23/05/2022 23/05/2022 Το Σάββατο τελέστηκε στην πόλη της Γάνδης Βελγίου η Εξόδιος Ακολουθία της Marie-Thérèse Peckstadt-Janssens, χήρας του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου Ignace Peckstadt και μητρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου. Η Marie-Thérèse, γνωστή περισσότερο ως Μίτα, εξεδήμησε προς Κύριον την Δευτέρα 16 Μαϊου σε ηλικία 94 ετών. Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε...
23 Μαΐου, 2022 - 10:40
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2022 - 10:45

Ο Μητροπολίτης Βελγίου τέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία της μητέρας του

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Βελγίου τέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία της μητέρας του

Το Σάββατο τελέστηκε στην πόλη της Γάνδης Βελγίου η Εξόδιος Ακολουθία της Marie-Thérèse Peckstadt-Janssens, χήρας του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου Ignace Peckstadt και μητρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου. Η Marie-Thérèse, γνωστή περισσότερο ως Μίτα, εξεδήμησε προς Κύριον την Δευτέρα 16 Μαϊου σε ηλικία 94 ετών.

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο γιός της, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Δοσίθεο (Πατριαρχείο Γεωργίας) και δώδεκα ιερείς και διακόνους, μεταξύ των οποίων οι πατέρες Bernard Peckstadt και Dominique Verbeke, γιός και γαμπρός της θανούσης.

Τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Βελγίου. Μεταξύ των πολλών εκκλησιαστικών που παρέστησαν στην Ακολουθία, διακρίνονταν ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. George Kourie της Συριακής Εκκλησίας, καθώς επίσης και οι Αιδεσιμολογιώτατοι Πρεσβύτεροι κ. Frans Mistiaen, κ. Hildebrand Vandermaelen, (Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία) και ο π. Αγάπιος της Κοπτικής Εκκλησίας. Την Ευαγγελική Εκκλησία Βελγίου εξεπροσώπησε ο Δρ. Geert Lorein, αρχηγός της Εκκλησίας ταύτης στο Βέλγιο. Παρέστησαν επίσης η Γερόντισσα Ιωάννα συνοδευομένη από μία μοναχή της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Asten (Ολλανδίας).

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αθηναγόρας υπογράμμισε για τους αειμνήστους γονείς του: «Συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον. Η μητέρα μας ακολούθησε τον πατέρα μας σε όλες του τις αποφάσεις, αλλά και ο πατέρας μας δεν μπορούσε να αποφασίζη χωρίς την μητέρα μας. Ήταν πάντοτε μαζί. Ο ένας για τον άλλον, αλλά μαζί και για τον πλησίον. Το ίδιο ίσχυε και στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα μας· και στην διακονία στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Τούτο συνέβηκε έτι περισσότερο από τότε που ίδρυσαν μαζί την Ορθόδοξη Ενορία στην Γάνδη, εδώ και 50 χρόνια. Με την χειροτονία του πατέρα μας, η Μίτα έγινε η «πρεσβυτέρα» και κατά μίαν έννοια μητέρα όλων των ενοριτών. Ήταν το ακούραστο αυτί, για όσους ήθελαν να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία με κάποιον.

Πολλοί την εμπιστεύθηκαν και εκείνη καθοδηγούσε το κάθε πρόβλημα στην σωστή λύση. Η μητέρα μας ζούσε σε απόλυτη αρμονία με τον αγαπητό της σύζυγο Ιγνάτιο. Για τα παιδιά της ήταν μία γλυκειά και τρυφερή μητέρα, γιαγιά και προ-γιαγιά. (…) Πόσοι άνθρωποι από τις πιο διαφορετικές χώρες του πλανήτη δεν γεύτηκαν και εκτίμησαν την φιλοξενία της; Μεγάλοι και μικροί σαν σε μυθιστόρημα. Όλοι φιλοξενήθηκαν με εγκαρδιότητα και τιμή. Κι ας μην ξεχνάμε τα αμέτρητα και περιπετειώδη οικογενειακά ταξείδια σαν ολοκλήρωση και αποκορύφωμα της χρονιάς».

Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αθηναγόρου, έλαβε τον λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιωακείμ, εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε και μήνυμα στον Μητροπολίτη Αθηναγόρα στο οποίο ανέφερε τα ακόλουθα: «Ενθυμούμεθα μετά συγκινήσεως την αείμνηστον παρά τω πλευρώ του ευσεβεστάτου π. Ιγνατίου Peckstadt κατά τας ενταύθα επισκέψεις αυτών και ου μόνον, οι οποίοι, ζεύγος ένθεον και ξυνωρίς τιμία, προσέφερον εις τον ιερόν κλήρον της καθ´ημάς Αγίας Εκκλησίας τους εαυτών βλαστούς προθύμως όλως και ευσυνειδήτως. Η ποιότης, η ευγένεια και το φιλάνθρωπον του χαρακτήρος των μακαριστών γονέων υμών θέλουν μείνει εγχάρακτα εις την μνήμην και την καρδίαν της ημών Μετριότητος».

Εν συνεχεία τον λόγον έλαβον 2 εγγόνια, η Justine και ο Nicolas, τέκνα του πατρός Bernard Peckstadt, και το τραγούδι “Alleluia” του Leonard Cohen, που ερμήνευσε η τραγουδίστρια Eefje de Visser, σύζυγος του εγγονού της εκλιπούσης, Pieterjan Coppejans.

Μεταξύ του πολλού πλήθους διεκρίνετο ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Βασίλειος Ζαρμπάλης, ο Ελλογιμώτατος Άρχων κ. Κωνσταντίνος Βαμβακάς μετά της συζύγου του, και ο κ. Φίλιππος Κοτσαρίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Βρυξελλών.

Η σορός της Marie-Thérèse ενταφιάστηκε στον οικογενειακό τάφο στο Κοιμητήριο του Langerbrugge, κοντά στην Γάνδη, όπου αναπαύεται πλέον με τον αείμνηστο σύζυγό της, Πρωτοπρεσβύτερο Ιγνάτιον Peckstadt.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων