03/09/2022 03/09/2022 “Ο Άγιος Νεκτάριος, αφού δοκιμάστηκε, όπως ο χρυσός στο χωνευτήρι, αφού η ψυχή του, γεμάτη από αγάπη, ελπίδα, πίστη, ελευθερία, ανθρωπισμό και ευγένεια, ατενίζοντας σε κάθε θλίψη και δοκιμασία του τον Εσταυρωμένο Χριστό με δακρύβρεκτους οφθαλμούς, έβρισκε την δύναμη να συγχωρεί”. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας με...
03 Σεπτεμβρίου, 2022 - 15:49
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2022 - 18:05

Σουηδίας Κλεόπας: “Ο άγιος Νεκτάριος δοκιμάστηκε όπως ο χρυσός στο χωνευτήρι” – “Έβρισκε την δύναμη να συγχωρεί”

Διαδώστε:
Σουηδίας Κλεόπας: “Ο άγιος Νεκτάριος δοκιμάστηκε όπως ο χρυσός στο χωνευτήρι” – “Έβρισκε την δύναμη να συγχωρεί”

“Ο Άγιος Νεκτάριος, αφού δοκιμάστηκε, όπως ο χρυσός στο χωνευτήρι, αφού η ψυχή του, γεμάτη από αγάπη, ελπίδα, πίστη, ελευθερία, ανθρωπισμό και ευγένεια, ατενίζοντας σε κάθε θλίψη και δοκιμασία του τον Εσταυρωμένο Χριστό με δακρύβρεκτους οφθαλμούς, έβρισκε την δύναμη να συγχωρεί”. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας με αφορμή την υποδοχή της δεξιάς χειρός του αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο.

“Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αγίου Νεκταρίου ήταν η υπομονή και η καρτερία του στις συκοφαντίες που υπέστη και τα ψεύδη περί του προσώπου του και η παράλληλη εξάσκηση της αρετής της συγχωρήσεως”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, κατά την εορτή της Ινδίκτου, η υποδοχή της δεξιάς χείρας του Αγίου Νεκταρίου πραγματοποιήθηκε κατά τις 10 το πρωί.

Παρακάτω η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:

«Ἑόρτιον αἴνεσιν, ἀγαλλομένη προσάδει σοι, καί νέαν πανήγυριν, κροτεῖ σοι Ἅγιε Νεκτάριε, ἡ Ὀρθόδοξος ἐν Νορβηγίᾳ Ἐκκλησίᾳ, τῇ σῇ ἀγαθότητι καθικετεύουσα»
Πανοσιολογιώτατοι,
Αιδεσιμολογιώτατε,
Μουσικολογιώτατοι,
Εξοχωτάτη κ. Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο κ. Άννα Κόρκα,
Αγαπητοί Αδελφοί και προσκυνητές,

Όπως αναφέρει ο ιερός της Εκκλησίας υμνογράφος, του οποίου τα λόγια δανειστήκαμε, συναχθήκαμε σήμερα, κλήρος, άρχοντες και λαός στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, με αφορμή την εκκίνηση μια πνευματικής πορείας, επί τη ελεύσει της δεξιάς χειρός του πολυθαυμάστου αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη.

Υποδεχόμαστε σήμερα, την δεξιά χείρα ενός εκ των πλέον λαοφιλών αγίων της πίστεώς μας, με την οποία ευλόγησε, αγίασε, έδωσε άφεση αμαρτιών και συνέγραψε πληθώρα ψυχωφελών και θεολογικών μελετών διαχρονικής αξίας και κάλους.

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αγίου Νεκταρίου ήταν η υπομονή και η καρτερία του στις συκοφαντίες που υπέστη και τα ψεύδη περί του προσώπου του και η παράλληλη εξάσκηση της αρετής της συγχωρήσεως.

Λίγο πριν την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μάς υπενθυμίζει τους λόγους του Κυρίου: «ἐάν ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τά παραπτώματα αὐτοῖς…», Εάν, δηλαδή, συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας, θα συγχωρήσει κι ο Θεός τις δικές μας αμαρτίες. Ασφαλώς, δεν πρόκειται για κάποιο ρητορικό σχήμα, αλλά για μια αλήθεια από τα αδιάψευστα χείλη του Κυρίου μας.

Ο άγιος Νεκτάριος, αφού δοκιμάστηκε, όπως ο χρυσός στο χωνευτήρι, αφού η ψυχή του, γεμάτη από αγάπη, ελπίδα, πίστη, ελευθερία, ανθρωπισμό και ευγένεια, ατενίζοντας σε κάθε θλίψη και δοκιμασία του τον Εσταυρωμένο Χριστό με δακρύβρεκτους οφθαλμούς, έβρισκε την δύναμη να συγχωρεί.

Όμως, ο άγιος του 20ου αιώνος γνώριζε ότι η άσκηση στην υπομονή, χρειαζόταν και θυσία, η οποία μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα από την πνευματική και σωματική νηστεία. Μάλιστα, αν και κατά κοινή ομολογία συγγενών, μαθητών, πνευματικών του τέκνων και όσων τον συναναστρέφονταν, ήταν πλείστα όσα τα σημεία των θαυμάτων που επιτελούσε εν ζωή, τα οποία εκείνος έκρυβε, γιατί προσπαθούσε να εφαρμόσει τον λόγο του Κυρίου μας, ότι: «Καί ὁ πατήρ μου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει ἐν τῷ φανερῷ».

Ο Θεός της υπομονής και της αγάπης, που είδε τις ταπεινώσεις και τους κόπους του οσίου, τον αποκάλυψε στους ανθρώπους και τον ανέδειξε ως μία σύγχρονη κολυμβήθρα του Σιλωάμ, το δε ιερό σκήνωμά του το κατέστησε «ἁγιασμοῦ δῶρον, νοσημάτων ἀλεξιτήριον, δαίμοσιν ὁλέθριον, ἀγγελικῆς ἰσχύος πεπληρωμένον».

Αφού ευχαριστήσουμε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ για την άμεση και ολοκάρδια ανταπόκρισή του στο αίτημά μας, το ηγουμενοσυμβούλιο και την καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Τριάδος Αιγίνης για την ολοπρόθυμη συγκατάθεσή τους, αλλά και τον ήδη υποβαλλόμενο σε πολυήμερο ταξίδι και κόπωση, τον κομιστή του ιερού λειψάνου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνό Μούρτζη, ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο και τον συνεφημέριό του, Αιδεσιμολ. Οικονόμο κ. Μάξιμο Lesage, και άπαντα τα μέλη του εκκλησιαστικού τους συμβουλίου, για την άρτια διοργάνωση της υποδοχής του σεβάσματος της πίστεώς μας, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη, εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ο οποίος μας συνόδευσε από τη Στοκχόλμη οδικώς, και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές για την ευμενή ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα της τοπικής μας Εκκλησίας, για την πνευματική ενίσχυση και τον αναβαπτισμό μας, μέσα από την προσκύνηση της δεξιάς χειρός του αγίου Νεκταρίου, του οποίου η ευλογία εύχομαι να επιδαψιλεύει την πνευματική μας οικογένεια, την κατά σάρκα οικογένεια ενός εκάστου, την ομογένειά μας και κάθε ψυχή θλιβομένη, καταπονουμένη και εξαιτουμένη το έλεος και την χάρη του Κυρίου μας. Αμήν!

Παρακάτω το πρόγραμμα:

  • Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022

6 μ.μ. Ιερό Ευχέλαιο & Παράκληση στον Άγιο Νεκτάριο. Ομιλητής: ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Μούρτζης.

  • Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022

7 μ.μ. Υποδοχή της Δεξιάς Χειρός Αγίου Νεκταρίου υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στον Ενοριακό Ναό Αποστόλου Παύλου Ουψάλας (Sysslomansgatan 46, 752 27 Uppsala). Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, χοροστατούντος του Ποιμενάρχου, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου. Ομιλητής: ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος.

  • Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2022

10 π.μ. Υποδοχή Δεξιάς της Χειρός του Αγίου Νεκταρίου υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης (Birger Jarlsgatan 92, 114 20 Stockholm), προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου. Ομιλητής: ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης.

5 μ.μ. Ιερό Ευχέλαιο, Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Νεκτάριο, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα.

8 μ.μ. Προβολή της ταινίας “Ο Άνθρωπος του Θεού” στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού. Θα προλογίσουν ο Ποιμενάρχης και η σκηνοθέτης κ. Yelena Popovic.

  • Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2022

9 π.μ. Όρθρος. 10 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου. Ομιλητής: ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Μούρτζης.

6–10 μ.μ. Αγρυπνία αφιερωμένη στην 69η επέτειο της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου. Ομιλητής: ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων