω η Ομογένειά μας στη Σκανδιναυΐα!
Χρόνια πολλά!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων