06/02/2023 06/02/2023 Για την ασθένεια του “Φαρισαϊσμού” και τον τρόπο θεραπείας από αυτήν, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας στην Ενορία του Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ Σουηδίας, στις 4 Φεβρουαρίου 2023. Παρακάτω η ομιλία του Σεβασμιωτάτου: Με την χάρη του Θεού, αξιωθήκαμε και πάλι, μετά την ταλαιπωρία που υπέστη η ανθρωπότης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού,...
06 Φεβρουαρίου, 2023 - 9:43
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2023 - 9:44

Ομιλία του Μητροπολίτη Σουηδίας – Η ασθένεια του “Φαρισαϊσμού”

Διαδώστε:
Ομιλία του Μητροπολίτη Σουηδίας – Η ασθένεια του “Φαρισαϊσμού”

Για την ασθένεια του “Φαρισαϊσμού” και τον τρόπο θεραπείας από αυτήν, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας στην Ενορία του Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ Σουηδίας, στις 4 Φεβρουαρίου 2023.

Παρακάτω η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:

Με την χάρη του Θεού, αξιωθήκαμε και πάλι, μετά την ταλαιπωρία που υπέστη η ανθρωπότης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, να συνεχίσουμε τις ποιμαντικές μας επισκέψεις και να βρεθούμε στην Ενορίας του Αποστόλου Κλεόπα στο Κάλμαρ της Σουηδίας.

Η φετινή περιοδεία, στην οποία συμμετέχει και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης, πραγματοποιείται, καθώς βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι της εορτολογικής περιόδου του κατανυκτικού Τριωδίου, στην απαρχή του οποίου οι Πατέρες της Εκκλησίας όρισαν να διαβάζεται η γνωστή σε όλους μας παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου.

Πότε χρησιμοποιείται ο όρος “Φαρισαϊσμός”

Χρησιμοποιούμε τον όρο “Φαρισαϊσμός” όταν θέλουμε να στιγματίσουμε την υποκρισία, η οποία εμφανίζεται με διαφορετικές μορφές, όπως η υποκρισία απέναντι στον Θεό, ενώ υπάρχει και η υποκρισία ενώπιον των ανθρώπων. Όμως ο Φαρισαϊσμός έχει και μία ακόμη μορφή, η οποία έδωσε αφορμή στον Κύριό μας, να πει αυτή την τόσο παραστατική παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου.

Ήταν η σιγουριά στην δική μας τελειότητα και η περιφρόνηση των άλλων, η οποία αποτελεί την χειρότερη έκφραση της ψυχικής αυτής ασθένειας. Βεβαίως, αφετηρία, από την οποία ξεκινά η εκδήλωση του φαρισαϊσμού είναι το ψέμα και η υποκρισία. Επειδή, δυστυχώς, όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα μικρό ή μεγάλο Φαρισαίο, καλό είναι να επιμείνουμε στην ανατομία και την παθολογία του φαινομένου, διότι η ασθένεια του φαρισαϊσμού είναι τόσο ύπουλη και τόσο επίμονη, ώστε να νομίζουμε ότι έχουμε απαλλαγεί απ᾽ αυτήν, όμως την ίδια στιγμή διατρέχουμε τον κίνδυνο, να υποστούμε υποτροπή.

Για να πετύχουμε την θεραπεία μας, θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου και να ξεκινήσουμε, να χρησιμοποιούμε την αλήθεια, η οποία έχει την δύναμη να εξοντώνει κάθε “μικρόβιο”, όχι μόνον του φαρισαϊσμού, αλλά και πολλών άλλων πνευματικών ασθενειών.

“Να εκριζώσουμε την υποκρισία”

Καλούμεθα να εκριζώσουμε από μέσα μας, την υποκρισία. Έτσι, θα σταματήσει το φοβερό εκείνο φαινόμενο, κατά το οποίο, ιδίως στα ζητήματα που σχετίζονται με την θρησκεία, άλλοτε να λέμε ότι όλα έχουν καλώς λίαν και άλλοτε, ανάλογα με το συμφέρον μας, να μην διστάζουμε, να διασύρουμε πρόσωπα, θεσμούς και καταστάσεις, χωρίς να φοβόμαστε την κρίση του Θεού, λησμονώντας την διδασκαλία του μακαριστού ιεραποστόλου της Σκανδιναυΐας π. Ευσεβίου Βίττη, ότι ενώπιον του Θεού, είμαστε όλοι συγκατηγορούμενοι!

Συγχαίρω από καρδίας τον π. Χρήστο και την καλή του Πρεσβυτέρα, καθώς και το εκκλησιαστικό τους συμβούλιο για την αφοσιωμένη διακονία τους ενταύθα.

Εύχομαι σε όλους σας καλό Τριώδιο και στην συνέχεια, καλή Σαρακοστή!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων