28/02/2023 28/02/2023 Μετά από διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε και πάλι το ετήσιο προσκύνημα που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας στους Αγίους Τόπους και το Όρος Σινά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος οδήγησε αρκετούς κληρικούς και 50 προσκυνητές από την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα στους Αγίους Τόπους. Μετά την προσγείωση...
28 Φεβρουαρίου, 2023 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 28/02/2023 - 17:42

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας με 50 προσκυνητές στους Αγίους Τόπους και το Όρος Σινά

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Αυστρίας με 50 προσκυνητές στους Αγίους Τόπους και το Όρος Σινά

Μετά από διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε και πάλι το ετήσιο προσκύνημα που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας στους Αγίους Τόπους και το Όρος Σινά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος οδήγησε αρκετούς κληρικούς και 50 προσκυνητές από την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα στους Αγίους Τόπους.

Μετά την προσγείωση στο Τελ Αβίβ στις 3 Φεβρουαρίου 2023, το Ιερό Προσκύνημα ξεκίνησε με επίσκεψη στην Παλιά Πόλη της Γιάφας (αρχαίας Ιόπης) και στην Ιερά Μονή των Ταξιαρχών.

Ακολούθησε επίσκεψη στην πόλη Λύδα, στο Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου και στον εκεί Τάφο του Αγίου.

Το Σάββατο, 4η Φεβρουαρίου, ξεκίνησε με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στη Γεσθημανή, στο Πάνσεπτο Θεομητορικό Μνήμα. Ακολούθησε επίσκεψη στον τόπο του λιθοβολισμού του Αγίου Στεφάνου.

Η προσκυνηματική ομάδα μετέβη κατόπιν στη Σαμάρεια και επισκέφθηκε το Φρέαρ του Ιακώβ και τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, καθώς και το Σκήνωμα του Αγίου Μάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου.

Άκολούθησε επίσκεψη στο Μπουρκίν, στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου ο Κύριος θεράπευσε τους Δέκα Λεπρούς.

Κατά την επιστροφή στα Ιεροσόλυμα οι προσκυνητές πέρασαν από το Όρος των Ελαιών και το σημείο της Προσευχής του Κυρίου προ του Πάθους.

Την Κυριακή, 5η Φεβρουαρίου, η ομάδα των προσκυνητών ξεκίνησε για την Αίγυπτο με προορισμό το Όρος Σινά και την Μονή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία κτίσθηκε στους πρόποδές του από τον έκτο αιώνα στη θέση της Μονής της Βάτου.

Περνώντας κατά μήκος της Νεκράς Θαλάσσης και του Κόλπου της Άκαμπα, η ομάδα προσκυνητών έφτασε βράδυ στο Όρος Σινά.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 6ης Φεβρουαρίου, οι προσκυνητές συμμετείχαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό της Μεταμορφώσεως, προσκύνησαν τα Άγια Λείψανα της Αγίας Αικατερίνης, επισκέφθηκαν το Παρεκκλήσιο της Αφλέκτου Βάτου, την πηγή του Ιοθόρρ, το οστεοφυλάκιο και το Μουσείο.

Η ημέρα αφιερώθηκε σε συναντήσεις και συζητήσεις με τους μοναχούς της Μονής. Πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις σε κελι μοναχών στην γύρω έρημο, και συμπληρώθηκε έτσι η εικόνα της πνευματικής και ασκητικής ζωής στους πρόποδες του Όρους Σινά. Η ομάδα προσκυνητών συμμετείχε στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του Αποδείπνου.

Το πρωί της Τρίτης, 7ης Φεβρουαρίου, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης οι προσκυνητές επέστρεψαν στο Ισραήλ.

Στην έρημο του Ιορδάνου, όπου ασκήτευσε η Αγία Μαρία η Αιγυπτία, επισκέφθηκαν τη Μονή Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου.

Την επομένη, Τετάρτη 8η Φεβρουαρίου, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ναό της Γεννήσεως και στο θεοδέγμον Σπήλαιο, έγινε ξενάγηση στο Οστεοφυλάκιο όπου φυλάσσονται τα Λείψανα των Νηπίων και στα γύρω σπήλαια και ασκητήρια.

Άκολούθησε μετάβαση στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ και προσκύνηση του τόπου της Αγίας Αποκαθηλώσεως και του Παναγίου Τάφου εντός του Ιερού Κουβουκλίου.

Εξερχόμενοι οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Σαιδανάγια.

Περί την 11η π.μ. έγιναν δεκτοί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’ ο οποίος τους ευλόγησε. Είχαν επίσης την ευκαιρία να περιπατήσουν στους στενούς εμπορικούς δρόμους της παλαιάς πόλεως.

Το απόγευμα όλοι μαζί προσκύνησαν Στάσεις της Οδού του Μαρτυρίου (Via Dolorosa) και επισκέφθηκαν την φυλακή του Αγίου Πέτρου, την Ι. Μονή του Πραιτωρίου όπου η φυλακή του Χριστού και ο τόπος κρατήσεως των Ληστών. Μετέβησαν επίσης για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου, στον Τάφο της Αγίας Πελαγίας και στην Ιερά Μονή Βηθσφαγής απ΄όπου επί πώλου όνου ξεκίνησε η θριαμβευτική πορεία του Ιησού προς τα Ιεροσόλυμα .

Την Πέμπτη 9η Φεβρουαρίου μετά την τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στη Μονή των Αγίων Μάρθας και Μαρίας στη Βηθανία η ομάδα των προσκυνητών επισκέφθηκε τον Τάφο του Αγίου Λαζάρου του Τετραημέρου.

Έπειτα, διασχίζοντας την έρημο, μετέβησαν στην Ι. Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου και εν συνεχεία στις Μονές Αγίου Θεοδοσίου, των Ποιμένων, Αγίου Ονουφρίου, Τιμίου Σταυρού, Αγίου Συμεών του Θεοδόχου στην περιοχή Καταμόνας και Αγίου Ιωάννου στην Ορεινή.

Κατά την 10η μ.μ. οι Προσκυνητές εισήλθαν και πάλι στα Ιεροσόλυμα. Διά της Οδού του Μαρτυρίου, ψάλλοντες ύμνους και ακούοντες την ανάγνωση των περί το Θείο Πάθος εκ του Ευαγγελίου, έφθασαν για την Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και στον Φρικτό Γολγοθά.

Κατά την παραμονή τους εντός του Ι. Ναού επισκέφθηκαν όλα τα εκεί Ιερά Παρεκκλήσια και τα Ιερά Λείψανα.

Την Παρασκευή 10η Φεβρουαρίου οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Χοζεβά και εν συνεχεία βρέθηκαν στην όχθη του Ιορδάνου, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, στον τόπο Βαπτίσεως του Κυρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αρσένιος μαζί με τους άλλους κληρικούς, τέλεσε την Ι. Ακολουθία του Αγιασμού και πολλοί προσκυνητές “βαπτίσθηκαν” στα  ύδατα του Ιορδάνου. Οι επισκέπτες συνέχισαν το ταξίδι τους προς το Σαραντάριο Όρος, τον τόπο νηστείας και προσευχής του Κυρίου Ιησού, και ανέβηκαν στην Ιερά Μονή “των Πειρασμών”.

Συνέχισαν κατόπιν την επίσκεψή τους στην πόλη της Ιεριχούς και στη Μονή του Προφήτου Ελισσαίου όπου και η Συκομορέα στην όποία ανέβηκε ο τελώνης Ζακχαίος.

Το Σάββατο 11η Φεβρουαρίου η ομάδα των προσκυνητών βρέθηκε στη Γαλιλαία, στη πόλη της Ναζαρέτ και προσκύνησε τον χώρο του Ευαγγελισμού της Παναγίας, στον ομώνυμο Ιερό Ναό, καθώς και στην πόλη Κανά, στον Ναό του Άγίου Γεωργίου όπου υπάρχουν δύο από τις υδρίες του πρώτου θαύματος του Χριστού, της μετατροπής του ύδατος σε οίνο κατά το δείπνο του γάμου στον οποίο είχε κληθεί.

Εν συνεχεία ανέβηκαν στο Όρος Θαβώρ όπου ο Ιησούς μετεμορφώθη έμπροσθεν των μαθητών Του και προσκύνησαν στην ομώνυμη Ιερά Μονή. Κατεβαίνοντας στις όχθες της Λίμνης Γενησαρέτ, επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και το Όρος των Μακαρισμών.

Επιστρέφοντας για την τελευταία νύχτα στο ξενοδοχείο διέσχισαν την πόλη της Καπερναούμ και είδαν τις πηγές του Ιορδάνου.

Το πρωί της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2023, όλοι οι συμμετέχοντες στο ωραίο πολυήμερο προσκύνημα ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για την ακούραστη πνευματική καθοδήγηση σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και μετέβησαν στο Αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ απ΄όπου και αναχώρησαν για τους τόπους διαμονής των.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων