06/03/2023 06/03/2023 Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλέοπας μίλησε σε εκδήλωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Μίλησε όμως και για τους 1000 νέους που ερμήνευσαν Θεοδωράκη, Λοΐζο και Σαββόπουλο. Η ομιλία του Μητροπολίτη Σουηδίας: Στο κλίμα του εθνικού πένθους, που όλοι βιώνουμε τις μέρες αυτές, ερχόμενος από τις Σκανδιναυϊκές χώρες στη συμπρωτεύουσα, κι...
06 Μαρτίου, 2023 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2023 - 17:46

Ο Σουηδίας Κλεόπας σε εκδήλωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων

Διαδώστε:
Ο Σουηδίας Κλεόπας σε εκδήλωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλέοπας μίλησε σε εκδήλωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Μίλησε όμως και για τους 1000 νέους που ερμήνευσαν Θεοδωράκη, Λοΐζο και Σαββόπουλο.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Σουηδίας:

Στο κλίμα του εθνικού πένθους, που όλοι βιώνουμε τις μέρες αυτές, ερχόμενος από τις Σκανδιναυϊκές χώρες στη συμπρωτεύουσα, κι έχοντας την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπώ την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, του Οποίου τις θερμές συγχαρητήριες ευχές και ευλογίες σάς μεταφέρω, αισθάνομαι, ότι σήμερα, ενώπιον όλων μας, πραγματοποιείται κάτι το θεωρητικά ακατόρθωτο.

Βιώνουμε απόψε το αποτέλεσμα, όχι μόνον μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας, αλλά και τη δυναμική της συνεργασίας, αφού θα απολαύσουμε τη μελωδία από 1.000 και πλέον συμμετέχοντες, όλους μαζί επί σκηνής, υπό την Διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου κ. Ευάγγελου Αραμπατζή, ενός νέου “Απόλλωνος Μουσηγέτη”, στον οποίο, όπως και σε όλους τους νέους μουσικούς, τραγουδιστές, στα μέλη των χορωδιών, τα μέλη των φιλαρμονικών ορχηστρών και μουσικών σχολείων, απ᾽ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, εκφράζω και διερμηνεύω όλων μας τα εκ βαθέων συγχαρητήρια!
Επαληθεύεται απόψε ο λόγος του Ίγκορ Στραβίνσκι: “Όπως όλες οι δημιουργικές ικανότητες του ανθρώπου, η μουσική είναι η αναζήτηση για ενότητα, επικοινωνία, ένωση με τους συνανθρώπους μας και με τον Δημιουργό.”

1.000 μουσικοί θα ερμηνεύσουν Θεοδωράκη, Λοΐζο και Σαββόπουλο. Όλοι τους, καινοτόμοι στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, από διαφορετική κατεύθυνση ο καθένας, κατόρθωσαν τη δημιουργική αφομοίωση αξιών που διασώζει η παράδοση. Συνεχίσουν να διεγείρουν συναισθήματα και να συνεγείρουν αισθήσεις, γι᾽ αυτό και η μουσική τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας, σημείο αναφοράς της κοινωνίας μας και της εποχής μας.

Θεωρώ, ότι το γνωμικό που διετύπωσε ο αρχαίος τραγικός ποιητής Ευριπίδης, βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην αποψινή συνάθροιση: “μή ζώην μετ’ ἀμουσίας”, δηλαδή, μη ζεις χωρίς τη μουσική. Ας πλημμυρίσουμε τις καρδιές μας με τις μελωδίες αυτές, ένα αφιέρωμα στους αδικοχαμένους αδελφούς μας στα Τέμπη.

Συνεχίστε εσείς οι δημιουργοί, να συνδυάζετε το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι με τη φιλανθρωπία. Θερμά συγχαρητήρια ανήκουν, επίσης, στην Πρόεδρο κ. Αλεξάνδρα Γωγούση και το διοικητικό συμβούλιο του ΜΑΖΙ, για την συμβολή τους στη διοργάνωση της αποψινής μουσικής βραδιάς.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους σας! Μάς κάνετε υπερήφανους, στην Ελλάδα, εντός και εκτός συνόρων, εσείς οι 1.000 και πλέον πρεσβευτές της ιστορίας και της παράδοσής μας! Σας ευχαριστώ.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά της ΣΟΝΕ και των κ.κ. Benedict & Tania Svedberg.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων