14/05/2021 14/05/2021 Οδηγίες προς τον Ιερό Κλήρο της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας. “Σύμφωνα με τη νέα πολιτειακή νομοθεσία, εντός του ναού δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερα των πενήντα (50) προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται οι Κληρικοί, οι ιεροψάλτες, οι επίτροποι, οι εθελοντές και οι πιστοί (στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και τα ανήλικα παιδιά)”...
14 Μαΐου, 2021 - 20:10
Τελευταία ενημέρωση: 14/05/2021 - 20:27

ΣΟΥΗΔΙΑ: Μέχρι 50 πιστοί στους ιερούς ναούς της χώρας

Διαδώστε:
ΣΟΥΗΔΙΑ: Μέχρι 50 πιστοί στους ιερούς ναούς της χώρας

Οδηγίες προς τον Ιερό Κλήρο της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας. “Σύμφωνα με τη νέα πολιτειακή νομοθεσία, εντός του ναού δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερα των πενήντα (50) προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται οι Κληρικοί, οι ιεροψάλτες, οι επίτροποι, οι εθελοντές και οι πιστοί (στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και τα ανήλικα παιδιά)” αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος για τα όσα θα ισχύσουν στις Ενορίες της Σουηδίας από 1ης Ιουνίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Στοκχόλμη, 14 Μαΐου 2021

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί και Πατέρες,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Εν συνεχεία της από 22ας Απριλίου ε.ε. Επισκοπικής Εγκυκλίου μου και δεδομένου ότι η τοπική μας Εκκλησία, από την εμφάνιση της πανδημίας, τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, γι᾽ αυτό, θα πρέπει, τόσο εμείς οι Κληρικοί, όσο και τα μέλη των εκκλησιαστικών μας συμβουλίων και οι εθελοντές που συνδράμουν στο έργο των ενοριών μας, να εφαρμόζουμε με απόλυτη ακρίβεια και προσοχή, όσα επισημαίνονται παρακάτω, που αφορούν τις ενορίες μας στην Σουηδία και θα ισχύουν από 1ης Ιουνίου 2021.

– Σύμφωνα με τη νέα πολιτειακή νομοθεσία, εντός του ναού δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερα των πενήντα (50) προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται οι Κληρικοί, οι ιεροψάλτες, οι επίτροποι, οι εθελοντές και οι πιστοί (στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και τα ανήλικα παιδιά).

– Θα πρέπει μεταξύ των προσώπων να υπάρχει απόσταση δύο (2) μέτρων.

– Θα πρέπει να υποδεικνύεται η διαθεσιμότητα των καθισμάτων, δηλαδή να υπάρχει σήμανση για το πού πρέπει να κάθεται ο κάθε πιστός.

– Οι πιστοί απαγορεύεται να είναι όρθιοι.

– Σεβόμενοι την πολιτειακή σύσταση, οι Κληρικοί, τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων, οι εθελοντές και οι πιστοί, κατά την είσοδο και παραμονή τους εντός του ναού θα πρέπει να φέρουν μάσκα προστασίας προσώπου.

– Στη Θεία Λειτουργία, τα Ι. Μυστήρια και τις λοιπές ιερές ακολουθίες, θα πρέπει να επαληθεύουμε ότι δεν ξεπερνούμε όλοι συνολικά εντός του ναού τα πενήντα (50) πρόσωπα. Η μη εφαρμογή του μέτρου επιφέρει: α) πρόστιμο, β) προσωποκράτηση του Ιερέως και γ) κλείσιμο του ναού μέχρι την άρση ισχύος των περιοριστικών αυτών μέτρων, που συνεπάγεται και διασυρμό της τοπικής Εκκλησίας μας. Για όλους τους ανωτέρω λόγους, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και τυπικοί.

– Η Θεία Κοινωνία, για λόγους οικονομίας, μπορεί να μεταδίδεται, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον πρόναο, μαζί με το αντίδωρο, ώστε να μην αναγκάζονται οι πιστοί να διανύουν όλο το ναό και για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

– Το ίδιο καθεστώς, ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων – (50) πρόσωπα – και τα μέτρα προστασίας, ισχύει και για τα Ιερά Μυστήρια, δηλαδή Γάμους, Βαπτίσεις, εξοδίους ακολουθίες (κηδείες).

– Σας προτρέπω, για την πιστή τήρηση όσων αναφέρονται στην παρούσα εγκύκλιο, να συνεννοηθείτε εγκαίρως με τα μέλη των εκκλησιαστικών μας συμβουλίων, για να τους ενημερώσετε, αλλά και προς αποφυγή παρεξηγήσεων με τους πιστούς.

– Σας προτρέπω, να ανακοινώσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ενοριών μας την παρούσα Επισκοπική Εγκύκλιο.

– Οι Κληρικοί που υπηρετούν ενορίες μας σε άλλες Σκανδιναυϊκές χώρες, παρακαλώ, να τηρήσετε τα κατά τόπους εν ισχύι πολιτειακά υγειονομικά μέτρα.
Προσευχητικώς και αδελφοποθήτως,

+ Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων