27/01/2023 27/01/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στην Ουγγαρία κατά το τριήμερο από 20 έως και 22 Ιανουαρίου 2023. Μέσα στα πλαίσια του συντονισμού του έργου της Εξαρχίας, ασχολήθηκε με διοικητικά και ποιμαντικά θέματα και είχε συναντήσεις με πολιτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς. Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος προέστη...
27 Ιανουαρίου, 2023 - 17:29
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2023 - 17:36

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη Αυστρίας στην Ουγγαρία

Διαδώστε:
Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη Αυστρίας στην Ουγγαρία

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στην Ουγγαρία κατά το τριήμερο από 20 έως και 22 Ιανουαρίου 2023.

Μέσα στα πλαίσια του συντονισμού του έργου της Εξαρχίας, ασχολήθηκε με διοικητικά και ποιμαντικά θέματα και είχε συναντήσεις με πολιτικούς και εκκλησιαστικούς φορείς.

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Magyarok Nagyasszonya της πόλης Keszthely, συμπαραστατούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απαμείας κ. Παΐσιο, ιερείς της Εξαρχίας Ουγγαρίας και τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Μάξιμο Rugyko. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι πιστοί της περιοχής καθώς και οι διδάσκοντες και διδασκόμενοι του εκεί Σχολείου της Εξαρχίας.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του τόνισε την μοναδική σημασία της παρουσίας του Τριαδικού Θεού επί γης και στην δυνατότητα των ανθρώπων να κερδίσουν την αιώνιο Βασιλεία αν ζουν σύμφωνα με τα θεία λόγια και γίνουν ομολογητές της Αγίας Τριάδος μέσα στον κόσμο. Ευχήθηκε το Νέο Έτος να είναι «καλό κι ευλογημένο» και να γίνει ευκαιρία πνευματικής προόδου για όλους. «Για να έχει νόημα η ζωή μας, να είναι έτος αφιερωμένο στο έργο της Εκκλησίας του Χριστού και στην βίωση του Ευαγγελίου Του», είπε ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Κλήρος και λαός με συνοδεία μουσικών οργάνων κατευθύνθηκαν εν συνεχεία στην όχθη της λίμνης ‎Balaton όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Σεβασμιώτατο και αγιάσθηκαν τα ύδατα και οι παρευρισκόμενοι.

Ο Σεβασμιώτατος αντήλλαξε ευχές με τους παρισταμένους εκπροσώπους των αρχών και έδωσε συνέντευξη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ενημερώνοντας για την σημασία της τελετής και το έργο της Μητροπόλεως στην περιοχή. Η συνέντευξη προβλήθηκε το απόγευμα της ιδίας ημέρας.

Ο Σεβασμιώτατος και οι παριστάμενοι παρεκάθησαν σε εορταστικό γεύμα στο Σχολείο και παρακολούθησαν εορταστικό πρόγραμμα, που προετοιμάσθηκε από καθηγητές και μαθητές. Ο Σεβασμιώτατος είχε εκεί την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους παρισταμένους και να συσκεφθεί με τους φορείς για θέματα αφορώντα στη λειτουργία του Σχολείου.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος κ. Αρσένιος και η συνοδεία του παρακολούθησαν τον αναστάσιμο Εσπερινό στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ιεροθέου και Στεφάνου στη Βουδαπέστη όπου είχε την ευκαιρία να απευθύνει τις ευχές του για την νέα χρονιά προς τους ενορίτες και να συνομιλήσει μαζί τους.

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσενίος παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία της Ενορίας Τριών Ιεραρχών Βουδαπέστης της οποίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απαμειας κ. Παΐσιος και αντήλλαξε ευχές με τους ενορίτες.

Μετέβη εν συνεχεία στο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πλατεία 15ης Μαρτίου της Βουδαπέστης, όπου με τη συμμετοχή πλήθους πιστών της Ουκρανοφώνου Ενορίας προέστη της Θείας Λειτουργίας συμπαραστατούμενος από τον Ιερομόναχο π. Δημήτριο Frankiv και τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Μάξιμο. Το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου είχε θέμα την μετάνοια, την απομάκρυνση από το αμαρτωλό παρελθόν, την οποία ζητούσε από τους προσερχομένους στον Ιορδάνη ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και απαιτεί ο Κύριος Ιησούς Χριστός από κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να ενωθεί μαζί Του και να επιτύχει την Σωτηρία. Με παρηγορητικά λόγια απευθύνθηκε προς τους συγγενείς θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία και προς όλους τους πάσχοντες εξ αιτίας της αδελφοκτόνου συρράξεως, τονίζοντας την ευθύνη εκείνων που δεν εργάζονται για την ειρήνη. Η Εκκλησία του Χριστού, είπε, σε καμία περίπτωση δεν ευλογεί τον πόλεμο αλλά προσεύχεται και εργάζεται μόνο για την ειρήνη. Γονυπετείς, Ποιμενάρχης, κλήρος και λαός του Θεού δεήθηκαν προς τον Κύριο με θερμές ευχές. να αποκατασταθεί σύντομα η ειρηνική συμβίωση στις εμπόλεμες περιοχές. Ακολούθησε η παρουσίαση από τον Σεβασμιώτατο του νέου Εφημερίου της Ενορίας π. Δημητρίου προς τον οποίο απηύθυνε παραινέσεις και ευχές υπέρ θείας βοηθείας και στηρίξεως των ποιμαντικών του καθηκόντων. Αντιφωνών τον Σεβασμιώτατο ο π. Δημήτριος τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη και τις ευχές και υποσχέθκε να αναλώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε, με τη βοήθεια του Θεού, να διακονήσει την Ενορία του με απόλυτη προσήλωση στους Κανόνες της Εκκλησίας και στα κελεύσματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τον λόγο έλαβε και η Πρόεδρος της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως Ουκρανών Ουγγαρίας Szabó Jaroszlava η οποία ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την προστασία και τη στήριξη που προσφέρει στους συμπατριώτες της και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη για το έργο του. Όλοι οι παριστάμενοι παρεκάθησαν σε εόρτιο τράπεζα και ο Σεβασμιώτατος και οι κληρικοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και να συζητήσουν για πνευματικά θέματα.

Το απόγευμα της Κυριακής έληξε το ευλογημένο τριήμερο της ποιμαντικής επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αρσενίου στην Ουγγαρία, προς δόξαν Θεού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων